Blog

Smart Words – The subtle art of not giving a fuck

De titel van dit boek is al erg uitdagend: The subtle art of not giving a f*ck. Een mooie paradox, want ergens geen reet om geven en het woord ‘subtiel’ in één zin roept vraagtekens op. Ook de ondertitel geeft een tegenstelling weer: A counterintuitive approach to living a good life. En wat ik over dit boek te weten ben gekomen is dat dit het ook echt is: een complete tegenstelling in vergelijking met alle zelfhulpboeken. Heerlijk om eens een keer een boek te lezen dat niet alleen maar over positiviteit gaat. Daarnaast bevat het ook nog eens humor, win-win!

Door: Iris van Sambeek

De schrijver van dit boek, Mark Manson, is een blogger. In zijn boek geeft hij een andere kijk op zelfhulpboeken en daar is niks subtiels aan. Zijn manier beschrijft namelijk dat je niet altijd alleen maar positief moet zijn. Falen hoort erbij. Manson stelt zelfs dat je zo nu en dan gewoon je neus moet stoten, daar leer je tenslotte het meeste van. In het boek komt Manson met goede voorbeelden. Het is geen praktisch zelfhelpboek. Het boek is mega eerlijk en Manson zijn woorden kunnen zelfs zo nu en dan hard aankomen. Het boek is echt te beschrijven als een much needed reality check. Manson gaat hierbij in op persoonlijke problemen, angsten en verwachtingen van mensen. Eén van mijn favoriete quotes uit het boek luidt dan ook:“Think positive? Fuck positivity. Let’s be honest; sometimes things are fucked up and we have to live with it.”

Energie
Manson beschrijft in dit boek veel over het verplaatsen van energie. Zo schrijft hij dat je alleen dingen moet doen waar je je goed bij voelt. Als er iets is wat je geen energie geeft, maar wat juist alleen maar energie kost, laat het dan gaan. Ook heeft hij het over de energie van anderen. Wanneer jij iets laat gaan, kan je omgeving dit accepteren of niet. Dan is het verder aan jou of dit je interesseert of niet.

Een greep uit de hoofdstukken
Een aantal lessen uit het boek die mij zijn bijgebleven en die ik graag wil delen:

Don’t try; Als iets niet verloopt zoals jij dat wilt, laat het dan los. Niet iedereen is geboren met een speciaal talent. Accepteer en respecteer dit. Het heeft geen zin om dit te gaan forceren.

Happiness is a problem; Blijdschap komt voort uit het oplossen van problemen.

You are not special; Maar, ook wanneer je niet speciaal of buitengewoon bent kun je iets van je leven maken.

You are always choosing; Iedereen heeft een keuze, het is aan jou hoe je hiermee om gaat.

You’re wrong about everything; We zijn de architecten van onze eigen geloofsuitingen.

Failure is the way forward; Het welbekende paradox van falen en succes hebben.

The importance of saying no; Grenzen aangeven is erg belangrijk. Weigeren maakt je leven beter.

…And then you die. Yep, er wordt ingegaan op de zonnige kant van doodgaan..

Na afloop
Wanneer je dit boek gelezen hebt, heb je echt het idee dat de wereld een stuk helderder voor je wordt. Je gaat dingen een stuk lichter en helderder zien. Ik lees graag zelfhulpboeken, maar zo één als deze kom je niet vaak tegen. Kortom, een eyeopener met veel humor, maar óók met harde zelfreflecties.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.