Blog

De Dag van Nationale Museumweek

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, de Fiets-naar-je-werkdag, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En neem de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. De week van 3 april staat in het teken van de Nationale Museumweek. Studente Laure van Rooij vertelt wat zij van kunst vindt.

Cultureel erfgoed, museumcollecties en kunsttentoonstellingen. Ugh, wat klinkt dat suf en oubollig zeg. Het is bijna weer tijd voor de Nationale Museumweek. De hoogste tijd om met een doekje het stoffige imago van de kunst- en cultuurwereld weg te vegen. En while we are at it, nemen wij jullie mee in de wereld van ons échte goud. Want van 3 tot 9 april 2017 doen maar liefst 400 musea mee met de Nationale Museumweek. Ben jij er ook bij?

Kunst is net zoals wiskunde
Had jij dat vroeger ook? Dat je door je ouders het museum in werd gegijzeld en je werkelijk geen idee had wat je daar te zoeken had? Voor mij was kunst vroeger net zoals wiskunde op de middelbare school; erg onnodig en totally overrated. Ik wacht nog steeds op de dag dat ik spontaan de kennis voor het maken van een staartdeling nodig heb.

Beleven is goud waard
Maar waar een staartdeling een objectieve mengelmoes van cijfers is, is kunst subjectief. Kunst kan je bewegen en ontroeren. Het doet je niets of geeft je stof om na te denken. Kunst raakt je. In je hoofd of in je hart. Het is abstract, uiterst realistisch en alles daartussenin. Musea zijn plekken die het verleden verbinden met het nu. De beleving van kunst is voor eenieder anders en daarom oh zo bijzonder dat het je kan prikkelen en inspireren.

Musea in Rotterdam
Inspiratie genoeg dus! Want meer dan 400 musea doen mee aan de Nationale Museumweek. Musea van Groningen tot in Limburg, van Overijssel tot in Zuid-Holland zetten hun eigen pronkstukken tijdens deze week in de spotlights. Zo kan je in Rotterdam terecht bij Het Nieuwe Instituut, de Kunsthal, Museum Rotterdam en het Wereldmuseum. Wil jij weten of er een museum bij jou in de buurt meedoet? En wat dat museum speciaal in de spotlight zet? Dat kan hier.

Kunst voor iedereen
Kunst en cultuur brengen de stad tot leven en mensen samen. Museumweek of niet, Rotterdam is dé stad van diversiteit; ook als het om musea gaat. Van Chabot tot Dalí en van expressionisme tot hyperrealisme; Rotterdam got it all. Kunst hoef je niet altijd ‘mooi’ te vinden, je hoeft het niet altijd te begrijpen; als je het maar probeert. Er zijn smaken genoeg om tijdens de Museumweek van te proeven. Dus kunstliefhebber of niet; give it a try!

Wil jij 2 entreekaartjes winnen voor een écht Rotterdams museum? Volg ons op Instagram @smartconnecting en houd ons in de gaten!

 

Illustratie: Noortje Dupont

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.