Het kiezen van een keuzevak kan erg lastig zijn. Ook ik had een lange lijst met allerlei interessante vakken waar ik uit kon kiezen. Maar dit keuzevak sprong er voor mij uit: Spoken Word. Het voordragen van een tekst, gedicht of verhaal, is wat Spoken Word kort samengevat inhoudt. Elke week daagt Derek Otte je uit om te werken met een nieuwe schrijfstijl en stap voor stap leer je hoe je je eigen geschreven stuk zelfverzekerd kan voordragen aan de klas. In dit artikel lees je over de vijf schrijfstijlen waar ik mee aan de slag ben gegaan.
Door: Tessa Baauw
1 – Alliteratie
Alliter-wat? Ja, het duurde even voordat ik doorhad hoe ik het woord goed uit moest spreken. Zelf had ik nog nooit eerder van het begrip gehoord. Een alliteratie is een tekst waarin de eerste letter of klank van een woord zo vaak mogelijk wordt herhaald. Een bekend voorbeeld is: Liesje leerde Lotje lopen langs de Lange Lindelaan. Bijna elk woord begint met de letter L en het is de herhalende L-klank die de tekst interessant maakt! Het constant herhalen van eenzelfde eerste letter wordt ook wel letterrijm genoemd.
2 – Metafoor
‘’Jullie lijken echt als twee druppels water op elkaar,’’ is een voorbeeld van een (cliché) metafoor. Een metafoor is een vergelijking verpakt in een beeldend jasje. Je ziet dat de eeneiige tweeling sprekend op elkaar lijkt, net als twee druppels water. Dit is hoe een metafoor tot stand komt. Je bedoelt, ziet of voelt iets en je maakt een beeldende vergelijking die past bij wat je wilt uitdrukken.
3 – Spreekwoord
Spreekwoorden kom je overal tegen. Het zijn algemene en vaak oude waarheden. ‘’Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet, ‘’Wie A zegt moet ook B zeggen’’ en ‘’Oost west, thuis best’’ zijn een aantal voorbeelden van spreekwoorden. Een spreekwoord is een korte, maar bondige vertaling van een wijsheid of waarheid. Spreekwoorden bestaan als zo lang als het alleroudst bekende schrift.
4 – Rijm
‘’Piet zat eens te denken wat de Sint je dit jaar kon schenken,’’ is wat er in mij opkomt als ik denk aan rijmen. De Sinterklaasgedichten lijken altijd verdacht veel op elkaar en dat komt waarschijnlijk doordat rijmen best wel lastig is. De kunst van het rijmen is om zinnen te maken waarin je aan het einde steeds enkele woorden plaatst die qua uitspraak erg op elkaar lijken. Deze vorm van rijmen noem je slagrijm. Het schrijven van een rijm, kan erg moeilijk zijn en het proces is zeker niet altijd even fijn.
5 – Perspectief
Het perspectief is ‘’de hoek’’ of ‘’het oogpunt’’ van waaruit een tekst is geschreven. Een tekst of gedicht kan geschreven worden vanuit het eigen perspectief of door de ogen van bijvoorbeeld een partner of een goede vriendin. Maar het perspectief van een verhaal hoeft zeker niet altijd vanuit een persoon te zijn. Je kunt een verhaal ook krachtig overbrengen door te schrijven vanuit bijvoorbeeld een voorwerp, gedachtegang of dier. Door te schrijven vanuit een ander perspectief, geef je een andere interessante wending aan het verhaal. Soms kan het verhaal dan ook op meerdere manieren geïnterpreteerd worden.
Dit waren de vijf schrijfstijlen waarover ik heb geleerd tijdens het keuzevak Spoken Word. Vind je dit zelf ook heel interessant? Dan raad ik je zeker aan om je in te schrijven voor Spoken Word. Daag jezelf uit en kijk hoe creatief je zelf aan de slag kunt gaan!
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.