Blog

Welkom op de Hogeschool! Een eerstejaars overlevingsgids

Hoi! Ik ben Lieke Lous, bijna 24 jaar en ik heb de opleiding Communicatie aan de Hogeschool Rotterdam gedaan. Terugkijkend op mijn eerste jaar, herinner ik me hoe overweldigend het was om mijn weg te vinden in een nieuwe omgeving. Die eerste maanden op de Hogeschool waren zowel spannend als uitdagend. Ik wil graag mijn ervaringen en tips met jullie delen om jullie te helpen een goede start te maken. Komen ze!

1. De eerste weken: oriënteren en aanpassen
De overgang van de middelbare school naar de Hogeschool voelde voor mij als een sprong in het diepe. Ik was gewend aan een gestructureerde omgeving met vaste roosters. Maar op de Hogeschool moest ik ineens mijn eigen weg vinden. Ik moest leren omgaan met vrijheid en verantwoordelijkheid, die ik niet eerder had gekend. De eerste uitdaging was dan ook om mijn draai te vinden: waar zijn de beste studieplekken? Hoe werken alle systemen zoals Osiris en (in mijn tijd nog CumLaude) Brightspace? En misschien wel het belangrijkst: hoe plan ik mijn tijd effectief in?

2. Studeren en plannen: wat werkt voor jou?
Tijdens mijn eerste weken ontdekte ik dat iedereen anders studeert en dat het belangrijk is om een methode te vinden die voor jou werkt. In het begin probeerde ik elk detail tijdens colleges op te schrijven, maar dit bleek al snel inefficiënt. Na wat experimenteren ontdekte ik dat het voor mij beter werkte om tijdens de lessen vooral naar de kern van het verhaal te luisteren en deze later verder uit te werken. Hierdoor kon ik mijn aandacht beter verdelen en behield ik het overzicht.

Een andere uitdaging was het plannen van mijn tijd. Ik kwam erachter dat ik ‘s ochtends het meest productief ben, dus plande ik mijn studieblokjes in de ochtend en hield ik de middag vrij voor andere activiteiten. Het duurde even voordat ik mijn ritme had gevonden, maar toen ik eenmaal mijn eigen studiemethode had ontwikkeld, merkte ik dat alles een stuk makkelijker ging.

3. Sociale verbindingen: je netwerk opbouwen
Een ander belangrijk aspect van de eerste weken is het opbouwen van sociale contacten. In het begin vond ik snel mijn groepje in de klas, bestaande uit drie meiden en ikzelf. Ik vond het erg waardevol is om open te staan voor nieuwe mensen en ervaringen. Of het nu via studieverenigingen, werkgroepen of gewoon door met mensen te praten in de kantine. De contacten die je legt kunnen je door moeilijke tijden heen helpen.

Voor mij waren deze sociale contacten essentieel. Ze gaven me het gevoel dat ik niet alleen was in mijn zoektocht naar een manier om met de nieuwe omgeving om te gaan. Samen met mijn medestudenten kon ik de uitdagingen van de eerste weken beter aan en we hielpen elkaar waar nodig.

4. Overleven door te experimenteren
Het belangrijkste dat ik heb geleerd in mijn eerste jaar, is dat het oké is om te experimenteren en fouten te maken. De overstap naar het hoger onderwijs is een leerproces en het kost tijd om je draai te vinden. Neem de tijd om te ontdekken wat voor jou werkt en wees niet bang om wat dingen uit te proberen. Uiteindelijk is iedereen op zoek naar zijn eigen manier om door de eerste weken en maanden heen te komen.

Als ik je één advies mag geven: blijf openstaan voor nieuwe ervaringen, wees geduldig met jezelf en geniet van deze nieuwe fase in je leven. Het kan soms overweldigend zijn, maar het is ook een geweldige kans om jezelf te ontwikkelen en nieuwe mensen te ontmoeten. Vertrouw erop dat je je weg zult vinden, net zoals ik dat heb gedaan. Daarnaast vond ik mijn studieperiode tot nu toe de leukste periode in mijn leven, dus een beetje genieten mag zeker!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.