Blog

The Big Five – Tentamentips

De tentamens komen er weer aan en dit betekent STRESS. Naast je tentamens heb je waarschijnlijk ook nog een paar deadlines staan en staat ook je sociale leven niet stil. Een lastige combinatie die je zelfs slapeloze nachten kan bezorgen. En daarom trappen we deze maandag af met: de vijf tentamentips om de stress te lijf te gaan!

Door: Iris van Sambeek

1. Plan en organiseer
Wat goed is om mee te beginnen is om al je deadlines van toetsen, projecten en alles wat er nog meer op je ligt te wachten (joepie!) duidelijk, dus op datum en tijdstip, te noteren. Dit kan in een schrift, maar bijvoorbeeld ook in een programma zoals Power Planner. Op deze manier houd je het overzicht. Geef ieder vak hierbij een andere kleur en maak vervolgens een dagplanning. Wees wel realistisch en weet waar je grenzen liggen! Daarnaast is het altijd fijn je werkplek opgeruimd en schoon te houden. Wanneer je bureau an absolute mess is wordt het ook direct al een stuk rommeliger in je hoofd.

2. Ga voor gezond
Naast een strakke planning is het van belang dat je goed in je vel zit. Goed in je vel zitten begint bij goede voeding. Wij studenten staan erom bekend dat we ons volvreten met fastfood en lekkernijen, maar dit kan juist een averechts effect hebben op je prestaties. Probeer tijdens het leren eens een gezonde smoothie met bijvoorbeeld chiazaad als extraatje. Een ander vitaminebommetje is natuurlijk de banaan. Goed gehydrateerd blijven is natuurlijk ook heel belangrijk, dus zet altijd een kan water of een mok thee op je bureau, dan drink je er onbewust toch meer van! Zeker weten dat jij je zo op en top voelt tijdens je tentamens!

3. Pak je slaap 
Helaas maken we tijdens tentamenperiodes ook vaker all nighters dan eigenlijk op de planning stond. Probeer voor jezelf een vast slaapritme aan te houden. Wanneer je er in de tentamenweek voor zorgt dat je elke dag op dezelfde tijd opstaat en op dezelfde tijd gaat slapen zul je merken dat je je meer uitgerust voelt. Ook kun je tegenwoordig bij de drogist slaapthee of slaappillen (op natuurlijke wijze) kopen, voor als je niet in slaap kunt komen.

4. Gebruik YouTube voor een goede toelichting
Wanneer je aan het leren bent en je op een gegeven moment helemaal niets meer opneemt, kan YouTube een fijne aanvulling op je leerstof zijn. Op YouTube staan megaveel tabellen en figuren uitgelegd. Zo krijg je het nog eens door iemand anders uitgelegd dan je eigen docent(e). Even een opfrissertje! Probeer je favoriete vlogs wel even links te laten liggen..

5. Maak een mindmap
Wanneer je je samenvatting voor de vierde keer aan het lezen bent en je nog steeds met veel vraagtekens zit, kan het weleens helpen om een mindmap te maken. Een mindmap zorgt ervoor dat al die informatie die normaal op al die verschillende bladzijdes van je samenvatting staat, nu naast elkaar op een groot vel staat. Je kunt dit per hoofdstuk doen, of per onderdeel (denk bij Communicatie bijvoorbeeld aan MC, IC en CC). Op deze manier krijg je overzicht en kun je tabellen en figuren ook makkelijker met elkaar vergelijken.

Succes!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.