Blog

Big Five – Meer leren over racisme via Netflix

De laatste loodjes, en dan begint de welverdiende vakantie na dit gekke schooljaar. Voor een paar weken mogen we de schoolboeken wegleggen en alle groepsgesprekken op stil zetten. Toch is dit juist een mooi moment om meer te leren over een onderwerp dat ons de laatste maanden op scherp heeft gezet: racisme. Gelukkig biedt Netflix een mooie selectie aan aangrijpende, informerende, maar ook humoristische programma’s en documentaires over dit onderwerp. Van echte eye-openers tot satirische tv-series, er zit voor iedereen wel wat tussen. Een mooie manier om je meer in het onderwerp te verdiepen.

Door: Julia Spit

When they see us
In deze belangrijke en aangrijpende serie wordt het verhaal van vijf Afro-Amerikaanse en Latino tienerjongens verteld die onterecht veroordeeld werden voor de verkrachting van een vrouw in Central Park. Buiten het feit dat dit in 1989 gebeurde, is dit nog steeds erg actueel. Zeker als je bedenkt Trump zich ermee bemoeide. Hij eiste in die tijd de doodstraf voor deze onschuldige jongens van 14 en 16 jaar.

The 13th
Deze documentaire gaat over rassen, gerechtigheid en massale opsluiting in de Verenigde Staten. Het zoomt in op hoe racisme sinds de afschaffing van de slavernij in 1865 zich in het gevangeniswezen van de VS heeft gemanifesteerd. Deze documentaire geeft aan de hand van schokkende feiten weer hoe opsluiting van zwarte Amerikanen een vorm van moderne slavernij is. Deze confronterende documentaire is een aanrader als je meer wilt leren over het rechtssysteem en racisme in Amerika.

Dear white people
Naast leerzaam is deze serie, met inmiddels drie seizoenen, ook ontzettend leuk om te kijken. Dit is dan ook zeker een aanrader als je geen fan bent van documentaires, maar je wel wat meer wilt verdiepen in het onderwerp. In de serie volg je verschillende studenten op een Ivy-league school in Amerika, waarbij de relatie tussen mensen met verschillende huidskleuren centraal staat. Dit jaar komt het vierde en tevens laatste seizoen uit op Netflix. Even in de gaten houden dus.

Hello, privilege. It’s me, Chelsea.
Chelsea Handler is een Amerikaanse comédienne, presentatrice, schrijfster en actrice die in deze documentaire onderzoekt hoe ‘white privilege’ de Amerikaanse cultuur beïnvloedt. Ook kijkt ze hoe het invloed heeft gehad op haar eigen leven en carrière. Deze documentaire laat zien hoe belangrijk het is om het gesprek aan te gaan. Een goed begin om meer te leren over wat ‘white privilege’ nu feitelijk is en hoe het zich manifesteert.  Daarom ook zeker een aanrader.

LA, 92
In 2017 kwam de documentaire LA, 92 uit, die terugkijkt naar de rellen in Los Angeles in 1992. In deze documentaire richt men zich op het politiegeweld in aanloop naar de vrijspraak van vier politieagenten die op beeld Rodney King in elkaar hebben geslagen. Naast de rellen van 1992 kijkt de documentaire ook terug op andere momenten in de geschiedenis waar politiegeweld en racisme centraal hebben gestaan. Ondanks het feit dat dit bijna 30 jaar geleden is, blijft het schokkend hoe weinig vooruitgang we hebben geboekt en hoe de geschiedenis zich blijft herhalen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.