Blog

Het (on)geluk van een jaartje extra

Binnen vier jaar is dat diploma binnen! Het is de ambitie waarmee je start. Toch blijkt dit niet altijd even gemakkelijk en krijg je te maken met wat hobbels op de weg. Niet leuk natuurlijk, maar – zo blijkt – zitten er in tegenslagen ook vaak belangrijke levenslessen. Of – misschien beter –  ‘verborgen’ leermomenten. Je krijgt er geen cijfer voor, maar misschien ervaar je uiteindelijk dergelijke momenten wel als veel waardevoller. In deze reeks van interviews laat Serkan Babayigit studenten met aan het woord over het (on)geluk van een jaartje extra. Geïnteresseerd in het verhaal erachter.

Door Serkan Babayigit.

Dit is het verhaal van Niels Bol. Na het behalen van zijn HAVO diploma schreef Niels zich in voor de opleiding Industrieel Product Ontwerpen. De opleiding viel hem al snel tegen waardoor hij besloot om niet meer verder te gaan. Hierna nam hij een tussenjaar. Tijdens dit tussenjaar nam hij de tijd om na te denken over zijn toekomst. Hij wilde graag wat met zijn creativiteit doen en heeft uiteindelijk, na het bijwonen van een open dag, besloten om zijn studieloopbaan voort te zetten op het Hogeschool Rotterdam. Volgens Niels is communicatie de geschiktste opleiding voor creatieve studenten. De opleiding biedt namelijk de mogelijkheid om creatieve ideeën te vertalen naar aantrekkelijke verdienmodellen. Samen met Niels blik ik terug.

Dingen buiten school
Het eerste jaar op de opleiding communicatie verliep echter niet soepel voor Niels. Dit had volgens hem te maken met ‘dingen buiten school’, drie woorden die studenten met een studievertraging bekend in de oren klinken. Privé liep het even niet lekker en Niels zat midden in een verhuizing. Als jongen van 20 nam Niels de verantwoordelijkheid om grote stappen te maken in zijn leven. Tegelijkertijd betaalde Niels zijn opleiding zelf, wat de situatie op dat moment niet makkelijker heeft gemaakt. Relaties, werk, school en een eigen huis.. de verplichtingen stapelden zich op.

Ook in het tweede jaar verliep alles niet volgens planning, omdat hij nog vakken uit jaar een moest herkansen. De eerste jaar vakken kregen vaak een hogere prioriteit, omdat het behalen van zijn propedeuse ervanaf hing. Volgens Niels schoven de herkansingen hierdoor ieder jaar op, waardoor hij jaar twee vakken in jaar drie en jaar drie vakken in jaar vier moest herkansen.

Groene studenten
Maar Niels hield het hoofd boven water door zijn verplichtingen iedere keer weer na te komen. Hoewel hij het nog steeds jammer vindt dat hij zijn verhaal over zijn moeilijke situatie bij iedere docent opnieuw moest doen, stelt hij de steun die hij kreeg van de meeste docenten op prijs. Volgens Niels vond hij zijn draai in jaar drie toen hij zeker wist wat hij wou doen. In dat zelfde jaar startte hij samen met drie vrienden ook een eigen verkoop- en adviesbureau voor zonnepanelen: Green Advisor Group.

Uiteindelijk liep hij de grootste vertraging op door de tijd die hij investeerde in zijn eigen onderneming. Dit ziet hij echter als ‘geluk’, omdat hij zich meer heeft ontwikkeld door al in een vroeg stadium te zien hoe communicatie in de praktijk werkt. ”Binnen de Green Advisor Group zag ik in hoe complex het toepassen van campagnes en communicatiemiddelen kan zijn,” zegt Niels tijdens het interview. Niels is van mening dat de theorie op school de basis vormt van vakdeskundigheid, maar dat de ervaring buiten school meer invloed heeft op de ontwikkeling van een student.

Duurzame studie
Momenteel zit Niels in de afrondende fase van zijn opleiding. Veel spijt van zijn studievertraging heeft hij niet, maar hij zou toch graag een paar dingen anders gedaan hebben. Zo geeft Niels aan dat hij zijn docenten graag eerder had willen laten weten dat hij moeite had met sommige opdrachten, taken of vakken. Wellicht had hij dan veel gerichter advies kunnen krijgen.

Al met al is Niels vastberaden om zijn opleiding af te ronden. ”Het is altijd handig om een plan B te hebben. Ik kan namelijk niet garanderen dat ik over twee jaar nog steeds doe wat ik nu doe. Daarom is het belangrijk dat ik mijn papieren haal,” aldus Niels Bol.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.