Blog

Visualiseren kun je leren – Selma Koopman

Opgeleid worden tot Smart Connector, eigenlijk best een mond vol. En inderdaad, we moeten nogal wat leren. Vier jaar lang krijgen we te maken met tal van onderwerpen en vaardigheden. Maar wat is het belang ervan? In deze rubriek ‘Communiceren kun je leren!’ behandelen we diverse onderwerpen die je kunt, of liever gezegd moet leren als Smart Connector. Experts komen aan het woord en vertellen jou precies waarom. In deze tweede editie is Selma Koopman aan het woord. Ze is werkzaam bij De Betekenaar en expert in visualiseren!

Door: Jeska Baks

Na mijn bachelor bestuurs- en organisatiewetenschap en een master organisatie, verandering en management ben ik gaan reizen. Toen ik terug was ben ik gaan werken als consultant in organisatieveranderingen. Ik merkte dat het jargon me om te oren vloog en dat er enorm veel gepraat werd in organisaties. Dat praten leidde alleen niet perse tot meer helderheid. Dat frustreerde mij. Het kwam in me op dat tekenen wel eens kon leiden tot verduidelijking van waarover gesproken werd. Ik vroeg me af wat je kon doen met tekeningen én tekenen in een organisatie. Zo ontdekte ik stap voor stap dat tekenen een heel krachtig communicatiemiddel is. Inmiddels werk ik als Betekenaar. Ik visualiseer verhalen en leer ook anderen hoe zij tekenen kunnen inzetten als communicatiemiddel. Ik geloof dat je met tekenen dingen helder maakt. Mijn werk voelt belangrijk in een wereld waar nog zoveel te winnen is als je elkaar echt begrijpt.

Goed visualiseren
We zijn geneigd om veel te praten, alles op te schrijven en dat te perfectioneren. Bijvoorbeeld door betere blogs te schrijven of korter samen te vatten. Uiteindelijk blijft het meer van hetzelfde. Schrijven en praten blijven de basis. Als je gaat tekenen, is dat een andere manier van communiceren. Het helpt je weg te komen van eindeloos praten en het geeft ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

Er zijn veel manieren van visualiseren. Bij veel woorden en zinnen is het vaak een lineaire zaak, je leest van links naar rechts, na een oorzaak komt het gevolg. Met tekenen ga je ruimtelijk nadenken over alles. Je kunt verbindingen leggen die je niet kunt zien als je schrijft of praat. Tekenen maakt het ook betekenisvol. Denk zelf eens na over het woord ‘boom’, iedereen heeft hier een ander beeld bij en je kunt het tekenen op ontzettend veel manieren. Goed visualiseren is tekenen wat je bedoelt, dan voegt het wat toe aan wat je zegt. Beeld en woord moeten elkaar ondersteunen. Visualiseren is geen 1 op 1 vertaling van het woord, maar een doordacht beeld dat het betreffende woord laadt met inhoud.

Smart connector x visualiseren
Tijdens je werk kom je waarschijnlijk met veel mensen in contact. Hier kan visualiseren helpen; tekenen kan de gemeenschappelijke taal zijn. Een uitleg kan in woorden, maar ook in beeld en dat blijft hangen. Als je een gesprek tekent, kun je de verbindingen daarin laten zien. Iedereen is visueel ingesteld. ‘The drawing effect’ is een onderzoek van J.D. Wammes dat aantoont dat je twee keer zoveel kunt onthouden wanneer je tekent. Visuele communicatie helpt voor iedereen. Een groot deel van je hersenen kan visuele prikkels verwerken. Je kunt tekenen gebruiken om te leren. Wanneer je tekent denk je na over wat je echt bedoelt, je vormt dat om tot een beeld en je moet je motoriek gebruiken om het op papier te krijgen. Dit zorgt ervoor dat je hersenen een stapje extra moeten zetten. Tekenen kan mensen verbinden. Dus ga samen tekenen! Je moet je kwetsbaar opstellen, maar het is zo leuk om te doen. Je creëert echt iets. Door te tekenen kun je verbanden laten zien tussen alle elementen. Een ander kan je makkelijker begrijpen door een uitleg met tekeningen. Visualiseren is een gemeenschappelijke taal ontwikkelen. Eén die iedereen snapt.

Drie concrete tips
Houd het super simpel. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn of te lijken op de werkelijkheid. Er hoeft geen perspectief in de tekeningen te zitten. Wanneer het simpel blijft geeft het je brein iets om op te kauwen.

  • Denk na over wat je echt wilt laten zien. Zorg ervoor dat je tekeningen betekenisvol zijn.
  • Begin gewoon! Experimenteer, oefen tijdens colleges, ervaar wat het doet. De drempel kan spannend zijn, maar doe het. Er is geen goed of fout, het helpt je juist om te leren, te begrijpen en na te denken.

Kun je visualiseren leren?
Zeker. Iedereen kan het. Pak gewoon een stift en een wit vel en begin. Laat je creativiteit maar komen. Zoek je nog een leuk kerstcadeautje? Bestel ‘Het Betekenboek’ hier.

En kijk natuurlijk even op www.debetekenaar.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.