Blog

Smart Thing #14 – Kamergotchi

De verkiezingen in Nederland komen er weer aan. Op 15 maart gaan we bepalen wie welke rol krijgt in ons land. Veel tv-programma’s  zetten de komende weken de politici en hun standpunten in de spotlights. Maar wie had gedacht dat een simpele app er met alle aandacht vandoor gaat? Innovatief is het zeker, maar wat voor invloed heeft deze app op de verkiezingen?

App? Welke App?!
Arjen Lubach en zijn team hebben sinds zondagavond 19 februari een nieuwe app gelanceerd, genaamd ‘Kamergotchi’. Geïnspireerd op het populaire Japanse Tamagotchi uit de jaren negentig. In de app is het geen virtueel huisdier dat je verzorgt, maar een lijsttrekker van een politieke partij. Zodra je de app hebt gedownload krijg je een willekeurig ei waar een lijsttrekker uitkomt. Deze verzorg je door hem of haar eten, aandacht en kennis te geven.

Verleidelijk
Persoonlijk ben ik niet heel bezig met politieke partijen. Nu de verkiezingen er aankomen verdiep ik me wel in het één en ander. Echter kon ik mezelf niet tegenhouden de Kamergotchi-app te downloaden. De combinatie van nostalgie, gemakkelijk te downloaden en nieuwsgierigheid zorgde ervoor dat ik de verleiding niet kon weerstaan. Zeg nou eerlijk, je wilt gewoon weten welke lijsttrekker er uit jouw ei popt!

Omgedraaide wereld
In mijn omgeving hebben veel mensen Kamergotchi gedownload. Het grappigste is dat zelfs een persoon van een anti-Wilders of anti-Simons-kamp zijn of haar lach niet kan onderdrukken, wanneer Geert of Sylvana uit een ei komt en zich netjes voorstelt. Of ze het poppetje goed verzorgen is natuurlijk een ander verhaal. Het lijkt wel alsof de lijsttrekkers met de meeste tegenstanders juist het populairst zijn bij de tegenstanders. Kijk dus vooral niet raar op als je ineens de zin: ‘Ik heb een Geert!’ hoort.

Humor + Technologie = Politiek
Wat ik zo ontzettend goed vind aan de app van Lubach, is het feit dat er een grote nieuwe doelgroep in contact komt met politiek. Mensen zoals ik, die niet veel met politiek hebben downloaden de app en krijgen een lijsttrekker op hun scherm. De een is populairder dan de ander, dus wanneer je jouw toegewezen persoon niet kent, ga je toch even Googelen om te kijken wie hij of zij is. Zo wordt ervoor gezorgd dat mensen zich een beetje verdiepen in politiek. Humor en technologie worden gebruikt voor politiek. Dat is een insteek die we niet vaak zien.

Invloed
Of Kamergotchi invloed heeft op de populariteit van lijsttrekkers en daarmee gaat zorgen voor grote veranderingen qua stemgedrag? Dat denk ik niet. Wel ben ik er van overtuigd dat deze app zorgt voor meer aandacht rondom de verkiezingen, vooral bij een doelgroep die daar nooit mee bezig is. Ik denk dan ook dat er mede dankzij Lubach een grote opkomst gaat komen bij de stembureaus.

Heb je Kamergotchi al op je mobiel? Laat dan in een reactie weten welk personage jij hebt en hoe het met hem of haar gaat. Heb je de app nog niet, maar ben je wel benieuwd welke lijsttrekker bij jou uit het ei komt? Download dan de app (Android, Iphone) en laat weten wie jou om eten vraagt!

Reacties

[…] 3. Smart Thing – Kamergotchi En ineens zaten we allemaal naar een ei te kijken op onze mobiel, waar vervolgens een willekeurige lijsttrekker uit floepte. Met dank aan Arjen Lubach. Student Rob vertelt waarom dit zo’n briljante zet is van hem. […]

7 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.