Blog

Smart Thing #24 – Ripple

We leven in een tijd waar alles steeds meer digitaal wordt en waar zich steeds weer digitale en technologische ontwikkelingen plaatsvinden. Zo is blockchain nu erg opkomend, maar van de Bitcoin hebben we nu allemaal wel al koek gegeten. Misschien dat men ondertussen al van Ethereum heeft gehoord, maar wanneer de term ‘Ripple’ wordt genoemd duiken er bij de meesten veel vraagtekens op. Daarom ga ik vandaag uitleggen wat er van de coin verwacht kan worden en of het de moeite waard is om erin te investeren. Wordt Ripple de nieuwe Bitcoin?

Door: Iris van Sambeek

Om allereerst nog even kort in te gaan op blockchain: technisch gezien is een blockchain een digitaal gedistribueerd grootboek dat wordt opgeslagen op en onderhouden door meerdere systemen, genaamd nodes. Deze zijn verspreid over de hele wereld en worden beheerd door verschillende entiteiten. Deze nodes creëren hierbij een gezamenlijk netwerk dat verantwoordelijk is voor het opslaan, onderhouden en valideren van transacties. De naam blockchain komt dan ook voort uit de manier, waarop deze transacties worden opgeslagen. In het geval van Bitcoin wordt er elke tien minuten een ‘block’ gemijnd, oftewel een verzameling van transacties gevalideerd en toegevoegd aan het grootboek. Het grootboek bestaat uit een verzameling van al deze transacties die aan elkaar geplakt zijn op chronologische volgorde en zo dus een ketting vormen, vandaar het woord ‘chain’. In de meest simpele vorm is een blockchain dus eigenlijk een gedeelde database zoals we die allemaal wel kennen, maar dan zonder een centrale machthebber die alle touwtjes in handen heeft. De centrale machthebber wordt dus ingewisseld door code. Code die voor iedereen toegankelijk is te bekijken en tot in een zekere zin te begrijpen.

De rol van Ripple binnen blockchain
Wat Ripple nu op het blockchain-net wil bereiken is dat zij het financiële stelsel willen aanpakken. Wat zij stellen is: we leven in een tijdperk waarin we binnen een seconde een berichtje kunnen sturen, maar om geld over te kunnen maken van Nederland naar Amerika, kan dat tot wel 5 dagen duren. Ook zitten er hoge kosten aan verbonden om deze transacties mogelijk te maken. Dat is frappant. Ripple heeft hiervoor verschillende producten op de markt gebracht onder de naam RippleNet. RippleNet is een globaal gedecentraliseerd netwerk die voor het eerst in de geschiedenis een gevarieerd ecosysteem, van verschillende betalingsspelers, bij elkaar brengt. Onder dit net vallen de producten xCurrent, xRapid en xVia. Al deze producten kunnen worden gebruikt door bijvoorbeeld banken om snelle, real-time en low-cost transacties wereldwijd te laten plaatsvinden. Hierin is Ripple heel erg vooruitstrevend ten opzichte van Bitcoin en Ethereum. Zo kan Ripple een transactie laten plaatsvinden binnen 4 seconden, waar het bij Ethereum 2 minuten kan duren en bij Bitcoin zelfs een uur. Het nadeel aan Bitcoin is ook dat deze tijd fluctueert, waar dit bij Ripple nooit het geval zal kunnen zijn.

XRP
Om de transacties logischer te maken voor de mens heeft Ripple de token XRP. Deze token hebben ze niet zelf ontwikkeld, maar deze hebben zij geschonken gekregen, maar dat is verder niet relevant. XRP is dus een cryptocurrency en valt nu onder Ripple. Wat het verschil is tussen XRP en de valuta’s die we nu kennen (Euro, Dollar, Pond…) is dat er maar een beperkt aantal tokens zijn. Dit zal ook nooit méér worden, ter tegenstelling op Euro’s en Dollars die continu bij worden geprint. Zo zit er dus een enorme waarde in XRP omdat er maar een ‘beperkt’ aantal van zijn. Als dit moeilijk is om te omvatten; probeer dan te bedenken dat goud op de wereld een enorme waarde heeft omdat er maar beperkte hoeveelheden van zijn. Wanneer je dus de waarde van XRP’s inziet, ga je hierin investeren. Je koopt dan dus tokens op. Iedere token is in principe een uniek stukje code wat niet nagemaakt kan worden. Dit maakt het tegelijkertijd dus ook super betrouwbaar.
Wanneer er transacties in verschillende valuta’s worden gemaakt met de technologie van xRapid, dus bijvoorbeeld van Dollar naar Euro, dan wordt bijvoorbeeld de Euro binnen die 4 seconden eerst omgezet in XRP’s en deze XRP’s worden dan weer omgezet in Dollars. Om het dan correct te zeggen: je verkoopt dan je Euro’s voor XRP’s, en de andere partij verkoopt de XRP’s dan voor Dollars. Zo worden de originele valuta behouden, maar voorzie je de klant wel van globalisering, real-time transacties en deze transacties kunnen voor een paar cent voorzien worden, waardoor je de klant ook weer voorziet in lage kosten.

De moeite waard?
Al deze ontwikkelingen beloven veel maar is het de moeite waard om erin te investeren? Ik ben zeker een groot voorstander van de verschuiving binnen het financieel stelsel en ik denk dat Ripple hier een mooie optie in biedt. Dit is ook de reden dat ik zelf geïnvesteerd heb in XRP. Het fijne aan XRP is dan ook dat wanneer het bedrijf Ripple uiteenvalt, dat de token XRP wel blijft bestaan. Wel is de token niet geschikt voor short-term trading. Zoals ik al zei zijn er maar een beperkt aantal XRP-tokens op de wereld, en deze tokens worden nog steeds maandelijks vrijgegeven en gevalideerd. Alle tokens zullen dus pas over een paar jaar allemaal beschikbaar zijn, vandaar dat het meer geschikt is voor long-term trading. Verscheidene banken hebben zich al aangesloten op het RippleNet en maken actief gebruik van Ripple producten waaronder xRapid, dit is in mijn ogen ook een goed tegen. Maar, omdat Ripple en XRP vrij los van elkaar staan, zouden banken dus ook ervoor kunnen kiezen om alleen de Ripple-technologie toe te passen en om geen gebruik te maken van de XRP-tokens. Dit is dus riskant. Maar hier zou dus ook weer discussie over kunnen ontstaan omdat ik van mening ben dat er niet voor niets zo ontzettend veel XRP’s zijn ontwikkeld.

Of Ripple de nieuwe Bitcoin zal worden? Dat denk ik niet, omdat Ripple ten eerste absoluut niet te vergelijken is met Bitcoin. Wel denk ik dat we de namen Ripple en XRP veel meer zullen tegenkomen in de toekomst en dat het bedrijf voor grote veranderingen kan gaan zorgen. Ik denk ook dat het zeker geen kwaad kan om wat XRP’s opzij te zetten voor later, maar ik raad dan wel aan om dit met geld te doen die je kan missen. Het blijft natuurlijk risicovol, maar met de juiste research kun je zelf zeker voorspellingen maken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.