Blog

#20 Ondertussen – is Rachid Wilders al voorbij

Verhalen vertellen vinden we leuk. Daarnaast vinden we het een onmisbare competentie van een smart connector. Heel graag willen we op een verhalende manier delen wat we beleven, wat ons inspireert. Iets waar jij ook daadwerkelijk wat aan hebt. In Ondertussen…. vertelt iemand binnen de opleiding Communicatie iets wat hem of haar inspireert en deelt dit op eigen wijze. Want ook daar houden we van: eigenwijs zijn. Met de verkiezingen in het vooruitzicht, het verhaal van Rachid, vierdejaarsstudent Communicatie.

“Wat willen jullie? Meer of minder Marokkanen?” Het antwoord kent iedereen inmiddels: ”Minder, minder, minder!” Ik werd erdoor gegrepen. Snapte dit niet. Dit najaar volgde ik de minor PR Creating Stories. Tijdens deze minor ging het om verhalen, ook om verhalen in de politiek. Door de lessen, literatuur en de gastsprekers kreeg ik meer en meer een antwoord op het gedrag van Wilders .

‘Dat gaan we regelen’

Toen ik voor het eerst de beelden van Geert Wilders zag, liepen de rillingen over mijn lijf. Ik werd er bang van. Dit kwam allereerst door dat nonchalante ‘dat gaan we regelen’ van Wilders himself. Vervolgens zag ik veel mensen lachen. Hoe kan je hierom lachen dacht ik? Hebben we dan niet geleerd uit het verleden? Dit waren vragen waar ik geen antwoorden op kreeg.

Mijn vader riep na het bekijken van de beelden: “Snap je nu waarom je je geld moet brengen naar Marokko!’’ Haha, als ik mijn vaders gezicht weer voor me zie, moet ik spontaan lachen. Vooral nu ik weet, dat dit soort onrealistische uitspraken een slimme manier zijn om aandacht te trekken.

Slim zieltjes winnen

Dat mijn grote vriend Wilders een kei in manipuleren is, kan ik niet ontkennen. Hiervoor geef ik hem mijn credits, al doe ik dat niet graag. Wilders pakt het slim aan. Hij speelt het spelletje door gebruik te maken van citaten, veel citaten. Dan heeft hij het immers niet zelf gezegd. Of ik Wilders ooit betrapt heb op een moeilijk woord? Nee. Hierdoor kunnen veel mensen hem volgen en weet men snel waar hij op uit is. Zijn uitspraken zijn altijd helder en zelfs voor mijn vader, die nauwelijks Nederlands spreekt, te begrijpen. Ook is Wilders niet vies om zijn emotie te tonen.

Hij toont zijn ‘woede’, waardoor hij geloofwaardiger dan wie dan ook overkomt. En dat maakt hem populair, heel populair. Wilders durft te zeggen wat er in de maatschappij speelt. Maar of hij zijn woord na kan komen en de Marokkanen echt uit het land kan zetten? Dat lijkt me sterk. Gelukkig krijg je in Nederland niet de volledige macht en moet je nog altijd een coalitie vormen. Dus denk ik: ‘’Pa, ik ga niet mee in die angst. Ik houd mijn geld lekker hier! Nee, wat mij betreft echt geen reden om bang te zijn.’’

 God bless the Netherlands!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.