Steeds meer mensen hebben er last van: prestatiedruk. Onder deze groep is het aantal jongeren het grootst. Wel 70% van de studenten geeft zelfs aan dit gevoel erg vaak te ervaren. Misschien ken je dat gevoel ook wel om vanuit een bepaald perspectief constant te willen presteren. Ikzelf heb dit ook regelmatig en zal vertellen hoe ik daar mee om ga.
Door: Larissa Kruit
Wat is prestatiedruk
Prestatiedruk is zoals het woord al zegt de druk om te presteren. De oorzaken hiervan kunnen een of meerdere verwachtingen zijn vanuit jezelf, de maatschappij, familie, vrienden, je werk of je studie. Hierdoor kan je erg perfectionistisch worden of klachten krijgen als stress, faalangst, slapeloosheid, depressieve gevoelens en een burn-out. Vaak herken je dit door het gevoel te hebben dat iets beter zou moeten.
Tips tegen prestatiedruk
Erover praten
Hoe moeilijk het ook is, het is erg belangrijk om over deze gevoelens te praten. Het lucht namelijk erg op en zorgt ervoor dat je niet alleen in je bubbel blijft zitten. Dit zorgt er namelijk alleen maar voor dat het allemaal erger wordt. Daarnaast kunnen anderen je hier pas mee helpen als ze het weten en dan is praten de eerste stap. (een mooie tussenstap als je het echt heel moeilijk vindt, is om het eerst op te schrijven. Dan kan je het erna met iemand erover hebben of het aan iemand laten lezen.)
Nee zeggen
Ook dit kan soms behoorlijk moeilijk zijn, want het is zo makkelijk om ja te zeggen. Je wilt hiermee vast een ander niet teleurstellen of voorkomen dat je iets gemist hebt. Het is alleen soms echt belangrijk om even aan jezelf te denken en gewoon nee te zeggen. Dan mis je dat feestje maar en heb je even een chilldag. Of doe je in een bepaalde tijd maar één taak i.p.v. twee. Zolang het jou goed doet, is het ok.
Vergelijk jezelf niet met anderen
Niemand zijn levens is namelijk perfect. Iedereen heeft weleens zijn ups en downs en wat op social media allemaal voorbij komt zijn vaak alleen maar de hoogtepunten. Daarnaast iedereen is uniek dus jij bent jij en kan dus niet hetzelfde zijn als een ander. Wat hierbij kan helpen is om soms even niet op social media te scrollen. Daag jezelf eens uit om een dagje zonder social media te leven en bekijk wat het voor jou oplevert.
Al met al is het dus vooral belangrijk om aan jezelf te denken. Wees lief voor jezelf en geloof in jezelf. Ik weet namelijk zeker dat jij het kan en ik denk met mij vele anderen. Ik wil je daarom deze quote meegeven om jezelf hier regelmatig aan te laten herinneren: “Niet perfect is ook goed.”
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.