Blog

Schoolsongs – ”Another Brick in the Wall”

Docent Taco ten Dam is gek van muziek én voetbal. Dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Zo legde hij vorig jaar menig voetbalonderwerp nog langs de communicatielat, dit jaar gaat zijn aandacht uit naar de muziek. In deze rubriek bespreekt hij nummers die op de een of ander manier met school te maken hebben. Dit keer neemt hij Another Brick in the Wall van Pink Floyd onder de loep.

Door: Taco ten Dam 

“Certain teachers who would hurt children anyway they could”

De muur als metafoor. Je kan met je hoofd door een muur willen, je kan met je hoofd tegen de muur lopen. The Wall die Roger Waters en David Gilmour in 1979 met Pink Floyd bouwden, bestaat uit bouwstenen van indringende en negatieve ervaringen van hoofdpersoon Pink. “All and all, it was just another brick in the wall.” Waters laat deze regels in het verhaal drie keer terugkomen. Wat een muur moest worden om zich af te schermen van de boze buitenwereld wordt een muur die alle communicatie met de buitenwereld in de weg staat. Door het steen voor steen afbreken van die muur bevrijdt Pink zich ten slotte.

Eén van de bouwstenen is de schooltijd van Pink. Wat the happiest days in our lives had moeten worden, zijn dagen met “certain teachers who would hurt the children anyway they could.” Sarcastische en sadistische leraren, die kinderen kwetsen, maar waarvan iedereen in de stad wist dat ze thuis klein werden gehouden door hun “fat and psychopathic wives who thrash them within inches of their lives.” Het is de opmaat naar de felle uithaal van een verbitterd terugkijkende Pink: “We don’t need no education. We don’t need no thought control. No dark sarcasm in the classroom. Hey teacher, leave us kids alone.” In Zuid-Afrika maakten leerlingen van Another brick in the wall een protestsong. De regering in tijden van Apartheid stelde het Afrikaans op zwarte scholen verplicht. Enorme rellen op scholen volgden. “We don’t need no thought control” werd de lijfspreuk van de opstandige scholieren waarna de regering The Wall verbood.

(collectie  Taco ten Dam)

 

We don’t need no education
We don’t need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone
Hey, teachers, leave them kids alone
All in all it’s just another brick in the wall
All in all you’re just another brick in the wall

Roger Waters schreef de tekst en David Gilmour de muziek.  Het nummer kwam in 1979 uit als elpee.  Op https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U vind je een prachtig filmpje.     

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.