Blog

The Big Five – Omgaan met afstudeerstress

We zitten in de maand juni en dat vertelt ons dat het schooljaar 2016-2017 er bijna op zit. Dat betekent ook dat vierdejaarsstudenten een hele spannende tijd tegemoet gaan. Het inleveren en verdedigen van je afstudeeradvies is namelijk niet iets wat je met één vinger in je neus doet. Daarom deze keer in de Big Five: tips & tricks die je helpen om te gaan met afstudeerstress. Student Rob Saathoff zette ze voor ons op een rij, met behulp van vijf vierdejaars studenten.

1. Wees de stress voor
Afstuderen is een lang proces van bloed, zweet en tranen. Om de stress voor te zijn heeft Karina Boer een advies: “Maak een goede planning en houd je daaraan. Je bent vaak afhankelijk van andere personen voor bijvoorbeeld interviews of resultaten vanuit enquêtes. Zorg dat je daar op tijd mee begint en dat je tijdens het ‘wachten’ andere dingen kunt doen.” Het klinkt best simpel maar is het echt zo makkelijk?

2. Laat je niet gek maken
Nils van Kampen kan zich in ieder geval goed vinden in het advies van Karina. Hij is een student die vooral van overzicht en regelmaat houdt; “Ga op tijd naar bed, blijf goed ontbijten en niet alles opstapelen in je hoofd.” Ook vertelt hij dat je vooral alles stap voor stap moet doen en niet bang moet zijn om hulp te vragen: “Hulp betekent meer ogen en dat is altijd fijn mocht je zelf iets over het hoofd zien.”

3. Eet de zorgen weg
Hulp of geen hulp; uiteindelijk ben jij toch degene die het moet doen. Maar wat doe je nu tegen die momenten dat je het allemaal even niet ziet zitten? Joy Damen heeft daar iets op gevonden. Zij stelt voor om vooral veel te eten. Eet die zenuwen dus flink weg met alles wat je tegenkomt. Mocht je daar toch niet zo’n fan van zijn, dan heeft Joy nog een tip: “Ik schrijf ook motivatiebriefjes voor mezelf.” Dat is zeker een goede voor de momenten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Toch even dat zetje in de juiste richting.

4. Eerst ploegen dan kroegen
Als er iets is wat alle ondervraagde studenten zeggen, is het: prioriteiten stellen. Afstuderen is het belangrijkst en aan het einde van de rit moet er een sterk advies ingeleverd worden. Om bij de eindstreep te komen moeten er stappen worden ondernomen. Martijn Lasonder vindt dan ook dat je jezelf moet belonen als je dat verdient. Voor elk doel dat je behaalt, beloon je jezelf om de motivatie te behouden. “Eerst ploegen dan kroegen,” zegt hij.

5. Relativeer!
Wat vooral belangrijk is, is dat je jezelf niet verliest in al het afstudeergedoe. Richard Koorevaar: “Relativeren helpt bij mij altijd wel lekker. Iedereen gaat deze periode door. De één met wat minder stress dan de ander. Praat met vrienden over je ‘stress’ en je zult zien dat zij precies hetzelfde hebben meegemaakt. Ik probeer daarom ook gewoon mijn dagelijkse dingen te blijven doen.”

De één luistert veel en graag naar muziek, zoals Martijn. Die gaat ook lekker sporten of praat met vrienden om even aan de afstudeerdruk te ontsnappen. De ander eet zijn of haar zorgen weg. Er zijn meerdere manieren om ermee om te gaan en er is er geen één fout. Zolang iedereen maar beseft dat ook deze hectische periode gevuld met paniek, zorgen en stress, weer voorbijgaat. Zet hem nog even op kanjers!

Reacties

Leuk en goed stuk! Studenten hebben het maar zwaar!

7 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.