Blog

Uitgelicht – Licht aan het einde van de tunnelvisie

De scriptie, het laatste obstakel tussen jou en je diploma; een megaproject waar veel studenten al vanaf jaar 1 tegenop zien. Maar gelukkig is er licht aan het eind van de tunnel. Want dat felbegeerde papiertje wacht op je! Giorgos Brentjes is de afgelopen twee periodes bezig geweest met afstuderen bij City Shapes en deelt zijn ervaringen. Hij staat stil bij de druk die hier soms bij komt kijken en bij het testen van je concept. Want wat nu als je testresultaten niet zijn wat je er van had verwacht?

Door: Giorgos Brentjes

De laatste sprint voordat je met een gek hoedje en een diploma de opleiding verlaat: de afstudeerscriptie. Een megalomaan project waar al je kennis van de afgelopen vier jaar samenkomt, voordat je de grotemensenwereld ingaat. Breaking the fourth wall here, hoogstwaarschijnlijk lees je dit als ik m’n scriptie al in heb geleverd en geloof mij, het is een heerlijk gevoel als je dat boekwerk van de afgelopen vijf maanden op het bureau neer laat ploffen.

Tijdens je scriptie doe je veel werk, heel veel werk. Een van de facetten die aan bod komt is het testen van je concept, een moment dat jouw complete voorgaande research en opbouw kan maken of breken. Maar jouw concept is niet het enige wat op de weegschaal wordt gelegd.

City Shapes
In februari begon ik mijn afstudeerstage bij City Shapes, een interieurbedrijf dat houten reisdecoraties, zoals skylines, stadskaarten en wereldkaarten maakt, en focuste ik mijn onderzoek op het creëren van een onderscheidende strategie om internationale uitbreiding mogelijk te maken. Mijn keuze viel op het ontwikkelen van een participatiestrategie, samen met de mensen de skylines creëren en zo een aantal woonkamers weer mooier maken. Het vizier stond op Hengelo, Oss en het Westland.

Wij kunnen als Rotterdams bedrijfje moeilijk bepalen wat mensen in die gemeenten mooi vinden, zou ook wel vreemd zijn. Daarom benaderde ik lokale nieuwspartijen en kranten, maar daar ontstond al gauw de eerste mentale drempel: kennen zij ons wel en hoe serieus gaan ze ons voorstel nemen? En hoe reageren de mensen erop? Zitten zij hier wel op te wachten?

Media aandacht
Stap één slaagde al snel, want er werd zeer positief op gereageerd. Ik gaf een kort interviewtje met waarom we specifiek voor die gemeente hebben gekozen en waar we precies voor staan. Zo scherp je ook weer een beetje je pr-skills aan uiteraard! Maar dat betekende nog niet dat ik er al was, want nu kom ik met mijn naam én de naam van mijn stagebedrijf in de regiokranten. Dat kan twee dingen betekenen: iedereen wordt ontzettend enthousiast en er komen prachtige skylines uit voort voor de mensen thuis, of men neemt ons niet serieus en ik ruïneer de naam van City Shapes in die gemeenten.

Eind goed al goed
Zoals ieder kinderboek heeft ook dit verhaal een goed einde, want iedereen reageerde ontzettend enthousiast bij zowel de aankondiging, als de uiteindelijke lancering van de skylines. De skyline van Oss werd in de eerste maand zelfs meteen meer dan 50 keer verkocht! Mensen blij, ik blij, stagebedrijf blij, iedereen blij. Geld is weer in het laatje en het assortiment is weer een stukje uitgebreid, maar dat is nog niet alles: mijn concept werkte!

Belangrijke les
Toch bood het hele proces een belangrijke les, want we onderzoeken veel te vaak met een tunnelvisie. Onze onderzoeken en opdrachten moeten koste wat het kost een positief advies geven, het moet slagen, maar er is altijd een kans dat je harde werk gewoon geen positief advies op gaat leveren. In plaats van dat je er een doos Kleenex bij pakt om je tranen weg te vegen, vorm je het gewoon om tot een advies waar je wel iets mee kan! Niet alles hoeft te werken, want een concept dat niet werkt is een wijze les voor het bedrijf over hoe het juist niet moet. Wellicht bedenk je na dat negatieve advies juist iets wat wel werkt? In principe streep je een mogelijkheid op een lijstje weg, want er zijn tig andere manieren waarop het wel kan werken.

Lijkt je onderzoek uit te draaien op een advies dat gewoonweg niet gaat werken? Laat je kop dan niet hangen! Rome werd toch ook niet binnen een dag gebouwd?

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.