Het (on)geluk van een jaartje extra

Het is en blijft een mooie ambitie. Binnen vier jaar je diploma halen. Zeker in financieel opzicht. Maar soms loopt een studentenleven anders en moet je wat langer door. Serkan Babayigit ervaarde dit zelf maar zag het ook bij klasgenoten gebeuren. Niet leuk natuurlijk, maar toch…. Je krijgt er wellicht geen cijfer voor, maar ook in tegenslagen zitten belangrijke levenslessen. In deze reeks van zes interviews gaat Serkan op zoek naar het verhaal achter de vertraging. Hoe hebben zijn klasgenoten het (on)geluk van een jaartje nu echt ervaren?

Door Serkan Babayigit.

Hoe kies je je vervolgopleiding? Veel studenten luisteren naar advies van hun ouders, voor anderen zijn het de docenten van het voortgezet onderwijs die doorslaggevend zijn. Kom je er dan helemaal niet uit, dan is er altijd nog de mogelijkheid om  je vrienden te volgen. Weet je in ieder geval dat het gezellig wordt. Al met al heeft iedereen die op zoek is naar een HBO-opleiding, zijn of haar eigen manier om de juiste opleiding te vinden. Amy Adekoya ging af op haar gevoel. Na haar oriëntatieperiode had ze namelijk het idee dat de opleiding Communicatie het beste bij haar zou passen. Maar of het ook echt de juiste keuze zou zijn, echt rationele argumenten had ze niet. Een goede reden om eens terug te blikken.

Twijfel?!
Met een goed gevoel, zo begint Amy dus na het behalen van haar HAVO-diploma aan de opleiding Communicatie. Alhoewel ze de opleiding op  zich leuk vindt, is ze nog altijd onzeker of ze haar leven lang in de communicatie wil blijven. Het feit dat de opleiding breed is, stelt haar in het eerste jaar vaak gerust. Ook wil Amy vanwege haar twijfel geen overhaaste beslissingen maken. Ze wil haar propedeuse halen om vervolgens nogmaals te overwegen of communicatie wel de juiste keuze is geweest. De twijfel slaat om wanneer Amy haar propedeuse in handen krijgt. ‘’Na het behalen van mijn P wist ik opeens zeker dat ik op de juiste plek zat,” aldus Amy Adekoya.

School + werk = student struggles
Amy vindt het niveau van de opleiding prima. Alles verloopt goed, ze heeft geen moeite met deadlines en begrijpt de theorieën die in de lessen worden aangeboden. Haar klasgenoten omschrijven haar als een verantwoordelijke student met goed oog voor planning. Kortom, Amy is een geboren groepsleider. Tegelijkertijd krijgt Amy ook steeds meer verplichtingen buiten school. Hierdoor ervaart zij op sommige momenten meer studiestress dan voorheen. Als het laatste jaar aanbreekt, moet Amy haar afstudeerstage combineren met haar werk. Ze loopt vertraging op. Amy heeft namelijk veel meer tijd nodig voor haar scriptie dan haar werk toelaat.
Maar Amy, de geboren groepsleider, geeft niet op. Ze blijft ondanks de ‘studenten struggles’ met plezier naar school, werk en stage gaan. Daarnaast ervaart Amy dat ze ervan leert. Zo geeft zij aan dat zij, hoe cliché het volgens haar ook klinkt, zichzelf juist veel beter heeft leren kennen tijdens haar afstudeerperiode. ‘’Toen ik mijn scriptie moest verbeteren, ben ik onzekerder dan ooit geweest. Toch heb ik mezelf ervan overtuigd dat ik gewoon wist waar ik het over had. En gelukkig met succes!’’

The Best Social Awards
Tijdens haar afstudeerstage werkte Amy als content creative bij The Best Social Studio. Daar heeft zij zich voor een groot deel beziggehouden met het creëren van content voor The Best Social Awards, de jaarlijkse Award Show van haar stagebedrijf. Daarnaast verzorgde Amy de PR op de dagen van de Award Show zelf. Het plezier dat Amy beleefde aan het uitvoeren van haar taken, hield haar uiteindelijk gefocust waardoor ze met minimale studievertraging is afgestudeerd. Amy erkent het belang van de docenten tijdens een lastige periode: ‘’De persoonlijke aandacht tijdens zo’n periode is voor een student echt van het allergrootste belang!”

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.