Blog

Uitgelicht – Hackaton: urenlang hacken met nerds

Of we het daglicht gezien hebben gedurende de driedaagse Hackaton in Brussel? We hebben hard gewerkt, maar ook genoten van de stad en gezellig geborreld. De term ‘hackaton’ doet je wellicht denken aan een ruimte, verlicht door talloze oplichtende schermen, waarin nerds op een rijtje hacken. De laptops draaiden inderdaad op volle toeren, maar tijdens deze drie dagen is mijn ‘nerd’-beeld veranderd. Ben je benieuwd wat ik heb gedaan tijdens de hackaton en hoe ik dit heb ervaren?

Door: Elise Bijl

Technologie is dichterbij dan je denkt
Het is je misschien al duidelijk geworden, een hackaton is dus geen evenement waarbij computernerds zich uitleven. Het is een competitie waarbij verschillende disciplines (studenten van verschillende opleidingen) een case krijgen en in korte tijd een oplossing bedenken voor een probleem. Samen met studenten van de opleiding Technische Informatica en Informatica heb ik mij gestort op een probleem rondom democratie. Hoewel het technische gedeelte een ver-van-mijn-bed-show leek, is niets minder waar. Ik merkte dat de verwachte kloof niet bestond, maar er juist sprake was van veel overlap. Communicatie en techniek versterken elkaar en dat bleek maar al te goed.

De rol van communicatie
Door een effectieve en enerverende contextanalyse en brainstormsessie zijn we gezamenlijk tot een concept gekomen. Vervolgens was het tijd om te bouwen aan ons prototype. Mijn kennis van marketing en communicatie kwam hierbij goed van pas. Zoals je al in de eerste weken van de opleiding leert, stel jezelf continu de vraag: biedt mijn product meerwaarde voor de doelgroep? Waar technische informatica zich richt op een goedwerkend product keek ik meer naar de context. Uiteindelijk presenteerden wij een prototype dat aansloot op de wensen en behoeften van de doelgroep.

Het uitbreiden van je netwerk
Mijn stereotyperende beeld van ‘technische nerds’ bleek kortzichtig te zijn en ik heb dus gezien hoe deze disciplines elkaar versterken! Daarnaast heb ik mijn netwerk uitgebreid met tal van technische personen: wellicht kunnen wij in de toekomst iets voor elkaar betekenen. Zo sla ik er misschien zelfs nog een slaatje uit!

Doe jij mee met de hackastory?
Heeft dit verhaal je enthousiast of nieuwsgierig gemaakt naar hackatons of het samenwerken met studenten van andere opleidingen? Jij kunt dit zelf ook ervaren! Op 14 en 15 december kan je zelf meedoen met een Hackastory.  Houd je van content en storytelling? Stuur een mailtje naar Aniek van Heck (a.van.heck@hr.nl) en ontdek het zelf!

Hackastory?!
Een Hackastory is een tweedaagse multidisciplinaire pressurecooker (hackaton), waarbij teams van vier mensen samenwerken. Verschil met een hackaton of designjam is dat deze werkvormen met name voor alleen programmeurs of alleen designers interessant zijn. Bij een hackastory staat juist het verhaal dat je gaat vertellen centraal (storytelling). En dit verhaal en de interactieve manier waarop het verteld gaat worden (digitaal) is een co-creatie tussen verhalenvertellers (communicatiemensen), designers en programmeurs, aangevuld met een inhoudelijke expert. Ieders rol is gelijkwaardig.

 

 

Reacties

Het was inderdaad super leuk en veel geleerd!

5 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.