Blog

Smart Words – 400 brieven van mijn moeder

IN DE RUBRIEK SMART WORDS GEEFT STEEDS IEMAND ANDERS EEN TIP VOOR EEN INTERESSANT BOEK, BLOG, VLOG OF TV-SERIE.  OMDAT ZE KUNNEN INSPIREREN OF EEN BELANGRIJK INZICHT KUNNEN MEEGEVEN. DEZE KEER DUIKT JULIA SPIT IN EEN BOEK DIE STEUN EN AFLEIDING KAN BIEDEN TIJDENS DEZE BIJZONDERE TIJD.

Door Julia Spit

Ik moest lang nadenken over welk boek ik zou aanraden in deze tijd. Ik wilde iets wat echt en puur was, maar ook een boek waar je zo doorheen gaat omdat je het niet weg kan leggen. Toen kwam ik uit op het boek ‘400 brieven van mijn moeder’ van Joseph Oubelkas. Dit is gebaseerd op het verhaal dat de auteur zelf heeft meegemaakt. Ook al is het boek in 2011 uitgekomen, het blijft het een mooi verhaal dat zeker nu inspirerend is om te lezen.

Onwerkelijke nachtmerrie
Joseph gaat op 24-jarige leeftijd nietsvermoedend op zakenreis naar Marokko, wat hij wel vaker deed. Maar deze reis verloopt niet als andere zakenreizen die hij al had gemaakt. Bij de douane wordt hij aangehouden op verdenking van het smokkelen van hasj. Ondanks het gebrek aan bewijs, wordt hij veroordeeld tot 10 jaar celstraf in Marokko. Het boek beschrijft dan ook het verhaal dat Joseph heeft meegemaakt. Iets wat begon als een normale zakenreis, maar eindigde in een onwerkelijke nachtmerrie. Alhoewel hij niet naar huis kon en hij er alleen voor stond  beschrijft hij in het boek hoe er nieuwe vriendschappen konden ontstaan en hoe hij duizenden brieven kreeg van vrienden en familie. De steun die hij ervaarde en de liefde die hij mocht ontvangen, steunden hem in de jaren die hij vast heeft gezeten, maar de grootste steun in al die tijd is toch zijn moeder geweest.  Ze heeft hem maar liefst 400 brieven heeft geschreven.

De beschrijving van het boek is in eerste instantie misschien onwerkelijk en eng, maar Joseph weet het verhaal te schrijven op een manier waardoor je de tijd vergeet en het boek niet meer weg kan leggen. Ondanks de negatieve lading die zo’n verhaal met zich mee kan brengen, geeft het boek juist een visie van hoop. Dat is dan ook waarom ik het boek juist nu aanraad, zeker voor de mensen die wel wat hoop kunnen gebruiken.

Een briefje naar je naasten
Doordat je tijdens het lezen bewust bent van het feit dat dit echt gebeurd is, wordt het verhaal nog meeslepender. Het is voor mij alweer een aantal jaar terug dat ik het gelezen heb, maar het zet mij nu ook wel weer aan het denken. Vanwege de tijd waarin we nu leven en ook omdat ik  qua leeftijd niet zo veel scheel met Joseph toen hij vast werd gezet.

Het boek geeft hoop en laat het inzien hoe, zeker nu, woorden en steun veel kunnen betekenen voor iemand. Ik denk dat het dan ook in deze tijd mooi is om eraan te denken om af en toe een berichtje of kaartje te sturen naar je oma & opa, oom, moeder, zus en andere naasten en te laten weten dat je aan ze denkt!

Tip
Als je net zo snel door het boek gaat als ik ben gegaan, dan is het leuk om de schrijver op te zoeken op internet. Hij heeft zijn carrière namelijk nadat hij vrijkwam omgegooid en is nu full time spreker. Er staat meerdere video’s op internet, maar om het makkelijk te maken heb ik er hier een voor je gelinkt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.