Blog

25 mei – Dag van het Vermiste Kind

Veiligheid. Warmte. Liefde. Thuis. Familie. Allemaal vanzelfsprekende begrippen in onze samenleving, maar helaas niet vanzelfsprekend voor iedereen. Sommige kinderen worden namelijk weggehaald uit hun vertrouwde omgeving. Deze dag is voor hen: in 1983 heeft de toenmalige president Ronald Reagan 25 mei uitgeroepen tot ‘National Missing Children’s Day’.

Door: Kim Hoefnagel

The Lovely Bones
Toen ik nog op de middelbare school zat kregen we het boek The Lovely Bones mee naar huis. Een boek dat me aangreep, een boek dat ik vol boosheid, emoties en onbegrip las. Ik kon me namelijk niet voorstellen dat iemand zoiets met een kind kon doen. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en het boek, en de bijbehorende film, zitten nog steeds in mijn geheugen gegrift. Een meisje van 14 jaar dat zo uit het leven wordt gerukt, omdat ze ten prooi viel aan een moordenaar. Na al die jaren kan ik nog steeds niet begrijpen hoe iemand zoiets kan doen. Maar inmiddels begrijp ik wel hoe belangrijk het is dat vermiste kinderen niet vergeten worden en dat hun verhalen verteld worden.

Spoorloos verdwenen
Vermissingen grijpen mij sindsdien ontzettend aan, omdat ik me realiseer dat het iedereen kan overkomen. Jonge kinderen zoals Maddie McCann die spoorloos verdwenen zijn, een student zoals Anne Faber die gewoon een eindje wilde fietsen of Orlando die zijn huis verliet voor een date en niet meer terugkwam.

Een rauwe werkelijkheid
En de rauwe werkelijkheid is dat dit vaker gebeurt dan je zou denken. In 2016 waren er in de Verenigde Staten maar liefst 465,676 kinderen vermist, dat zijn bijna 1300 vermissingen per dag. In veel gevallen gaat het hierbij om weglopers die binnen 48 uur weer teruggevonden worden. Maar helaas gebeurt het nog regelmatig dat er meer aan de hand is. De eerste 48 uur zijn daarom van levensbelang bij een vermissing. Hoe langer een vermissing duurt, des te kleiner de kans op overleving is.

En daarom is jouw hulp nodig. Platforms zoals Burgernet & Amber Alert zijn ontzettend belangrijk tijdens vermissingen. Dus mocht jij je hiervoor nog niet aangemeld hebben, doe dit dan even via de toegevoegde links.

Bronnen:
https://eu.usatoday.com/story/news/nation/2017/06/26/missing-kids-many-runaways-some-baited-through-technology/103211338/

https://ncjtc.fvtc.edu/programs/PR00005772/2018-national-missing-childrens-day

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.