2020, het jaar vol onverwachte gebeurtenissen. Zo zaten we allemaal opeens thuis achter gesloten deuren. Het was onmogelijk even langs een vriend of familielid te gaan. Later kwam de #Blacklivesmatter-movement op gang. Gebeurtenissen die zonder social media niet de impact of massale aandacht hadden gehad. Het is niet zo heel lang geleden dat sociale media in het leven zijn geroepen, maar toch kunnen de meeste mensen niet meer zonder. Het is een groot deel van ons leven geworden en zeker dit jaar was te zien hoe belangrijk het eigenlijk is om op deze manier toch contact te houden met de wereld.
Sinds 2010 wordt op 30 juni ‘World social media day’ gevierd. Zo ook afgelopen dinsdag. Het gaat om de impact die het heeft op de communicatie in heel de wereld, maar is vooral bedoelt om de wereld weer een beetje meer bijeen te brengen. Zoals hierboven beschreven, waren zoveel onderwerpen nooit zo aan het licht gekomen zonder social media. Ookal zijn we het gewend om alsmaar onze perfecte vakantiekiekjes te delen, gebruiken we de platformen voor veel meer dan dat. Zo vond ik de #Blackouttuesday post op Instagram heel krachtig. Deze hashtag is meer dan 24 miljoen keer gebruikt op één dag. In het echte leven zou je nooit zó veel mensen bij elkaar kunnen roepen om hetzelfde te zeggen. Hierdoor halen bepaalde onderwerpen het nieuws ook tegenwoordig, wat vroeger misschien ongehoord bleef. Ook met COVID-19 konden we zo Facetimen met onze ouders, even een berichtje sturen naar een collega of een vriendin bellen. Iets waar we toch best dankbaar voor kunnen zijn. Naast mijn eigen visie, geven Sanne en Eva hun eigen mening óver het gebruik van social media en wat het voor hen betekent.
Sanne van den Doel– ‘Ook dit heeft voor- en nadelen’
Social media heeft voordelen maar ook nadelen. Als communicatieprofessional is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van social media. Hierdoor zijn wij er altijd aan verbonden. Ik vind het leuk om de nieuwste ontwikkelingen te zien en om op de hoogte te zijn van wat bekenden posten. Een groot nadeel vind ik dat het ontzettend veel tijd kost. Daarnaast wordt er onbewust ook ingespeeld op je gedachtes, bijvoorbeeld met reclames of met het volgen van influencers. Dit kan voordelen hebben, maar zeker ook nadelen. Ik vind het eigenlijk ook heerlijk om de druk om even je Instagram te checken even niet te voelen, maar helaas gebeurt dit niet vaak. Ik heb dan ook op alle social media-accounts een tijdslimiet staan.
Eva de Bruin – ‘Je moet er sterk voor in je schoenen staan’
Social media aanwezigheid is een onderdeel van ons imago naar de buitenwereld toe. Het geeft ons verbinding, interactie en (soms) bekendheid. Maar het heeft ook een keerzijde. Je moet er sterk voor in je schoenen staan, omdat iedereen zijn mening wil en kan uiten ten opzichte van een ander. Mijn eerste gevoel is positief bij dit onderwerp, maar ik ken ook de schaduwzijde van sociale media.
Zoals Sanne en Eva hierboven benoemen, hebben social media dus niet alleen maar positieve kanten. Waar het een platform kan zijn voor groepen om zich massaal uit te spreken over één onderwerp, een plek kan zijn om je te uiten of kan dienen ter inspiratie, kan het ook een platform zijn waarop bepaalde grenzen langzaam overschreden worden. Gebruik social media dus verstandig en laat het een toevoeging zijn aan ons sociale leven, geen vervanging hiervan.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.