Blog

De Dag van World Fair Trade Day

Ieder jaar wordt er op de tweede zaterdag van mei World Fair Trade Day georganiseerd door de World Fair Trade Organisation (WFTO). Morgen is de dag dat er extra wordt stilgestaan bij eerlijke handel.

Door: Iris van Sambeek

Lekker even met chocolade op de bank
Bij mij begint het moment van realiseren altijd bij een heerlijk stukje chocolade. Ik kan ontzettend genieten van chocolade en je vindt het dan ook bijna altijd bij me in huis. Heerlijk om zo in de avond met een kopje thee en een stukje… uh.. stuk chocolade op de bank te kruipen met een lekkere warme deken. Door die heerlijke lekkernij ben ik pas achter het belang van Fair Trade gekomen. Zo kan ik onwijs genieten van Tony’s Chocolonely, maar niet alleen van de smaak. De binnenkant van de wikkel is namelijk ontzettend informatief en laat de consument daadwerkelijk zien hoe dit stuk chocolade bij jou in huis is beland. Tony’s Chocolonely heeft al heel goed door wat Fair Trade is en wat het belang ervan is. Maar, heeft iedereen daar eigenlijk wel besef van?

FairTrade.. waarom ook alweer?
FairTrade houdt letterlijk in: eerlijke handel. Wat hiermee wordt tegengehouden zijn de derde partijen die veel meer aan producten verdienen dan het bedrijf dat de producten daadwerkelijk produceert. In Tony’s geval is dat dus eerlijke prijzen voor de arbeid die cacaoboeren verrichten voor de cacao die vereist is voor die heerlijke repen. De WFTO ondersteunt hierin 2 routes: gericht op het product en gericht op de geïntegreerde supply chain. De ‘productcertificeringsroute’ garandeert eerlijke productie- en/of distributievoorwaarden voor een specifiek product. De ‘geïntegreerde supply chain-route’ is een systeem waarin alle actoren in de keten (van producenten, tot exporteurs/ importeurs, groothandelaren, detailhandelaren, enz.) zich gezamenlijk inzetten voor eerlijke handel en eerlijke praktijken. Met FairTrade wordt er ook direct gezorgd dat het gehele proces fair verloopt. Omdat er meer geld gaat naar dit soort lokale boeren, wordt er ook voor gezorgd dat de plantages goed onderhouden worden en dat er aan natuurbehoud wordt gewerkt. Zo is het ook nog eens verantwoord.

Het keurmerk
Het is dus niet zo’n slecht idee om je wat meer te verdiepen in FairTrade, omdat het wereldwijd erg serieus genomen wordt. Hoe je in de eerste plaats al kunt zien of een product FairTrade is, is natuurlijk door het keurmerk op de verpakking. In Nederland is vooral het Max Havelaar-keurmerk bekend. Absoluut niet zo’n gek idee om even stil te staan bij dit keurmerk. We zijn namelijk samen op weg naar een eerlijke wereld en deze dag benadrukt dat weer even. Hoe WTFO het dan ook mooi zegt: “No Climate Justice without Trade Justice”.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.