Blog

De 3 R’dammertjes – Haventaal

Echt Rotterdams herken je direct wanneer je het hoort. Voor bijna elke gebeurtenis is er dan ook wel een typische Rotterdamse uitspraak. Een groot deel kent zijn oorsprong uit de havens, of is daaraan gerelateerd. De oude havenwerkers hadden hun eigen taal om met elkaar te communiceren tijdens het werken. Eerstejaars studente Rose van den Hoven zet de drie leukste uitspraken, afkomstig uit de oude Rotterdamse haventaal, op een rij.

1 ‘’Mopperen’’

Nee, hiermee wordt geen zeuren bedoeld. Wanneer de havenwerkers mopperden, dan gingen ze lekker aan de koffie. Ofwel: een bakkie pleur. Dit mopperen gebeurde om 9 uur  s ’ochtends aan dek, aan de wal of in de loods. Zoals de meesten nu uitgebreid de tijd nemen voor hun koffiebreak, hadden zij er slechts een kwartiertje de tijd voor. Stipt om 09:15 uur was het klaar met het mopperen en moesten ze terug aan het werk.

2 ‘’Putgast’’

Putgasten, ofwel de havenmedewerkers die scheepsruimen laadden en losten. Inmiddels bestaan zij niet meer, omdat hun taak overgenomen is door kranen. Putgasten verrichtten uren achter elkaar loodzwaar en gevaarlijk werk. Er hoefde maar een hijskabel te breken of een net te scheuren en het was gedaan. Daarom werkten putgasten altijd minstens met twee man. Als de vermoeidheid toenam en de alertheid afnam, zorgde de één ervoor dat de ander zijn hoofd niet verloor.

3 ‘’Van Fluut tot Fluut’’

Het woord fluut is afgeleid van het woord fluit, maar is eigenlijk helemaal geen typisch Rotterdams woord. Echter wanneer we spreken van Fluut tot Fluut werken, is het een bekende haventerm waarmee gezegd werd dat de havenmedewerkers van het officiële aanvangstijdstip tot het gereglementeerde eindmoment moesten werken. Overigens was het fluut-geluid (Fluit) om de begin- en eindtijd te melden bij de meeste havenbedrijven geen fluitinstrument, maar eerder een eentonige sirene. Het was namelijk het enige mogelijke signaal dat op alle schepen aan een lange kade tegelijkertijd te horen was. Zo kon er niemand te vroeg afscheid nemen van het werk.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.