Blog

De dag van – Internationale vrouwendag | Free a Girl

8 maart, ook wel bekend als internationale vrouwendag. Deze dag staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen over de hele wereld. Dit jaar staat de internationale vrouwendag in het teken van: ‘Invloed met Impact’. Een thema dat positiviteit uitstraalt. Samen kunnen wij de verharding in onze maatschappij tegengaan door op een positieve manier in te steken op al die maatschappelijke problemen die op ons bordje liggen”. (Internationale Vrouwendag, 2021) 

Door: Naomi Huisman

Free a Girl
De internationale vrouwendag besteedt  onder andere aandacht aan seksueel geweld tegen vrouwen. Free a Girl  is een organisatie die zich volledig inzet voor de rechten van vrouwen en jonge meisjes. “Free a Girl is een noodhulporganisatie die zich inzet om kinderen uit de gedwongen prostitutie te bevrijden en daders veroordeeld te krijgen”, aldus één van de oprichters van Free a Girl

Wereldwijd zijn er ongeveer 2 miljoen kinderen, met name meisjes, die vastzitten voor seksuele uitbuiting. Het is te bizar voor woorden, maar deze kinderen worden opgesloten en uitgebuit in onder andere garageboxen, massagesalons, dansclubs en ga zo maar door. Free a Girl wil niks liever dan dit tegengaan. Het team van Free a Girl streeft ernaar dat de slachtoffers worden bevrijd, een veilige toekomst krijgen en daarnaast doen ze er alles aan om ervoor te zorgen dat de daders hun verdiende loon krijgen. Want helaas gebeurt dit laatste sporadisch. Slachtoffers moeten terug kunnen vechten tegen hun daders, de straffeloosheid moet worden bestreden en er moet bewustzijn over seksuele uitbuiting worden gecreëerd. De daders moeten worden vervolgd, ook hier in Nederland. 

School for Justice
Dit jaar besteedt Free a Girl tijdens de internationale vrouwendag extra aandacht aan ‘School for Justice studenten’. Dit mooie doel zorgt ervoor dat voormalig slachtoffers kunnen studeren voor bijvoorbeeld politieagent, journalist of advocaat. Hierdoor kunnen zij de problematiek in eigen land aanpakken, de daders achter de tralies zetten en het gesprek op gang brengen. Zij weten als geen ander hoe het is en zijn eigenlijk de vrouwen van de toekomst, min of meer de ‘change makers’ van hun gemeenschap.  

‘Ik heb regelmatig contact met de meiden die er studeren en het zijn echt de meest gemotiveerde studenten die ik ooit heb ontmoet. Als ‘bijbaan’ schrijven ze nu bijvoorbeeld ook voor onze blog en dragen ze weer bij aan het doel van Free a Girl’,
Anne Vis (Marketing & Communication
Officer van Free a Girl). 

Een steentje bijdragen 
Omdat ik heel erg achter de acties van Free a Girl sta en graag een handje zou willen helpen, heb ik samen met drie medestudenten bij het vak evenementmanagement een eventbureau opgericht onder de naam RENA. Samen organiseren wij een event voor Free a Girl om de naamsbekendheid te vergroten en daarnaast ook een mooi geldbedrag op te halen. Het event bestaat uit Do-It-Yourself kookboxen waarmee iedereen ‘gewoon thuis’ een simpel en lekker gerecht kan maken. Er kan gekozen worden voor een Indiase Dahl soep met zoete aardappel of een Thaise Curry. De boxen zijn te bestellen via social media (LinkedIn en Facebook: Eventbureau Rena en Instagram: @eventbureaurena). In de week van 22 maart zullen de boxen worden thuisbezorgd. Middels deze weg hopen wij een steentje bij te kunnen dragen om de goede doelen die Free a Girl voor ogen heeft te behalen.  


Het werk van Free a Girl stopt niet zolang deze seksuele uitbuiting blijft bestaan, maar om een blijvende verandering teweeg te brengen is het van belang dat dit onderwerp bespreekbaarder wordt gemaakt en dat er donaties worden gedaan om de meisjes te blijven bevrijden en de straffeloosheid veel beter aan te pakken. Draag bij aan de bevrijding van een meisje, zij zal je enorm dankbaar zijn! 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.