Blog

De dag van – de Mantelzorg

Jaarlijks geven ongeveer 4.4 miljoen mensen hulp aan iemand in hun omgeving. Zij geven deze hulp aan hun familie, vrienden, buren of partner die hulp nodig hebben vanwege lichamelijke, psychische, verstandelijke beperkingen of ouderdom. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Op 10 november, tijdens de Dag van de Mantelzorg, worden deze mantelzorgers in het zonnetje gezet.

Door: Kim Hoefnagel

Check!
Elke ochtend voor ik naar mijn stage ga, volg ik een checklist: heeft mama genoeg eten, genoeg drinken? Check! Liggen de afstandsbedieningen binnen handbereik? Check! Heeft ze nog meer nodig? Nee, top! Ik kan de deur uit. “MAM, ik ga ervandoor! Heb je verder nog wat nodig?” roep ik nog even na. “Nee hoor, dankjewel! Tot vanavond, enne…succes vandaag!” Het is inmiddels vaste prik bij ons thuis, we zijn een geoliede machine geworden.

Ondersteuning
Mijn broer en ik zijn mantelzorgers voor onze moeder. Dit betekent dat wij haar dagelijks ondersteunen. Zij heeft namelijk Multiple Sclerose, een ziekte die het zenuwstelsel aantast. Hierdoor is zij gebonden aan haar elektrische rolstoel. Gelukkig krijgen mijn broer en ik ondersteuning van thuiszorg. De zusters helpen onze moeder in en uit bed en dragen bij in de dagelijkse verzorging. Daardoor kunnen wij de focus houden op ons werk, mijn opleiding en natuurlijk het huishouden. Als mantelzorgers maken we het eten klaar, zorgen we ervoor dat er iemand thuis is als dat nodig is en ondersteunen we mijn moeder bij taken die ze zelf niet kan doen.

Dankbaarheid
Mantelzorger zijn is zwaar, zowel op emotioneel als fysiek gebied. Je moet namelijk dag en nacht voor iemand klaarstaan, extra taken op je nemen en over alles nadenken. Natuurlijk blijft het ook gewoon ontzettend lastig om iemand om wie je geeft zo te zien. Toch doen wij het werk wel met ontzettend veel liefde. Ze is en blijft onze moeder en we zijn dankbaar dat we dit nog voor haar kunnen doen. Het had namelijk ook heel anders kunnen lopen.

 


Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En neem de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. In deze rubriek besteden we aandacht aan deze bijzondere dagen. Op zoek naar de verhalen erachter! 

Reacties

Diepe bewondering Kim!

6 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.