Blog

Hier en daar – Maarten

Studeren in het buitenland is een ervaring om nooit te vergeten. Elk jaar gaat een groep studenten een minor volgen in het buitenland en zij komen met de mooiste verhalen terug. Een studie in het buitenland betekent een ander land, andere school, andere cultuur en ga zo maar door. In deze rubriek nemen studenten je mee in de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en het land waar zij zich bevinden. Maarten van Dijk bijt het spits af vanuit Portugal.

Het begon allemaal als een geintje: hoe vet zou het zijn om een paar maanden in het buitenland te studeren? Nu zit ik hier iets langer dan een maand en ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze. Natuurlijk was het spannend, maar op het moment dat ik hier aankwam heb ik eigenlijk alleen maar leuke dingen beleefd. Ik heb zo veel nieuwe mensen leren kennen, mooie trips gemaakt en de Portugese cultuur leren kennen.

 

Setúbal
Ik studeer in de plaats Setúbal, dit is een stad op ongeveer 50 minuten van Lissabon. Ik heb niet direct voor deze stad gekozen, eerst wilde ik namelijk naar het oosten van Europa. Toen bedacht ik me dat ik toch graag wilde genieten van wat warmer weer en toen is de keuze uiteindelijk op Portugal gevallen. De stad Setúbal zei me van tevoren eigenlijk niks. Het is een redelijk kleine stad met ongeveer 120.000 inwoners. Toch is het heel leuk om hier te zitten omdat het veel minder toeristisch is en er zijn zoveel mooie plekken en vooral veel stranden om te bezoeken.

Rustig aan
Op school gaat alles wel een beetje anders dan wat ik van Nederland gewend ben. De vakken gaan allemaal heel ‘langzaam’. Een professor kan hier makkelijk 3 uur praten over iets dat we in Nederland in een half uurtje kunnen bespreken. Dat is voor mij wel even wennen, omdat ik dan toch graag verder wil. De lessen sluiten wel goed aan bij de vakken die ik bij de opleiding heb gekregen en zijn vooral marketinggericht.

Vrije tijd
Ik zit hier vier dagen per week op school en de rest van de tijd probeer ik zoveel mogelijk dingen te doen en te zien, ik ben er nu toch! Zo heb ik afgelopen weekend een trip naar Algarve (zuiden van Portugal) gemaakt en heb ik ook al Lissabon en Cascais bezocht. De komende tijd komen er hopelijk nog meer leuke uitstapjes bij.

Naar het buitenland tijdens je studie? Doen!
Al met al is dit tot nu toe een van de beste beslissingen die ik heb gemaakt tijdens mijn opleiding. Eerst twijfelde ik erg, maar ik heb er geen moment spijt van gehad en het heeft me zoveel mooie dingen gebracht. Mocht je nog voor de keuze staan: stap dan uit je comfortzone en ga het avontuur aan, je zal er geen spijt van krijgen!

 

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.