Blog

Student Talk – Eerstejaars Tessa vertelt over het maken van haar studiekeuze

Let’s talk about studiekeuze! Het kiezen en beginnen aan een studie is een leuk, maar vaak ook uitdagend proces. Ook eerstejaars studente Tessa Baauw (19) heeft dit zo ervaren. Daarom deelt zij het verhaal over het maken van haar studiekeuze in deze eenmalige Student Talk. Ook geeft ze een kijkje in haar eerste ervaringen met de opleiding Communicatie.

Door: Sophie Mijnlieff  

Leuk dat je over je studiekeuze wilt vertellen op Smart Connecting! Hoe vind je het zelf om hier iets over te delen?
“Heel leuk! Ik schrijf zelf ook voor Smart Connecting en ik hoop met dit artikel iets voor anderen te kunnen betekenen.”

“Het is belangrijk om naar je gevoel te luisteren. Als je denkt dat een studie bij je past: schrijf je in!”

Het maken van een goede studiekeuze kan best lastig zijn. Heb jij deze ‘struggle’ ook ervaren of had je juist goed voor ogen wat je wilde gaan studeren? 
“Na de middelbare school wist ik dat ik mbo Fashion Design wilde studeren. Toen ik daarna door wilde stromen naar een hbo-opleiding vond ik die keuze een stuk lastiger. Om eerlijk te zijn was het een wilde gok om aan deze opleiding te beginnen! Fashion Design vond ik erg leuk, maar toen ik mijn diploma behaalde zag ik mezelf niet binnen het vakgebied werken. Ik was toen 18 jaar en wist niet goed wat ik wilde. Wel had ik de wens om een hbo-diploma te halen. De hbo-opleiding Fashion Design trok mij niet, omdat het erg kunstzinnig en abstract leek. Eerst was ik van plan om een tussenjaar te nemen, maar ik heb toch verder onderzoek gedaan. Hierbij kwam wel wat stress kijken, vanwege de inschrijfdeadline. Tijdens het kijken op de Hogeschool Rotterdam-website kwam ik de opleiding Communicatie tegen. Het trok me eigenlijk meteen en toen heb ik me inschreven. Dit was in eerste instantie bedoeld als een ‘back-up plan’. Zo kon ik nog even verder kijken, maar zou ik sowieso met de opleiding kunnen starten in september. Al snel raakte ik aan het idee gewend dat ik hbo Communicatie zou gaan studeren and the rest is history. Inmiddels is de eerste periode van dit studiejaar alweer voorbij!”

Waarom sprak de opleiding Communicatie je aan tijdens je zoektocht?
“Ik vind schrijven leuk en daarom ging ik op zoek naar een opleiding die hierbij past. Ook het brede perspectief van de opleiding trok me aan. Dit biedt mij de kans om me te oriënteren op wat ik leuk vind binnen het vakgebied.”

Om de oriëntatie op studies makkelijker te maken worden er veel studiekeuze-activiteiten, zoals (online) open dagen, georganiseerd. Welke activiteiten heb jij ondernomen voor het maken van je definitieve studiekeuze?
“Ik heb de website van de opleiding doorgelezen en ik heb een informatiefolder aangevraagd. Alle informatie die ik zo tot me nam, klonk heel interessant. Door de coronatijd kon ik geen fysieke open dagen bezoeken. Dat vond ik jammer, want ik vind het fijn om ergens sfeer te kunnen proeven en te kijken of ik me op mijn gemak voel. Wel had ik me ingeschreven voor een online introductiedag. Ook had ik de twee open dag-video’s over de inhoud van de opleiding op YouTube bekeken. Eigenlijk had ik meteen al een goed voorgevoel over de Hogeschool Rotterdam en over deze opleiding.”

Hoe heb je het maken van de uiteindelijke studiekeuze ervaren, met name in coronatijd? 
“Ik vond het spannend. Gelukkig kon ik in de zomervakantie nog even wennen aan het idee dat ik deze studie zou gaan volgen. Ik groeide er steeds meer naartoe om dit daadwerkelijk te gaan doen.”

Hoe heb je deze nieuwe start ervaren?
“Met name de introductiedag vond ik spannend. Je ontmoet ineens zoveel nieuwe mensen en je wilt je beste beentje voortzetten. Ik hoopte dat het heel gezellig en leuk zou zijn. En dat was gelukkig ook het geval! In eerste instantie was ik hier wel een beetje zenuwachtig voor. Ook het hbo-concept, waarbij de gehele lesperiode in het teken staat van drie vakken, was best een beetje wennen. Het werken voor echte opdrachtgevers in groepsverband vind ik erg leuk!”

“De sfeer op de opleiding is leuk en fijn! Iedereen is welkom. De docenten zijn gepassioneerd over hun vak en ze delen hun kennis met enthousiasme.” 

Kan je iets vertellen over de sfeer binnen de opleiding? 
“De sfeer binnen de opleiding is echt leuk en fijn! Iedereen is welkom. Ik ben heel erg te spreken over de docenten. Ze zijn allemaal zo gepassioneerd over hun vak en ze willen hun kennis vol enthousiasme met je delen. Ook op de Hogeschool is de sfeer heel gezellig, iedereen zegt elkaar gedag. Verder spreekt de locatie me erg aan. Vanaf de Wijnhaven heb je een mooi uitzicht op de haven.”

Als je studiekiezers een boodschap of tip zou mogen meegeven, wat zou je ze dan vertellen?
“Mijn belangrijkste tip is om naar je gevoel te luisteren. Als je denkt dat een studie bij je past, dan moet je het gewoon proberen. De sprong in het diepe wagen is de enige manier om uit te vinden of iets daadwerkelijk wat voor jou is. Je komt er maar op één manier achter en dat is door het te doen. Ook het bekijken van hbo-video’s op YouTube gaf mij een goed voorbereid gevoel. Toen ik hiermee bezig was, kwam ik terecht op het kanaal van Eva Rose, een medestudente aan deze opleiding. In haar vlogs is ze onder meer bezig met schoolwerk en daardoor kreeg ik een goed beeld van wat ze uitvoert tijdens de studie.”

Reacties

Mooi verhaal en goed te lezen dat je het zo naar je zin hebt Tessa.

3 jaar geleden geplaatst

Sluit me helemaal aan bij de vorige reactie. Zo leuk om dit te lezen. Zeker ook als docent!

3 jaar geleden geplaatst

Super leuk om te lezen over je studiekeuze Tessa! Sophie heeft het heel mooi onder woorden weten te brengen. 😊

3 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.