Blog

De Dag van – De Aarde

Ieder jaar op 22 april vieren we Earth Day ofwel: De Dag van de Aarde. De dag is in het leven geroepen om mensen te laten nadenken over hun gedrag en de invloed die het heeft op onze planeet. Om onze prachtige planeet te vieren, deel ik vandaag mijn favoriete dingen aan de aarde.

Een heerlijke regenbui
Begrijp me niet verkeerd, een regenbui op het verkeerde moment kan ontzettend vervelend zijn. Vaak lijkt het ook altijd nét op het verkeerde moment te komen, maar er zitten ook hele mooie kanten aan. Ik vind het heerlijk om met muziek in mijn oren naar buiten te kijken als het regent. Om te luisteren naar de tikkende druppels tegen de ramen en te kijken naar de straten die zich langzaamaan vullen met plassen water. Om vervolgens de deur open te doen en te genieten van de heerlijke geur die de regen op de aarde achterlaat.

Prachtige plekken
Van de Mount Everest tot aan Hawaii en van de Niagara Watervallen tot aan azuurblauwe zeeën met witte stranden; de aarde heeft ontzettend veel prachtige plekken. Waar sommige steden schitterende bezienswaardigheden hebben die door de mens gecreëerd zijn, zijn andere plekken door de natuur gemaakt. De natuur kan ontzettend mooi zijn, en ons de adem benemen. Hoe bijzonder is het, dat de aarde deze plekken gecreëerd heeft? In de woorden van Ariel in The Little Mermaid: I just don’t see how a world that makes such wonderful things could be bad…

Grondstoffen
Soms loop ik over straat of door een winkelcentrum en kijk ik eens goed om me heen. Ik zie duizenden producten in de schappen liggen, ontelbaar veel voedingsmiddelen en ontzettend veel gebouwen. Ooit, miljoenen jaren geleden, stond dit er allemaal nog niet en liepen er nog dinosaurussen rond. Is het niet wonderbaarlijk hoe alles wat wij bezitten ontstaan is uit grondstoffen? Van de grond, waarop we lopen tot de MacBook, waarop ik dit artikel schrijf, van de kleding die we dragen tot ons schoolgebouw; het is allemaal ontstaan uit stoffen die de aarde ons geleverd heeft. Als je dat niet bijzonder kan noemen, dan weet ik niet wat dat dan wel is.

De evolutie
Maar niet alleen de aarde zelf is prachtig; ook de bewoners zijn stuk voor stuk bijzonder. De mens zoals wij haar vandaag de dag kennen, is natuurlijk niet altijd zo geweest. We hebben allemaal de theorie van Darwin geleerd; volgens hem hebben we een gemeenschappelijke voorouder met de apen. Hieruit zijn de eerste mensachtigen ontstaan. Uiteindelijk heeft de evolutie plaatsgevonden, en zijn hieruit de Homo Erectus ontstaan. Zij waren op hun beurt weer de voorouders van de Neanderthalers. De evolutie is doorgegaan, en hieruit is uiteindelijk de moderne mens, ook wel Homo Sapiens genoemd, ontstaan. Het feit dat de planeet, mensen en dieren bestaan is al interessant en bijzonder genoeg. Maar het hele principe van evolutie vind ik gewoon onbeschrijfelijk tof.

Het dierenrijk
Ten slotte vind ik ook het dierenrijk ontzettend fascinerend. Niet alleen zijn veel dieren ontzettend mooi om te zien, maar ze hebben ook een taak in het leven. Bij sommige dieren hebben we hun taak al gevonden. Denk hierbij aan hoe bijen de planten bestuiven of aan schapen die voor wol zorgen. Van anderen dieren hebben we hun taak nog niet ontdekt, maar dat we hier nog niet achter zijn wil niet zeggen dat ze nutteloos zijn. En we kennen allemaal wel de video’s van dieren die mensen redden, dieren die elkaar helpen of de liefde voor hun baasjes laten zien. Daar kan menig mens nog een lesje van leren.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.