Blog

GLUREN BIJ DE BUREN – NIET ZOMAAR EEN PROJECT

VERDER KIJKEN DAN JE NEUS LANG IS. NIET VERKEERD TOCH? DAAR WORD JE ALLEEN MAAR WIJZER VAN. VANDAAR DAT WE ONZE COMMUNICATIENEUS OOK EENS IN ANDERMANS ZAKEN WILLEN STEKEN. IN DEZE RUBRIEK AANDACHT VOOR OPVALLENDE FEITEN EN ONBEKENDE VERHALEN DIE SPELEN BINNEN DE ANDERE OPLEIDINGEN. Dit keer BIJ TECHNISCHE INFORMATICA.

Door: Eva de Klerk

Projectonderwijs. Ja, dat is niks bijzonders denk je dan misschien. Aan projecten werken is de gebruikelijke gang van zaken op de Hogeschool Rotterdam. Maar toch springen sommige projecten er echt met kop en schouders bovenuit. Daarom zoomen we deze keer in op het project ‘exo-arm’ van tweedejaarsstudenten Technische Informatica Rick Kloppers, Ruud Wander en Jelle van Koppen.

De drijfveer
Elk goed idee moet natuurlijk ergens vandaan komen. De motivatie voor dit project begon met een vervelende situatie in februari 2018. Rick vertelt dat zijn moeder destijds een hersenbloeding heeft gehad en hieraan helaas een halfzijdige verlamming heeft overgehouden. Alle studenten hadden als opdracht gekregen om iets bruikbaars te maken voor de zorgsector. Het doel was dus ook om een technische steun te ontwerpen die het wellicht voor zijn moeder mogelijk zou maken om haar arm ooit weer goed te kunnen gebruiken. Zo kwamen de jongens dus uit bij project ‘exo-arm’.

Exo-arm? Uitleg graag!
Voordat we dieper ingaan op de details van dit project, is het misschien handig om even de basis te weten over wat een zogenaamde exo-arm nu eigenlijk is.
Rick en Ruud: “Om te beginnen heb je een headset nodig die de hersenactiviteiten meet. Deze headset kan deze pulsen vanuit de hersenen omzetten naar een getallenreeks en stuurt deze vervolgens via een bluetooth-module naar de computer. Dezelfde computer is verbonden met de motor van de exo-arm en deze communiceren dan met elkaar. Het resultaat hiervan is dan dat de arm beweegt zoals de hersenen dit graag willen.” Simpel toch!? Nou, niet echt. Nu even écht simpel: de hersenen worden gelezen, de computer krijgt een signaal, deze stuurt het signaal naar de arm en de arm beweegt. Zo werkt het dus. Top idee toch?

Op tv?
En dan dankzij een enthousiaste docent in een live-uitzending op de nationale televisie belanden. Niet veel studenten kunnen zeggen dat ze dat is overkomen. Toch mochten Rick, Ruud en Jelle hun project tonen tijdens de uitzending ‘Geef om je hersenen’ op NPO1. Tijdens dit programma sloegen Omroep MAX en de Hersenstichting de handen ineen om aandacht te vragen voor het belang van hersenonderzoek. “Het was een lange dag, maar toch heel vet om eens mee te maken,” vertellen de jongens. Gelukkig leven we in een modern tijdperk en kun je de aflevering natuurlijk gewoon terugkijken. Toch wel even leuk om te te zien hoe het nu precies werkt (vanaf  1:03:25).


Maar… Er is nog meer
Hoewel dit project al behoorlijk futuristisch klinkt, stopt het hierbij nog lang niet. Rick en Ruud vertellen dat er nog zat andere toffe projecten aan de gang zijn op de vijfde verdieping van de Wijnhaven 107. Na het interview met de jongens krijg ik nog een korte rondleiding en worden me nog wat andere projecten getoond. Drones, 3D-printers en Shadowwalls. Het houdt niet op. Een ding is zeker: er gebeuren daarboven op de vijfde verdieping, waar wij als communicatiestudenten alleen komen voor een broodje gezond en een koffie, een hoop innovatieve dingen!

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.