Blog

De dag van de pannenkoek

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, de Fiets-naar-je-werkdag, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En neem de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. Deze vrijdag is het de Nationale Pannenkoekendag. Een hele bijzondere dag voor student Ravish Sjambar. 

Ik herinner het mij als de dag van gisteren. Elke zondagochtend gingen mijn ouders, mijn zus en ik naar mijn oma toe. De hele familie kwam daar wekelijks bijeen om met elkaar gezellig bij te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Maar wat mij eigenlijk het meest is bijgebleven? Die heerlijke zoete geur van pannenkoeken die in het huis ronddwaalde. Als de familie op bezoek ging bij oma, zat het huis vol met een stuk of acht kleinkinderen, wachtend op wat komen ging. Eén ding was altijd vaste prik: de pannenkoek. Mijn oma zorgde voor de voorbereiding: een pak Koopmans pannenkoekenmix op het aanrecht met wat zoete appelstroop en hemelse poedersuiker ernaast. Als kind was dit mijn favoriete dag van de week. Ik ben namelijk dol op pannenkoeken!

Mijn eerste eigen pannenkoek
En ja, toen was het zover. Op een zonnige zondag in de lente, mocht ik voor het eerst mijn eigen pannenkoek maken. Ik vond het spannend, want het was iets waar ik al heel lang mijn zinnen op had gezet. Ik mocht zelfs mijn eigen pannenkoekenmix maken. Het werd een pannenkoek met banaan en chocoladevlokken. Toen de mix eenmaal klaar was, goot ik met de pollepel het pannenkoekbeslag in een hete koekenpan. Het ging goed, zeker voor zo’n eerste keer. De pannenkoek was mooi rond en het rook heerlijk. Ik hoorde vanuit de woonkamer mijn opa al smoezen: ‘’Wat ruikt dat lekker…’’ Na een minuutje werd het tijd om ‘om te draaien’. Ik pakte mijn spatel en schoof deze netjes onder de pannenkoek. Of het nu kwam door de spanning of door mijn enthousiasme, de spatel schoot door en ik kwam met mijn hand tegen de hete koekenpan aan. ‘’AUW!!!’’  schreeuwde ik van de pijn. Mijn oma kwam meteen in actie: vuur uit, EHBO-doos erbij, hand onder de koude kraan en tot slot een heel speciaal zalfje erop. Als kind toch even schrikken…

Maar even later lag ie daar dan toch. Op mijn bord. De afronding had mijn oma voor haar rekening genomen. En met succes. Wat heeft die pannenkoek een hoop goed gemaakt die dag!

Nationale Pannenkoeken Dag
Het is al lang geleden dat mijn oma is overleden. En er gaat geen zondag voorbij dat ik niet aan haar denk. De geur, de gezelligheid en de herinneringen zullen mij altijd bijblijven. Op 24 maart 2017 vindt de 11e editie van de Nationale Pannenkoekendag plaats. Er doen 1110 scholen aan mee. Het is dé dag, waarop kinderen pannenkoeken bakken voor ouderen. Gewoon, omdat onze opa’s en oma’s ook weleens een keertje in het zonnetje gezet mogen worden. En dat kun je het beste doen met een zelfgebakken pannenkoek! Het is voor mij een dag om de mooie momenten met mijn eigen oma te herbeleven. Ik zal daarom ook op Nationale Pannenkoekendag een pannenkoek met banaan en chocoladevlokken maken. Precies zoals ik dat lekker vind! En dan hoop ik dat mijn oma van bovenaf met me mee meekijkt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.