Blog

Column- 365 dagen geen nieuwe kleding

Februari 2019, mijn bankrekening is bijna rood en ik heb zojuist weer een tas vol kleding gekocht. Niet omdat ik het nodig had, maar het gevoel van nieuwe kleding is gewoon heel fijn. Nu is het leven van een student is al duur genoeg, dus bedacht ik bij mijzelf dat het wel anders kon. Waarom niet een jaar lang tweedehands kleding?!

Door: Jeska Baks

Om je heen kun je steeds meer rommelmarkten, kringlopen en vintage kledingwinkels vinden. Vaak moet je even zoeken, maar je wordt er wel creatief van. Zo heb ik een keer op een rommelmarkt een prachtig Levi’s spijkerjasje voor 50 cent op de kop getikt.

Wanneer je een “nieuwe” broek bestelt, is €25,00 goedkoop, maar wanneer je een tweedehands broek koopt, is dat op een of andere manier duur. In je gedachten is een item dat eerst van een ander was, minder geld waard. Hierdoor wil je eigenlijk niet zoveel geld uitgeven wanneer je gedragen kleding koopt. In vintagewinkels liggen de prijzen gemiddeld een stuk hoger dan bij ‘gewone’ tweedehands kledingwinkels. Wil je altijd slagen, ga dan naar de eerste, loop je meer warm voor een ontdekkingstocht naar pareltjes,  ga vooral naar de laatste.

Soms is het lastig. Een goede én goedkope spijkerbroek in maat 38 is gewoonweg moeilijk te vinden. Hiervoor kun je ook beter naar de iets duurdere vintagewinkels gaan. Voor alle andere items kun je echt goed slagen in bijvoorbeeld een kringloopwinkel. Zeker omdat je hier hele unieke items kunt scoren.

Na een jaar merk ik dat ik het minder belangrijk vind waar mijn kleding vandaan komt, hoeveel het kost en wat anderen ervan vinden. Als ik het maar leuk vind en het lekker zit, dan is het meer dan prima. Door je minder te laten meesleuren in ontevredenheid over wat je niet hebt, maar juist tevreden te zijn met wat je wel hebt, word je veel gelukkiger. Je geluk ligt nu eenmaal niet in materialisme. Bovendien ben ik minder geld kwijt, omdat ik vooral zoek naar speciale items in kringlopen. Als laatste vind ik het belangrijk om te denken om het milieu, slow fashion heeft nu eenmaal lagere impact daarop.

Het mag dan wat meer moeite kosten, het maakt het leven wel interessanter.

Header photo by Zui Hoang on Unsplash.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.