Sociale media. Ze zijn in ons leven geslopen en we kunnen ons eigenlijk niet meer voorstellen hoe we ‘zonder’ zouden kunnen leven. Het is dan ook geen verassing dat er een dag voor in het leven is geroepen. In een wereld die lijkt te draaien om sociale media, is het soms wel eens goed om van een afstandje te kijken wat die sociale media met ons doen. Op 30 juni vieren we de dag van de sociale media. Maar is die dag wel het vieren waard?
Door: Kim Hoefnagel
Toen ik op de middelbare school zat, waren sociale media nog redelijk in opkomst. Smartphones waren nog niet de standaard, dus hyven, msn’en, twitteren en mailen moesten we doen via de computers thuis, of eventueel in de mediatheek. Maar langzaamaan kwamen er steeds meer smartphones op de markt en deed ook de revolutionaire iPod zijn intrede. Net als veel klasgenoten downloadde ik Twitter, een platform waar ik later ontelbaar veel mensen op heb leren kennen.
Geen druk
Maar weet je wat het fijne was aan die tijd? Er was nog niet echt een druk om altijd en overal bereikbaar te zijn. Inmiddels hebben we zo’n beetje allemaal een kleine computer in onze jaszak en wordt er van ons verwacht dat je altijd in contact staat. Blauwe vinkjes kunnen tot menige ruzies leiden, één van de redeneren dat ik ze uitgezet heb. Voor al die mensen die per direct een antwoord verwachten. `
Er was eens een planeet zonder mobiele telefoon
Inmiddels kan ik me geen leven meer voorstellen zonder mijn telefoon en de bijbehorende sociale media. Overal is wel een app voor, van daten tot koken en van slapen tot sporten. Toch betrap ik mezelf erop dat ik tegenwoordig wat vaker mijn telefoon wegleg. Ik word moe van alle perfecte plaatjes op Instagram, de groepsapps waarin de helft genegeerd wordt, de Facebook-comments vol haatberichten en de pagina’s op Youtube vol spam. Moe van die sociale druk om perfect te lijken. Moe dat je niet even een appje kan laten zitten voor wat het is zonder gezeur, no strings attached. Het wordt helaas ook gebruikt voor het alom bekende cyberpesten, want als niemand je ziet is het minder erg… Toch?
Een hulpmiddel
Maar social media hebben natuurlijk ook hun goede kanten. Je bent veel makkelijker en sneller te bereiken, je kan snel het nieuwste nieuws bekijken, makkelijk mensen leren kennen en je kunt snel updates plaatsen. Je kunt een soort visueel dagboek maken van je reizen of zelfs elke dag een foto van jezelf nemen om te zien hoe je in de loop van de tijd verandert. Je kan je cijfers online opzoeken, klasgenoten om hulp vragen en makkelijk aan informatie komen. Je kan anderen helpen en zelf weer een beetje bij leren. Sociale media zijn eigenlijk een soort hulpmiddel bij de communicatie.
Doorslaan
De vraag is echter of we niet doorslaan met z’n allen. Steeds meer dingen worden gedigitaliseerd en veranderd waardoor we afhankelijk worden van het internet en sociale media. Zodra er een storing is op sociale media, ontstaat er vanzelf een soort paniek. Een uur niet op Insta kan namelijk ontzettend vervelend zijn. Spenderen we niet te veel tijd met onze mobieltjes en zouden we die gewoon niet zinvol moeten invullen met degenen die ons lief zijn? Veel kinderen vragen hun ouders om hun telefoon even te laten voor wat het is en ook restaurants zien vaak liever minder telefoons. Moeten we niet een soort sociale media etiquette gaan samenstellen met de do’s en don’ts van sociale media.
Vandaag wil ik jullie vragen om eens stil te staan bij de wijze waarop jullie sociale media gebruiken. Is het iets om te vieren, of moeten we er gepast bij stilstaan? En laten we dan ook even nadenken hoe kunnen we van sociale media weer een veilige omgeving kunnen maken.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.