Blog

De 3 R’dammertjes van.. Agaath

Oh Rotterdam, wat zijn we toch gek op jou. Op je stoere straten, je mooie inwoners en je rauwe randen. Van producten tot plaatsen tot personen: iedereen heeft zo zijn eigen lievelingen als het om Rotterdam gaat. In deze rubriek geeft de schrijver (een student, docent of jij!) zijn drie favoriete Rotterdammertjes. In deze editie schrijft docente Agaath Flikweert over haar favoriete Rotterdamse verhalen, die zorgen voor verbinding. Lees ze hier.

Rotterdam bouwt (aan) de stad. Je kan het zo gek niet bedenken. De trap naar het Groothandelsgebouw, een dobberend bos in de Rijnhaven en de plannen voor een heuse kabelbaan over de Maas. Aan creativiteit geen gebrek. Rotterdam wordt hoe langer hoe meer ‘the place to be’. Niet raar dat Lonely Planet de stad op 5 heeft gezet in top- 10 van de ‘top cities in the world’.

Maar Rotterdam bouwt niet alleen in stenen. Rotterdam investeert ook in verhalen. Zo kom ik de laatste tijd tal van initiatieven tegen die de stad meer en meer een gezicht geven. Verhalen waardoor je de stad en haar inwoners beter leert kennen en begrijpen. Verhalen waardoor je je  – ook al woon je er niet – met Rotterdam verbonden voelt. In deze drie Rotterdammertjes aandacht voor drie prachtige verhaalprojecten.

1. You win some or you lose some
Ze weten niet meer hoeveel verhalen ze precies hebben vastgelegd. Maar het zijn er veel, heel veel. Verhalen die gaan over mensen aan de zelfkant van de maatschappij. Mensen die niet echt trots zijn op hun leven en er het liefst niets, en dan ook echt helemaal niets over kwijt willen. En toch wisten Lieke van Pruijssen en Bieke Versloot – de bedenkers  van dit verhalenproject over de maakbaarheid van geluk – ze aan het praten te krijgen. Hoe? Door in te zetten op vertrouwen. Managen op het proces en niet op het resultaat. “Als je er de rust, tijd en ruimte voor neemt, komt het verhaal vanzelf,” is de ervaring van beide dames.

En de verhalen die kwamen. Over de geluksmomenten van een asielzoeker, beroepscrimineel of een dakloze. Een aantal krijgt een plaats in een verhalenmachine, of eigenlijk een aangepaste gokautomaat. “You win some or you loose some,” schalt het door de ruimte.  Maar dat er met deze machine juist veel gewonnen wordt, is al snel duidelijk. Als je lang genoeg aan de hendel trekt, komen de verhalen. De inzichten zijn ontroerend. De humor is verrassend. Want wat blijkt? Ook al lacht het leven je niet toe, geluksmomenten zijn voor iedereen weggelegd. En daar vertellen ze over. Een dakloze – die slapend in zijn boedelbak tot drie keer verhuurd werd – of een heroineprostitue voor wie tijdens haar werk een kerstlied werd gezongen.

Een prachtig project. Want eerlijk is eerlijk, met de nodige vooroordelen op zak loop je aan deze mensen voorbij. Luister je naar hun verhaal, dan voel je je verbonden.

2. The catwalk
Vier vrouwen, vier verhalen en dat op een catwalk. Maar wel een hele andere catwalk dan je gewend bent. Hier namelijk geen enkel uiterlijk vertoon. Vier vrouwen gaan de uitdaging om over de schaduwkanten in hun leven te vertellen. Over wat ze hebben moeten overwinnen om weer verder te gaan. Dat dat gaat hen – en ook het publiek – niet in de koude kleren zitten.

The catwalk is een project van Archell Thompson, zelf storyteller in hart en nieren. Hij gelooft in de kracht van echte verhalen, verteld door echte mensen. Hij is ervan overtuigd dat het vertellen van verhalen mensen uit verschillende werelden met elkaar verbindt. Archell heeft de vrouwen begeleid en indrukwekkend is wat ze laten zien. Ze zijn er het levende bewijs van dat het delen van verhalen werkt. Want ook hier verdwijnen de vooroordelen. Plaatsvervangende schaamte (‘waar maak ik me druk over’) en bewondering voor zoveel innerlijke kracht nemen het over.

3. Rotterdam viert de stad
Een verhaalinitiatief met weer een geheel ander karaker. Jarenlang werd het bombardement herdacht maar in 2015 ging het roer om. Het werd tijd om de wederopbouw van Rotterdam te vieren! In dit project wordt dan ook teruggeblikt op 75 intensieve opbouwjaren. Rotterdam viert de stad! is een bloemlezing van verhalen van mensen die de stad hebben gemaakt, maken en zúllen maken. Vijfenzeventig verhalen van bekende en onbekende Rotterdammers die laten zien wat de stad voor hen betekent en hoe ze daaraan willen bijdragen of hebben bijgedragen. Of het nu het verhaal van Noor, Kenneth of Jan is, het enthousiasme voor hun stad is er direct uit op te maken. Maar niet alleen voor de verhalen is de website een bezoekje waard. Ben je wat actiever ingesteld dan tref je er ook de Rotterdam viert de stad! wandel- en fietsroutes aan. Ze leiden je langs Luciano, Fatma, Hugo, Bep of Richard, oftewel de plekken  van de stad die je gezien moet hebben! Voor als je niets te doen hebt deze zomer!

https://www.youtube.com/watch?v=maPCxkp3LIw

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.