Onlangs was Maarten Korz op bezoek om alle tweedejaars studenten te vertellen over de opkomende technologie van de blockchain. Maarten werkt voor de Rabobank en is een expert op het gebied van emerging media. De blockchain kan een bedreiging gaan vormen voor banken als zij zich hier niet op aanpassen. Hoe ontwikkelt de blockchain zich en hoe kunnen we erop inspelen? In zijn gastcollege vertelt Maarten hier meer over.
Door: Isabelle Pronk
Geen revolutie, maar evolutie
De wereld is constant in verandering. Een bekend citaat uit 500 v.Chr. luidt dan ook “De enige constante is verandering.” Door de hele geschiedenis is dit van toepassing. En zo ook op technologie. Vroeger moesten boeren bijvoorbeeld oogsten met de hand, of met behulp van een paard of os. Nu gaat dat een stuk gemakkelijker met een tractor. Zo zit dat ook met digitalisering. Een hoop mensen zijn bang dat de technologie ervoor gaat zorgen dat allerlei banen gaan verdwijnen. Hoewel er zeker dingen gaan veranderen en, met behulp van technologie en digitalisering, vereenvoudigen, betekent dit niet dat mensen niets meer te doen zullen hebben. Het is een onderdeel van evolutie. Denk maar aan de boeren, die zijn ook niet ineens niet meer nodig.
De blockchain, wat is het?
Zo is dit ook het geval met de blockchain technologie. Velen hebben er al over gehoord. Database, bitcoins, mining, etc. Maar wat is het nou precies? De blockchain is een soort digitale versie van een register of grootboek. Een klein stukje van dit register wordt opgeslagen op de computer van iedereen die deel uitmaakt van de blockchain. Het is voor iedereen toegankelijk. Het gaat er bij de blockchain om dat het register van iedereen is en er is dus niet meer een register per bedrijf. Daarnaast worden ook alle transacties vastgelegd. Bij elke wijziging of transactie wordt er namelijk een nieuw blok gecreëerd en deze kan niet verwijderd worden van het keten. Dit draagt bij aan het grootste voordeel van de blockchain; het is volledig transparant.
Twee grote voordelen
Een ander voordeel van de blockchain is dat er voor een transactie geen derde partij, zoals een bank of notaris, meer nodig is. Elke transactie of wijziging is een mutatie binnen de ketting. Er gaat namelijk een eigendom, zoals geld of zelfs vastgoed, van de ene eigenaar naar de andere. Al deze mutaties worden gecontroleerd door iemand met een ‘super computer’, dit wordt een miner genoemd. Samen met deze computer moeten zij een hele moeilijke rekensom oplossen. Als een groep miners op hetzelfde antwoord uitkomt, wordt de mutatie goedgekeurd en gaat de transactie door. Zo niet, dan zit er ergens een fout en is het dus niet veilig. Dan wordt de mutatie ook niet goedgekeurd. Doordat de blockchain van iedereen is, kan ook iedereen elke mutatie op elk moment van de dag bekijken. Alle mutaties worden dus gecontroleerd en kunnen later opnieuw gecontroleerd worden. Hierdoor is het systeem volledig veilig en betrouwbaar. Als er namelijk halverwege het proces stiekem iets aangepast wordt, is er altijd iemand die het ziet. Ook is het hierdoor helemaal transparant, iedereen kan namelijk het gehele proces van een mutatie bekijken.
Werken met de blockchain
Nu werkt Maarten Korz bij de Rabobank en als alle derde partijen verdwijnen door de blockchain, heeft hij geen werk meer. Daarom is het van belang dat bedrijven zich bezighouden met hoe de technologie van toepassing kan zijn op hun bedrijf. Een ander voordeel van de blockchain is dat het heel goed samen kan werken met andere technologieën, zoals die van ‘slimme apparaten’. Zo kan er waarde verbonden worden aan big data en kunnen deze apparaten als het ware ‘luisteren’ naar wat de blockchain zegt en op basis daarvan ook zelf transacties uitvoeren. Bedrijven kunnen hier slim op inspelen en dit kan voor de Rabobank dan ook interessant zijn. Maar vooral het feit dat de blockchain alle informatie bevat van een mutatie is van waarde voor de Rabobank. Hierdoor kan het volledige proces van een transactie gevolgd worden. Banken kunnen dit proces dan beheren, of hier meer inzicht in geven. Zij zouden hiermee de rol van expert in kunnen nemen en de informatie en mogelijkheden die de blockchain biedt kunnen vertalen naar iets meer begrijpelijks voor de klant.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.