Blog

Compliment – Ashot Davtyan

Complimentjes. We worden er blij van. En daarom geven we ze ook graag. Dit keer aan de uit Armenië afkomstige Ashot Davtyan. Voor zijn ongelooflijke doorzettingsvermogen. Twee weken geleden lag dit kaartje bij hem in de bus. Deze week namen we contact met hem op. Toch ook wel heel benieuwd naar zijn reactie!

 

“Oh, wat was ik verrast. Ik voelde me opeens heel belangrijk. Dat ik als persoon deel uit mag maken van deze opleiding. Echt een fantastisch gevoel! Ik werd er heel blij van.”

Ashot woont sinds maart 2017 in Nederland. Hij spreekt maar liefst vijf talen (Armeens, Russisch, Frans, Engels én Nederlands ) en werd in 2014 in één keer smoorverliefd op Rotterdam. Dat vraagt om uitleg.
“Op school in Armenië haalde ik hoge cijfers. En als dat zo is, mag je in Frankrijk gaan studeren. In 2012 heb ik die stap gezet. Ik wilde mensen helpen, mensen die hulp nodig hebben, beschermen. Daarom koos ik voor de studie Mensenrechten met – later – de specialisatie Criminologie. Toen werd het gevoel anders. Ik liep mijn stage in Marseille en kwam echt in contact met de slachtoffers van crimineel geweld. Het werd te zwaar om daar iedere dag mee bezig te zijn.”

In 2014 vertrok Ashot voor een paar dagen naar Nederland. Om zijn opa in Maastricht te bezoeken. Tijdens een stedentrip deed hij ook Rotterdam aan. Het bleek liefde op het eerste gezicht.
“Toen ik in 2016 klaar was met mijn studie Criminologie, ben ik naar Rotterdam vertrokken. Ik kon in Frankrijk blijven, maar ik miste Rotterdam. Wellicht kon ik hier aan de slag als criminoloog. Natuurlijk had ik een groot probleem. De taal. Die moet je wel spreken als je hier wilt werken. Dus aan de studie. En wat niemand voor mogelijk had gehouden….  Ik had binnen een half jaar de kwalificatie B2 binnen. Dolgelukkig was ik.”

Inmiddels had Ashot ook een verblijfsvergunning gekregen. In zijn Rotterdamse appartement dacht hij na over de toekomst. Omdat hij in Frankrijk naast zijn studie in het casino had gewerkt had hij voldoende geld om met een nieuwe studie te starten. Bij een zoektocht op internet kwam de studie Communicatie ‘oppoppen’. En daar koos hij voor!
“Ik heb het hier geweldig naar mijn zin. De manier waarop de opleiding in elkaar zit, de sfeer in de klas. Geweldig! De school en de klas motiveren me om ’s morgens vroeg mijn bed uit te komen. En dat is absoluut niet mijn sterkste kant. Nee, de sfeer is hier heel vriendelijk en de verhouding tussen de student en docent is ook heel fijn. Veel minder formeel dan ik gewend was. Hier kan je je docent echt al je vragen stellen.”

Het eerste half jaar zit erop. De cijfers van de tentamens zijn binnen. Hoe kijkt hij terug?
“Ik heb echt wel heel veel stress gehad. Ik was bang voor de resultaten. Maar die bleken veel hoger te zijn dan ik dacht. Dat gaf zoveel zelfvertrouwen. Ik was best en beetje trots op mezelf. En zo leuk, mijn klasgenoten zeggen dat ik dat ook mag zijn!”

Heb je nog een tip voor andere studenten? Ashot denkt diep na.
“Ja, ik heb er wel één. Vanuit mijn eigen ervaring. Geloof in jezelf. Tegen mij is heel vaak gezegd dat dingen te moeilijk waren. Nederlands leren, hier een HBO-opleiding starten. Mijn B2 haalde ik uiteindelijk in een half jaar en ook op de hogeschool gaat het nu heel goed. En als je die uitdaging aangaat, moet je weten wat je ervoor moet doen, maar – ook heel belangrijk –  weten wat je ervoor moet laten. Het is zeker geen koud kunstje. Maar als je iets echt wilt, gaat het je ook zeker lukken.”

Ashot met zijn steun en toeverlaat: Luna

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.