Blog

Uitgelicht – De introductieweek

En daar sta je dan. Je weet niet wat je moet verwachten. Een nieuwe school, een nieuwe opleiding. Je kent er misschien een paar mensen maar dat is het dan wel. Daarom een speciaal woord van welkom. Van onze opleidingsmanager, Mirjam den Boer. Geloof het of niet, een jaar of wat geleden stond zij in jouw schoenen.

Ik herinner het mij nog als de dag van gister. Mijn eerste kennismaking met de opleiding Communicatie. Ik zat samen met mijn moeder, een tent, slaapzak en luchtbed in de auto, op weg naar het introductiekamp. Inderdaad, je leest het goed. Een kamp. Ik had geen idee wat ik kon verwachten, kende niemand. Voor het type ‘kat-uit-de-boom-kijker’ niet de meest comfortabele situatie. Of ik er zin in had? Nee.

Brave student
Nu, vele jaren later, kijk ik daar op een andere manier naar. Ik had mijn introductie- én studietijd voor geen goud willen missen. Ik heb heel veel leuke mensen leren kennen, veel geleerd en een fijne studietijd gehad. Maar als ik heel eerlijk ben, als ik het over mocht doen, zou ik het anders doen. Ik had er meer uit kunnen halen. Naast het type ‘kat-uit-de-boom-kijker’, was ik ook het type ‘brave student’. Serieus, harde werker, nooit op kamers gezeten, nooit met een kater de les van half negen bijgewoond, altijd netjes alles op orde. Niets mis mee natuurlijk, maar buiten de lijntjes heb ik nooit echt gekleurd.

Met een kater in de les?
Heb ik daar nu spijt van? Nee. Maar inmiddels weet ik dat af en toe buiten de lijntjes kleuren helemaal zo gek niet is. En dat is geen oproep om standaard met een kater op school te verschijnen of de regels compleet aan je laars te lappen. Dan heb ik het over jezelf uitdagen. Om je eigen draai te geven aan een opdracht omdat dat wellicht beter bij jou past. Om wél die gastspreker aan te spreken omdat je graag stage wil lopen bij de organisatie waar hij werkt. Of om je lang gekoesterde droom om een half jaar in het buitenland te kunnen studeren waar te maken. Daag jezelf uit kritischer te zijn op waar jij harder door gaat lopen, waar jij blij van wordt, waar jouw talent ligt. Trek de stoute schoenen aan, zoek een bijbaan die aansluit bij het vakgebied, ga eens vaker het gesprek aan met je klasgenoten of docenten, wees nieuwsgierig, ondernemend. Het geeft je studietijd zoveel meer voldoening.

Haal eruit wat erin zit
Waar je op dit moment ook staat in je studie, ieder nieuw studiejaar, iedere nieuwe dag geeft je weer de mogelijk om na te denken over wat je uit je studie en jezelf haalt. Of sterker nog, wat je uit je studie en jezelf wíl halen. Wat zijn jouw doelen? Wat wil je bereiken, ontdekken? Wie kan je daarbij helpen? Word je voldoende uitgedaagd? Zijn er mogelijkheden om meer uit je studie te halen? Jezelf te ontwikkelen tot professional? Tot smart connector? Geniet je genoeg van je studietijd?

Is het antwoord nee? Doe er wat aan. Nu kan het nog. Over een paar jaar kan je alleen nog maar terugkijken en denken.. had ik maar.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.