Blog

Big Five – learnings van het schrijven en uitgeven van mijn boek

In 2010 werd mijn eerste dochtertje geboren. De roze wolk was ver te zoeken, want Merle bleek een zeldzame chromosoomafwijking te hebben. Twee dagen na haar geboorte vertelde de kinderarts ons dat Merle waarschijnlijk nooit zou leren lopen en praten. Vandaag vindt de lancering plaats van mijn boek over haar. Het heet ‘bikkeltje’. Het schrijven, uitgeven en promoten van het boek was een monsterklus, waar ik heel veel van heb geleerd. En daarom deel ik met jullie: de Big Five dingen die ik leerde door het schrijven van een boek.

1. Wees brutaal
Een boek uitgeven betekent ook aandacht hebben voor de opmaak, druk en promotie van je boek.  Ik vroeg aan één van mijn favoriete schrijfsters (Roos Schlikker) om een aanbeveling voor op de cover, mailde met Metallica of ik hun lyrics in mijn boek mocht zetten (ja!) en vroeg om een flinke korting bij DeBoekdrukker (die kreeg ik). Dingen die ik erg spannend vond om te vragen. Gewoon proberen dus! En netjes vragen helpt daarbij wel.

2. Droom groot
Als je het doet, doe het dan goed. En daarmee bedoel ik niet: als een kip zonder kop gaan rennen. Ik heb veel research gedaan, kenners om tips gevraagd en Excel-planningen gemaakt. En daarna ging ik keihard aan de slag. De studeerkamer in, mijn laptop aan en gaan! Met steeds dat einddoel voor ogen: mijn boek in de boekwinkel. Die droom hielp me door saaie dagen van d’tjes en t’tjes controleren en lastige kostprijsberekeningen heen.

3. Schrap veel
Zeker bij een emotioneel onderwerp als dat van mij, is er heel veel te vertellen. De eerste versie van het boek was niet goed genoeg. Niet alles was relevant en lang niet alles was goed. Ik schreef, las en herlas door de ogen van de lezer. Niet interessant genoeg. Te saai. Te negatief. Woorden, zinnen en hele hoofdstukken verdwenen uit mijn manuscript. Totdat ik de uiteindelijke versie goed genoeg vond om aan iemand anders te laten lezen. En daarna heb ik nog veel meer geschrapt. En herschreven en geschrapt.

4. Vraag hulp
Zo’n groot project kun je niet alleen. En dat moet je ook niet willen, volgens mij. Weet waar je goed in bent én waar anderen beter in zijn. Ik ben een taalkundige punaisepoetser en zag toch mijn eigen spelfouten niet meer. Hallo eindredacteurs! De basics van InDesign ken ik wel, maar ik liet de opmaak van mijn boek liever aan een professional over. Een professionele fotograaf maakte een portretfoto die het selfieniveau ruimschoots ontstijgt. Maak hierbij ook gebruik van je netwerk, zo hielp mijn collega Iris me aan contacten bij Linda.nieuws.

5. #Lovemyjob
Ik ben nog nét geen bestsellerauteur 😉 en dus schreef ik het boek naast mijn werk op de hogeschool. Na de geboorte van Merle vond ik het ontzettend fijn om even de zorgen van thuis te kunnen vergeten en lekker te werken. En dat is nu nog steeds zo. Dat komt door onze geweldige studenten (jullie hebben zelfs een eigen hoofdstuk in het boek) en mijn lieve collega’s, die me altijd gesteund hebben.

Wil je meer weten? Vanaf vandaag (14 juli, Merles verjaardag) kun je het boek bestellen op www.bikkeltje.nl en in (online) boekwinkels. De opbrengst gaat naar een stichting die (ouders van) kinderen als Merle ondersteunt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.