Blog

De dag van – het Suikerfeest

Vandaag wordt door vele moslims de vastenmaand verbroken en begint het Suikerfeest. Het Suikerfeest duurt in totaal 3 dagen en in de ochtend van de eerste dag van het feest is het gebruikelijk vroeg op te staan, nieuwe (feestelijke) kleding te dragen en naar de moskee te gaan om naar de imam te luisteren.

De Ramadan
Tijdens de Ramadan ontzeggen de moslims zich een maand lang van slechte gewoontes en vasten zij. Hierbij is het niet alleen verboden om te eten en te drinken, maar mag men ook niet roken, niet intiem zijn en geen woede met zich meedragen (schelden en vloeken). Het draait voornamelijk (ook tijdens het Suikerfeest) om vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. Het behoort tot 1 van de 5 zuilen van de Islam en in deze maand én tijdens het Suikerfeest is iedereen gelijk aan elkaar. Het doel van de Ramadan is niet alleen om het inlevingsvermogen in de armen te versterken, maar het leert ook zelfdiscipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing. Overigens worden er ook uitzonderingen gemaakt voor mensen, waarbij de gezondheid in het geding kan komen. Zij hoeven niet te vasten (denk aan zwangere vrouwen, soldaten en zieken), maar ze kunnen het eventueel later inhalen als dat mogelijk is.

Het bijzondere gevoel
Als moslima van Bosnische afkomst kan ik zeggen dat het gevoel en de sfeer van de Ramadan en het Suikerfeest in islamitische landen te zien en voelen is. Tijdens de Ramadan wordt de etenstijd ’s avonds (iftar) aangekondigd met de lichten van de minaretten. Er is 30 dagen lang leven op straat in de avonden, omdat mensen na het eten gebeden verrichten in de moskee en daar vaak samen naartoe gaan. Tijdens het Suikerfeest is iedereen in de vroege ochtend al wakker en kleedt men zich zo mooi en netjes mogelijk. Ik herinner mij hoe mijn kleine nichtje van zes jaar niet kon wachten om haar pas gekochte jurkje aan te kunnen doen. Gezinnen gaan samen de straten op, allemaal onderweg naar de dichtstbijzijnde moskee. Aangezien iedereen deze dagen vrij is, is het gebruikelijk bij iedereen langs te gaan. Vrouwen hebben hun best gedaan om lekker te koken en iedereen die langs komt zo goed mogelijk te verwelkomen. Om 12 uur ’s middags ben je al zo’n 10 baklava’s verder, maar je blijft langsgaan en dooreten. Ook wordt er geld gegeven aan kinderen en gedacht aan de armen. Vaak is er voor de armen ook een plek waar zij kunnen genieten van het Suikerfeest of wordt het aan hen geschonken door anderen. Het gevoel is vredig en liefhebbend.

De grote vraag
Om antwoord te geven op de vraag of het zwaar is om jezelf 30 dagen lang alles te ontzeggen, kan ik alleen maar zeggen dat het absoluut het tegenovergestelde is. Niks werkt zo vullend en verzadigend als een vredig gevoel vanbinnen. Ik wens alle moslims wereldwijd mooie dagen toe tijdens het Suikerfeest!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.