Blog

#85 Ondertussen – is het alweer 2022

Er is weer een nieuw jaar aangebroken. Voor veel mensen betekent dit een nieuwe start met nieuwe uitdagingen en wensen waarmee ze van alles willen bereiken. Voor er wordt afgeteld, komt dan ook regelmatig de bekende vraag naar boven: “Wat zijn jouw goede voornemens voor volgend jaar?’’. Zo zijn er een aantal klassiekers die elk jaar weer benoemd worden; afvallen, minder alcohol drinken, stoppen met roken, minder geld uitgeven, iets nieuws leren en ga zo maar door. Doelen stellen is belangrijk, maar de manier waarop je hier tegenaan kijkt is nog veel belangrijker. Het gevoel dat je je ergens per se aan moet houden of wanneer iets niet lukt zoals je wilt, zorgt vaak voor teleurstelling. Daarom heb ik mijn goede voornemens dit jaar anders aangepakt.

Door Lila Steijger 

Weinig vooruitzicht en veel onzekerheden

Het is 31 december en ik ben voorbereidingen aan het treffen voor het moment waar ik samen met veel anderen naar uitgekeken heb. Nadat ik alle boodschappen heb gehaald en alles heb klaargezet, wil ik even ontspannen. Ik zet een kop koffie en laat het feit dat ik dit jaar straks kan afsluiten even bezinken. Terwijl ik al snel tot de conclusie kom dat ik hier veel behoefte aan heb, voelt een nieuwe start tegelijk heel dubbel. Hoewel ik de afgelopen twee jaren telkens dankbaar was dat we weer een nieuw jaar mochten beginnen, voelt elk nieuw begin door de huidige omstandigheden toch weer onzeker. Kunnen we wel écht knallend het nieuwe jaar ingaan terwijl we zo onwetend zijn over hoe het komende jaar eruit gaat zien? Immers zitten we nog steeds midden in alle omstandigheden die 2021 ons bracht.

De weg uit mijn tunnelvisie

Terwijl de tijd doortikte en mijn koffie opraakte, raasden deze gedachtes door mijn hoofd. In eerste instantie zorgde het feit dat ik niet bij iedereen kan zijn met wie ik het jaar graag zou beginnen voor demotivatie en verdriet. Er worden veel beloftes gedaan, maar echte stappen worden, mede door de lastige tijd waarin we ons nu bevinden, niet altijd gezet. Toch groeide bij mij langzamerhand het besef dat ik helemaal niet met dit gevoel op het nieuwe jaar wilde proosten; het moest anders. De voornemens die ik afgelopen jaar voor mijzelf had opgesteld zijn dan wel niet allemaal gelukt, maar de dingen die ik wel heb gedaan zijn ook goed en nodig geweest om te kunnen zijn waar ik nu ben. Zo zette de kijk van een medestudent op het nieuwe jaar mij aan het denken. Wat laat je achter je en wat neem je mee? Deze gedachte zorgde voor een frisse blik op mijn voornemens. Zo kon ik 2021 toch op een positieve manier afsluiten.

Wat al is bereikt en wat wordt meegenomen

Ik pakte terug op het doorzettingsvermogen dat de afgelopen jaren bij mij en bij iedereen om mij heen al zo aanwezig was. Terugkijken op alles wat ik al wel heb bereikt, biedt mij vertrouwen in de toekomst. Datgene wat ik heb meegemaakt, heeft mij sterker gemaakt en gevormd tot de persoon die ik nu ben en daar ben ik trots op. Alles wat in 2022 op mijn pad gaat komen, zal mij verder vormen. Ik kijk ernaar uit om verder te gaan met alles wat ik al heb opgebouwd. Bij het aftellen tot middernacht benoemde ik daarom deze keer geen goede voornemens, maar de belangrijkste momenten van afgelopen jaar waar ik dankbaar voor ben. Dit zijn dan ook de lessen die ik mee wil nemen naar 2022: niet zoveel moeten van mijzelf, een stip op de horizon plaatsen waar ik naartoe leef en op weg daarnaartoe hard werken en mij laten verrassen.

Uiteraard kijk ik vooruit naar alles wat ik wil bereiken, dat heb ik altijd al gedaan, maar ik realiseer me ook dat het nu vooral draait om trots zijn op waar ik al sta. Goede voornemens zorgen ervoor dat we doelen blijven stellen, maar stilstaan bij wat we al hebben bereikt zorgt ervoor dat we de kracht hebben om door te blijven gaan. Het verleden is namelijk de motivatie voor het heden, hoe je het ook went of keert. Dit besef geeft mij hoop voor alles wat nog komen gaat. Met deze positieve mindset ben ik kijkend naar het vuurwerk dat gelukkig nog wel door wat mensen werd afgestoken, met een glas champagne en een grote glimlach het nieuwe jaar ingegaan.

Ik wens iedereen een gezond en gelukkig 2022 toe!

Reacties

Lieve Lila, Wat heb je dit prachtig geschreven. !! En zo is het , kijk vooral terug op wat je wel hebt (bereikt) en wees daar trots op en bouw daarmee verder, en niet op wat je niet hebt . Je bent een inspiratie voor andere en vooral voor jezelf 😘

2 jaar geleden geplaatst

Mooi artikel! Laten we er met zijn alle een mooi en positief 2022 van maken!

2 jaar geleden geplaatst

Super Lila! Mooi stuk heb je geschreven. Met deze mindset wordt 2022 sowieso jouw jaar.

2 jaar geleden geplaatst

Wow, wat een mooi perspectief!

2 jaar geleden geplaatst

Compliment voor wat een mooi en persoonlijk stuk je hebt geschreven Lila! Er zit een hele duidelijke en positieve boodschap in waar we allemaal wel even stil bij mogen staan! Je hebt het mooi onder woorden weten te brengen en ik heb het met veel plezier gelezen! 😊

2 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.