Blog

Teacher Talk – Daan Vree

Een interview op afstand, naar mijn mening is dat toch niet ideaal. Het voelt wat onpersoonlijk aan en het beeld hapert af en toe wanneer de wifi vervelend doet. Ondanks dat was het wel een erg gezellig gesprek! Daarnaast was het een goede afleiding binnen deze periode van een intelligente lockdown. En wanneer jij je verveelt of even je gedachten wilt verzetten, dan is het een uitstekend moment om dit artikel te lezen! Dus… wie is Daan Vree en hoe houdt hij het vol in deze intelligente lockdown?

Door: Jacky Mijling

Wij vinden het leuk om u beter te leren kennen. Wat vindt u hier zelf eigenlijk van?
“Ik vind het alleen maar leuk! Zelf heb ik voor mijn werk ook heel veel mensen geïnterviewd. Ik vind het interview een heel mooie vorm, omdat je met het interviewen heel gericht over iets kunt praten. Dat vind ik altijd erg prettig. Ik zie het eigenlijk meer als een ontmoeting.”

Om in te haken op de situatie waarin we ons nu bevinden, de intelligente lockdown, dan vraag ik mij af hoe u deze dagen doorkomt. Hoe houdt u dit vol?
“Hoe hou ik het vol? Ik ben blij dat ik gezond ben en nog kan werken. Ik kan me die laatste lesdag nog herinneren dat alle studenten in de klas naar de persconferentie aan het kijken waren. De volgende dag zaten we thuis en niet veel later kregen we te horen dat het onderwijs online door moest gaan. Eigenlijk word je op dat moment in het diepe gegooid, jullie als studenten en wij als docenten. En ja, dan ga je doen wat je moet doen. Je zoekt uit hoe dingen technisch werken en vooral wat werkt voor jouw persoonlijke situatie, want die is bij iedereen anders.

De eerste week was ik super enthousiast. Ik dacht bij mezelf: ik ga er helemaal voor en had alles ook super strak ingepland. Alleen aan het eind van diezelfde week merkte ik dat ik flinke koppijn kreeg van achter dat schermpje zitten. Toen besefte ik wel dat ik de balans moest zoeken tussen rust pakken en achter mijn computer zitten. Het online onderwijs voelt ook anders moet ik zeggen. Ik krijg niet echt de energie zoals in de klas, waar je dan leuke gesprekken kunt voeren met elkaar. Die gezelligheid mis ik wel!”

Om docent te worden, bent u uiteraard eerst ook een student geweest! Wat was uw grootste leermoment of blunder?
“Ik heb niks met het woord ‘blunder’ en eerlijk gezegd ook niet met ‘leermomenten’. Misschien omdat ik het hele leven als één groot leermoment zie. Ik ben nog steeds elke dag aan het leren. Ik heb wel een mooi inzicht dat ik kan delen. Ik ben afgestuurd in de koloniale literatuur, vooral over Nederlands-Indië. Ik kan mij herinneren dat ik in een collegebank zat en dat ik een boek moest lezen over de tijd van de Verlichting. In die tijd kwam het rationele denken tot stand en in dat boek las ik over de hiërarchie van mensen. Zo zag je dat God bovenaan stond, daaronder de mensen met allereerst de blanke mens, dan de Aziaat en als laatste de zwarte mens. Ik vond het schokkend dat dit zo in een boek stond en toen besefte ik dat er veel van dit soort denkbeelden schuil gaan in de maatschappij. Vooroordelen zitten heel diepgeworteld in ons denken. Het zette me aan het denken over waarom bepaalde mensen tegenover elkaar staan en hoe ze aan deze denkbeelden komen.

In mijn eigen films probeer ik via een verhaal mensen te raken en aan het denken te zetten door een ander perspectief te laten zien. Mensen moeten vervolgens zelf nadenken over hoe zij tegen dingen aankijken. Ga nooit zomaar uit van iemands waarheid, maar probeer dingen te zien vanuit verschillende perspectieven.”

“Het hele leven is één groot leermoment.”

Muziek is voor veel studenten belangrijk, bijvoorbeeld tijdens het leren. Naar wat voor soort muziek luisterde u vroeger graag?
“Ik leerde altijd ’s nachts en ik weet eerlijk gezegd niet meer of ik per se studeerde met muziek op. Wel luisterde ik op het eind van de middelbare school en als student graag naar grunge en hardrock muziek. Je kan het je vast niet voorstellen, maar in die tijd had ik net zulk lang haar als jij. Ik luisterde bijvoorbeeld graag naar Nirvana,  Metallica en Guns N’ Roses, dat waren echt dé bands van toen. Daarnaast luister ik graag naar Zuid-Amerikaanse gitaarmuziek en mooie Nederlandstalige teksten van bijvoorbeeld De Dijk, Stef Bos en Ramses Shaffy.”

