Blog

Schoolsongs – ”Wij zullen doorgaan”

DOCENT TACO TEN DAM IS GEK VAN MUZIEK ÉN VOETBAL. DAT STEEKT HIJ NIET ONDER STOELEN OF BANKEN. ZO LEGDE HIJ VORIG JAAR MENIG VOETBALONDERWERP NOG LANGS DE COMMUNICATIELAT, DIT JAAR GAAT ZIJN AANDACHT UIT NAAR DE MUZIEK. IN DEZE RUBRIEK BESPREEKT HIJ NUMMERS DIE OP DE EEN OF ANDER MANIER MET SCHOOL TE MAKEN HEBBEN. DIT KEER EEN NUMMER WAT MISSCHIEN NIET DIRECT EEN LINK HEEFT MET SCHOOL, MAAR WEL MET DE HUIDIGE SITUATIE. DIT KEER NEEMT HIJ WIJ ZULLEN DOORGAAN VAN RAMSES SHAFFY ONDER DE LOEP.

Door: Taco ten Dam

“In een mateloze tijd, we zullen doorgaan” 

Bestaat er een lied dat de huidige situatie van intelligente quarantaine kan weergeven? Gesloten scholen en online onderwijs? Scholen gaan normaal toch alleen in de vakantie dicht? “School’s out for summer” schreeuw Alice Cooper in 1972. Maar dat ging over de laatste schoolbel voor de zomervakantie, pennen, boeken en enge leraren: “No more pencils, no more books, no more teachers’ dirty looks”. Maar Nederland was geen Amerika. Wij hadden in 1972 de onvergetelijke Ramses Shaffy die het al even onvergetelijke “Wij zullen doorgaan” schreef, componeerde en zong zoals alleen Ramses zong. Curieus genoeg zingt hij steevast: WE zullen doorgaan. Een tekst die toch past bij deze tijd. Doorgaan tot we samen zijn. Ieder voor zichzelf soms alleen, soms met familie, maar we moeten doorgaan tot we (weer) samen (kunnen) zijn. Een “gewone” schoolopleiding was overigens niet aan Ramses besteed. Op de middelbare school haakte hij af. Later ging hij toch naar “zijn” toneelschool. Ramses Shaffy leed in de laatste jaren van zijn leven aan de ziekte van Korsakov. In zijn hoofd werd het steeds mistiger. Hij woonde in een verzorgingshuis, maar ging nog vaak naar buiten. Een wandeling door de buurt met hartsvriendin Liesbeth List, een borrel bij de pizzeria op de hoek en soms zelfs nog een optreden.In de hal van het verzorgingshuis zat hij vaak achter de piano en zong wat. De verzorgingshuizen zijn nu gesloten bastions met kwetsbare, oude mensen. Niet alleen, wel eenzaam. Onbereikbaar voor naasten. Een gesloten school is geen gesloten verzorgingshuis, bedenk dat wel.

ramses shaffy

(collectie Taco ten Dam)

We zullen doorgaan
Met de wankelende zekerheid
Om door te gaan
In een mateloze tijd
We zullen doorgaan
We zullen doorgaan
Tot we samen zijn

Ramses Shaffy schreef tekst en muziek in 1972.  Het nummer stond het eerst op de elpee We Zullen Doorgaan. In 1975 werd het pas een grote hit als Shaffy het zingt met het koor De Stem de Volks. 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.