Blog

Smart Words – Niet vergeten te genieten

In de rubriek Smart Words geeft steeds iemand anders een tip voor een interessant boek, blog, vlog of tv-serie.  Omdat ze kunnen inspireren of een belangrijk inzicht kunnen meegeven. Deze keer duikt Agaath Flikweert in een ver verleden. Geïnspireerd door de video van Lammert Kamphuis komt de filosoof Epicurus weer een beetje tot leven.

Door Agaath Flikweert  

Huh? Wat? Wie? Epicurus?? Echt nog never nooit van gehoord…..

Dat snappen we helemaal. De naam is wat stoffig, heel anders dan de hedendaagse Lil Kleine, Ronnie Flex of Douwe Bob. En inderdaad, Epicurus is ook al van een tijdje geleden. Volgens Wikipedia zo’n 300 jaar voor Christus. Als filosoof dacht hij na over de zin van het leven. En daar had hij ook de rust en ruimte voor. Hoe waardevol is dat! In onze tijd, waarin burn outs hoogtij vieren en de bucketlist onze keuzes bepaalt, zijn zijn gedachten over verlangens en onrust goud waard.

Niets is genoeg
Ook de hedendaagse filosoof Lammert Kamphuis, liep tegen die onrust aan. Hij genoot van zijn optredens tijdens muziekfestivals maar wilde steeds groter en steeds meer. Totdat hij op de woorden van Epicurus stuitte: “Niets is genoeg voor degene die genoeg te weinig vindt.”

Hij werd erdoor verrast, dacht erover na en ging op zoek naar de verlangens die ten grondslag liggen aan de onrust. De filosofie van Epicurus kreeg een nieuwe lading: verlangenmanagement. Lammert geeft aan hoe je meer kan genieten als je met (niet) natuurlijke en niet noodzakelijke verlangens leert om te gaan. Hij maakte er een mooie video van. Trek je terug op je kamer, zet je mobiel uit en luister vooral. Of misschien beter – in de woorden van Lammert – geniet ervan! De komende twaalf minuten hebben je echt iets te bieden.

 

 

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.