Blog

Smart Thing #19 – Het belang van de Scrum Master

Het communicatievakgebied is constant in beweging. Innovaties volgen elkaar in rap tempo op. In deze rubriek aandacht voor innovatieve ideeën binnen de communicatie. Dit keer neemt Mariëlle Roozemond ons mee in hoe je agile in je studie kunt staan. In een serie van drie artikelen daarom een paar handvatten waarmee je als student jezelf helpt om zoveel mogelijk agile ervaring op te doen binnen je studie. In het eerste artikel kwam aan bod hoe je jezelf scherp houdt om op twee fronten iets totaal nieuws te leren. In dit tweede artikel gaat het over de rol van de Scrum Master.

Door: Mariëlle Roozemond, docent Communicatie en agile MarCom coach

De scrum master bewaakt als dienend leider waarden zoals openheid, moed, respect en focus en zorgt ervoor dat het team scrum op de juiste manier toepast. Zo dan. Voel je het gewicht al op je schouders? Het is een stevige rol en in organisaties worden scrum masters daarom altijd eerst getraind en vervolgens gecoacht tijdens de eerste maanden dat ze deze rol vervullen. In de opleiding spiegelen we dit gebruik op bescheiden schaal. In een extra training voor jaar 2 student-scrum masters worden de basisbeginselen van teamdynamiek behandeld, maar ook extra uitleg gegeven over zaken als pokeren en de definition of done.  Zo sta je net wat zekerder in je rol.

Twee keer zo snel leren
Een beetje scrum master regelt ook zijn of haar eigen coaching. Want in deze rol moet je twee keer zo snel leren als de rest van het team. En leren kan, zeker als scrum master, pijn doen.  Je kunt je eenvoudig niet onttrekken aan lastige zaken, je zal ze bespreekbaar moeten maken. Een veeleisende opdrachtgever is tot daar aan toe.  Daar kun je als team elkaar nog in vinden, maar stel dat er binnen het team onenigheid is? Dat sommigen zich veel meer inzetten dan anderen? Of dat het enthousiasme voor de opdrachtgever en het event gaandeweg verdwijnt waardoor niemand er meer echt zin in heeft? Dan kun je wel een coach gebruiken om mee te sparren en om dat steuntje in je rug te voelen als je het gaat aankaarten in het team.

Negeren is geen optie
Je kunt voor coaching altijd bij je docent terecht. Voelt dat ongemakkelijk omdat deze ook in een beoordelende rol zit, stap dan op een andere docent af waar je je prettig bij voelt en vraag een kwartiertje van zijn of haar tijd. Wil je echt aan de slag met interventies uit de praktijk van agile coaching, neem dan contact op met de auteur van dit stuk. Het ongemak in je team uit de weg gaan is geen optie. Het negeren ook niet. Wachten tot het beter wordt ook niet. Het is aan jou, het hoort bij je rol. Heb je als scrum master geen schurend gevoel af en toe? Dan ga je misschien wel teveel uit de weg.

Wie zijn vinger opsteekt, die is ‘m… niet altijd
Waar in organisaties scrum masters geselecteerd worden op hun soft skills, steken studenten die deze rol willen invullen zelf hun vinger op. Vaak zijn het extravertere persoonlijkheden, die makkelijk een leidersrol op zich te nemen. En dat is prima als dit gepaard gaat met de bereidheid om zich extra te verdiepen. Als scrum master trek je immers het hele team mee in de correcte toepassing van scrum.  Er zijn ook studenten die in de scrum master-rol stappen en er vrij snel achter komen dat ze niet zoveel hebben met scrum. En er vervolgens weinig mee doen, alleen omdat het moet wat geeltjes op het scrum bord plakken. Dan komt het hele team al snel op een zijspoor.

Rouleren
Als scrum master is het in zo’n situatie beter om je rol terug in de groep te leggen. Er is vast wel een teamlid dat er meer interesse in heeft dan jij of er meer uit wil halen voor z’n studie.
Als team kun je in zo’n situatie ook overwegen om de rol per sprint onder de teamleden te laten rouleren. Zo verdeel je letterlijk de verantwoordelijkheid en maken ook de meer introverte of ambiverte persoonlijkheden kennis met het scrum master-schap. En wat mij dan weer opvalt; dat gaat hen vaak heel goed af.

Zie je iets in je team dat je nieuwsgierig maakt naar wat een agile coach ermee zou doen? Klop op vrijdagen gerust aan bij kamer H3.306. Vaak is een gesprekje van 10 minuten al voldoende om je van inspiratie te voorzien. Heeft het meer tijd nodig, dan kunnen we altijd nog een afspraak maken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.