Na uw studententijd heeft u wellicht bepaalde stappen gemaakt in uw carrière voordat u hier begon met werken. Kunt u ons daar wat meer over vertellen?
“Toen ik eenmaal mijn studie had afgerond, ging ik op wereldreis met een vriend. Aangezien ik was afgestudeerd aan de universiteit, kon ik gemakkelijk geld lenen bij de bank. Op mijn wereldreis had ik al mijn geld uitgegeven en ik kwam dan ook thuis met schulden. Het eerste wat ik deed was naar een uitzendbureau toe stappen om een baan te vinden. Zo kwam ik bij de Rabobank terecht op de optiebeurs, maar dit was niet wat ik wilde. Nadat ik mijn schulden had afgelost, heb ik van alles en nog wat mogen ontdekken en leren. Zo heb ik gewerkt als eindredacteur bij de radio, produceerde ik films, was ik hoofdredacteur van een website en online magazine en werd ik verantwoordelijk voor de social mediastrategie van een bedrijf. Naast mijn werk voor de hogeschool werk ik bij CinemAsia Film Festival en als freelance filmmaker.”

Waarom heeft u ervoor gekozen om uiteindelijk op de Hogeschool Rotterdam te gaan werken?
“Op een gegeven moment werd ik gevraagd om een gastcollege over LinkedIn te geven aan studenten en toen was ik eigenlijk al onbewust met onderwijs bezig. Ik vond het heel erg leuk, ook al kende ik die leeftijd eigenlijk niet zo goed. Op mijn werk kwam ik niet veel in aanraking met jonge mensen. Op gegeven moment liepen er wel studenten stage op mijn redactie en was ik meer coachend bezig. Toen ik een vacature voor docent voorbij zag komen bij Hogeschool Rotterdam, leek het alsof die baan op mijn lijf was geschreven. Ik werk er nu ook al zo’n zes jaar met veel plezier.”

“De baan leek op mijn lijf geschreven.”

Wie is Daan in zijn vrije tijd?
“Als ik wil ontspannen dan is dat met een goed boek in het zonnetje. Ik lees dus heel graag, maar ik ga ook graag op reis. En de dingen die momenteel niet meer kunnen, zoals een drankje drinken of uiteten gaan, daar kan ik ook altijd van genieten. Verder ben ik graag met mijn kinderen bezig. Als ik dan bijvoorbeeld zie hoe mijn dochtertje de meest fantastische verhalen vertelt wanneer ze speelt met haar paardjes, dan kan ik me daar echt mee amuseren. En ten slotte vind ik een ochtendwandeling, als iedereen nog slaapt, heerlijk om te doen. Dan ga ik de omgeving verkennen en maak ik af en toe wat foto’s. Genieten zit dan in heel kleine details die je ineens opvallen als je de tijd neemt. Maar eerlijk gezegd ben ik het liefst creatief bezig, ik wil vaak gewoon iets maken wat in mij opkomt.”

“Genieten zit dan in heel kleine details die je ineens opvallen als je de tijd neemt.”

Wat is uw specialisatie? Waarvoor kunnen studenten bij u terecht?
“Ik denk dan toch vooral aan creatief denken, met behulp van taal of beeld. Ik weet veel over tekstschrijven en films maken. Ook ben ik goed thuis in media. Verder kun je bij mij terecht om te praten over werken in de culturele sector en onderwerpen rondom diversiteit en interculturele communicatie.”

Als u de lezers een boodschap zou mogen meegeven in deze bizarre tijd van quarantaine, wat zou u ze dan vertellen?
“Probeer te genieten van de dingen die wél kunnen. Zoek elkaar regelmatig online op om het gesprek met elkaar aan te gaan. De grootste waarde van leren zit in het voeren van gesprekken waarbij je echt gedachten uitwisselt en probeert tot inzichten te komen. Dan is er echt sprake van studeren. En kijk vooral goed rond in je omgeving en in de media. Wat zie je nou gebeuren? Waarom zetten mensen ineens allemaal beertjes voor het raam? Wat is de gedachte daarachter? Wat vind je van het taalgebruik van Rutte tijdens zijn persconferenties? Wat vind je van nieuwe woorden als ‘de anderhalvemetersamenleving’? Je kunt deze tijd goed gebruiken om je communicatieskills in de praktijk uit te oefenen.”

Reacties

Wat een boeiende stukjes schrijf je, Jacky! Ga zo lekker door en blijf er vooral plezier in houden. Dan blijf ik vanaf nu uitkijken naar je volgende “edities” ! 😘

4 jaar geleden geplaatst

Heel goed artikel en wat een interessante geïnterviewde 😄 Top gedaan beiden.

4 jaar geleden geplaatst

Goed gedaan Jacky! Heel leuk stuk om te lezen!

4 jaar geleden geplaatst

Wat een leuk artikel weer Jacky!

4 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.