Blog

Southampton, stad van… (deel 6)

Studeren of stagelopen in het buitenland. Veel studenten lijkt het leuk om dit te gaan doen. Toch zet uiteindelijk maar een klein groepje de stap en vertrekt daadwerkelijk voor een aantal maanden naar het buitenland. Noortje Dupont is er daar één van. Zij studeerde afgelopen half jaar in het buitenland. In een reeks van columns heeft ze ons de afgelopen maanden meegenomen in haar avontuur. Nu is ze weer in het land en blikt ze terug op wat ze nou eigenlijk écht geleerd heeft.

Door Noortje Dupont

Dat was ‘m dan. Een semester in het buitenland. In Southampton, stad van… tja, weet ik nu eindelijk waar het de stad van is?

Mijn laatste officiële college was 13 december al. Daarna had ik nog wel een paar essay deadlines, maar het echte buitenlandse schoolleven was wel voorbij. Een maand later, 18 januari ben ik weer definitief teruggekomen. Wat Brexitgrapjes bij de douane, een bijna leeg vliegtuig en een paar dagen bij mijn ouders verder …. en ik ben weer terug op mijn studentenkamer.
Uiterlijk is alles weer hetzelfde als dat het ruim vier maanden geleden was. Ik woon weer in Rotterdam West, volleybal in Kralingen en weet weer waarom ik er alles aan deed om de metro in de winterspits te vermijden. Gek. Want er is wel degelijk het een en ander veranderd. En dan bedoel ik niet alleen die Hoekse Lijn die er eindelijk ligt.

Een frigo of een koelkast?
Ik ben er de afgelopen maanden achter gekomen dat het feit dat twee landen dichtbij elkaar liggen, niet zegt dat de cultuur gelijk is. De discussies met mijn Belgische huisgenoot over het juiste woord ergens voor, zijn ontelbaar. En hoewel Duitsers wel degelijk humor blijken te hebben, zijn sommige vooroordelen ook bevestigd. Engels eten is bijna nog slechter dan het weer en ja, Spanjaarden hebben een andere definitie van ‘op tijd’. Daarbij moet wel bedacht worden dat mijn steekproeven bij al deze tests nooit echt veel groter zijn geweest dan drie personen uit hetzelfde land.

 

Naast inzicht in culturen is het onvermijdelijk dat je je Engels verbetert wanneer je in een Engelstaling land woont. Uiteindelijk was dat voor mij ook een van de belangrijkste redenen om te gaan. Ik heb vakken gekozen waarbij ik veel zou moeten schrijven, portfolio’s, essays, interviews en zelfs de eerste drie hoofdstukken van een roman. Ja, die roman, dat was nog wel een uitdaging. Ik had nog nooit zoiets gedaan en er bestaat een goede kans dat ik ook nooit meer zoiets ga doen, haha.

Brexit in Britain
En dan heb je nog de politiek. Het was enorm interessant om in deze tijd in een Engelse stad te wonen. Als iemand uit een land dat bij de zes eerste lidstaten van de EGKS hoorde, in een land dat nu uit de EU stapt. En dat ook nog eens in een stad die blijkbaar erg belangrijk is bij verkiezingen. Solent bleek een universiteit met veel creatieve en wat socialere studies. Een plek met veel ruimte voor politieke discussies en mensen met een duidelijke politieke mening. Ik vond het erg boeiend om het hele Brexitverhaal ook van de andere kant mee te kunnen maken. Het feit dat mensen weten dat je een buitenlander bent, maakt op de een of andere manier ook dat ze makkelijker over de situatie in hun eigen land tegen je praten. Waarschijnlijk omdat je ze toch niet met argumenten tegen kunt spreken.

Is een semester in het buitenland voor iedereen? Dat denk ik niet. Ik heb het onwijs naar mijn zin gehad de afgelopen maanden en ik heb ontzettend veel vaardigheden opgedaan. Maar, deze vaardigheden waren niet per se studiegerelateerd. Wil je een ervaring waar je zelfstandigheid op de proef gesteld wordt, je zelfvertrouwen een boost krijgt, je bewust en onbewust leert over andere culturen en waarbij je gewoon een heel leuke tijd hebt: ga naar het buitenland! Maar weet je heel precies waar je ambities liggen en wil je deze liever ontwikkelen in een minor die goed aansluit op wat je wilt? Misschien is het dan handiger om gewoon in Nederland te blijven.

Southampton, stad van…
En ik, ik weet eindelijk waar Southampton de stad van is.

Southampton, stad van… een van de meest bijzondere periodes in mijn leven. En waar ze de ‘korte i’ altijd als een ‘ie’ uitspreken, ze ongeacht de immer tegenvallende  resultaten altijd achter hun voetbalteam blijven staan, tsunami’s van 6000 cruiseschiptoeristen per week de stad overspoelen, voetgangersstoplichten puur ter decoratie zijn en shirts erg onderschat worden bij het uitgaan.


Wil je meer weten over de studie van Noortje in Southampton, dan hier alle blogs op een rij:

Southampton, stad van …. (deel 5): de studie 
Southampton, stad van …. (deel 4): het sociale leven 
Southampton, stad van …. (deel 3): wonen
Southampton, stad van …. (deel 2): vakken
Southampton, stad van …. (deel 1):  bestemming 

 

Reacties

Beste Noortje, Ik heb je stukken met heel veel plezier gelezen. Wat schrijf je goed en heerlijk beeldend. Ik heb het idee dat het in de hoofden van de Engelsen erg tegenstrijdig moet zijn: 50% Brexit en 50% niet. Gaat dat bij elkaar komen, denk je? Wordt het echt weer een land met alle Engelse neuzen naar één kant? Ik lees het graag. Hartelijke groet

4 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.