Blog

Help! Scriptiestress

Daar ben je dan. Van alumnus to be naar volwaardig Communicatieprofessional. De onbekende weg heb je bewandeld en het is je gelukt… of niet? Maar hoe heb je het eigenlijk allemaal voor elkaar gekregen om te komen waar je nu bent? Misschien is jouw afstudeerperiode helemaal niet zo verlopen zoals gepland, of zou je het zo nog een keer doen (really?). Voor deze rubriek geven we afstudeerders en oud-studenten het woord en delen zij hun tips zodat jij zonder stress kunt af te studeren. Want het scriptieleven gaat niet altijd over rozen… of toch wel? Rob (27 jaar) haalde zijn scriptie nét niet, doordat hij zich had gefocust op de verkeerde dingen. Maar achteraf is hij er ontzettend dankbaar voor.

Door: Laure van Rooij

Kan je iets meer vertellen over het onderwerp van je onderzoek?
Ik heb onderzoek gedaan voor een nieuw online magazine over Rotterdam. Het magazine is volledig in het Engels dus trekt het ook internationale bewoners van Rotterdam aan. Daarom heb ik een doelgroeponderzoek gedaan naar de expats in Rotterdam. Om vervolgens te achterhalen wat de beste manier is om hen kennis te laten maken met het online magazine.

Hoe ben je op je onderzoeksvraag gekomen?
In eerste instantie was alleen het online magazine er en moest er onderzoek gedaan worden naar Rotterdamse vrouwen tussen de 28 en 40 jaar. Maar door de Engelse taal van het magazine, zou het natuurlijk heel interessant zijn om juist een nieuwe doelgroep aan te trekken. Eentje waar nog weinig van bekend was bij de opdrachtgever. Vandaar dat ik toen ben geswitcht naar de expats.

Waarom had je het onderwerp gekozen?
Omdat het mij erg fascineerde dat er zo weinig bekend was, voor wat betreft de expats in Rotterdam. Ik zag dit als een kans om het online magazine nog succesvoller te maken.

In hoeverre heeft je minor de richting van je afstuderen bepaald?
De minor die ik heb gekozen was Public Relations; Creating Stories. Hier voelde ik mij zo op mijn plek, dat ik per se bij een pr-bureau wilde afstuderen. En dat is gelukt!

Je hebt je scriptie niet gehaald, wil je hier iets meer over vertellen?
Mijn scriptie is helaas tot onvoldoende beoordeeld en dat betekent dat ik opnieuw moest beginnen met afstuderen. Ik werkte op een gegeven moment vijf dagen in de week mee bij het bedrijf waar ik afstudeerde. Niet voor het geld, maar omdat ik het zo ontzettend leuk vond! Ik leerde er veel van en vond het mooi staan op mijn cv. Daarnaast had ik op vrijdag en op zaterdag mijn bijbaantje. Dat was achteraf gezien niet goed voor mijn gezondheid en al helemaal niet voor mijn scriptie.

“Af en toe is er het besef van: shit, ik had al afgestudeerd kunnen zijn. Dan baal ik even. Eigenlijk is dat zonde van mijn energie, want nu gaat het goed komen en ben ik voordat ik het weet ook afgestudeerd.“

 

Shake it off and start again?
Ik heb nu een leuke plek gevonden waar ik mij volledig kan focussen op het afstuderen. Dat is een afspraak die ik bij het eerste gesprek gelijk heb gemaakt. Ik koos de eerste keer voor een afstudeerplek waar ik kon blijven als ik klaar was. Nu vind ik dat niet meer belangrijk. Ik heb nu gekozen voor een afstudeerplek waar ik mij volledig kan storten op mijn afstudeeropdracht en kijk enorm uit naar het afronden van mijn opleiding.

Als je één ding tijdens het afstuderen anders kon doen, wat zou dat zijn?
Eén ding maar? Hahaha. Ik zou beter plannen, waardoor ik beter doordachte keuzes zou hebben gemaakt. Ik heb mezelf flink in mijn eigen voeten geschoten, door teveel te focussen op meewerken en verkeerde keuzes te maken. Als ik beter had gepland dan had ik meer overzicht gehad en had ik gezien dat bepaalde dingen belangrijker waren dan andere.

Terugkijken op je afstudeerperiode, hoe kan je jezelf het beste voorbereiden op het afstuderen?
Door goed voor ogen te hebben wat belangrijk is. Het is de laatste berg die je moet overwinnen voordat je je diploma ontvangt. Dat is het belangrijkste, daarna zie je wel weer verder.

Wat is een valkuil waar je andere afstudeerders voor wil waarschuwen?
Zorg ervoor dat je gefocust blijft. Die horrorverhalen zoals: ‘Je hebt geen sociaal leven meer!’ of ‘Het is het zwaarste periode van je leven!’, vergeet dat. Het valt allemaal reuze mee. Zolang je je goed aan de planning houdt en goed blijft nadenken, is er niets aan de hand. En zorg er dus ook voor dat je niet 5 dagen bij het bedrijf gaat meewerken want dat is niet te doen. En als je dan toch wilt meewerken, houd het dan bij maximaal twee, hooguit drie dagen.

Welke tips zou je alle alumni to be mee willen geven?
Iedereen heeft zijn of haar eigen klok. Kijk niet naar het succes van anderen om jezelf mee te meten. Maar kijk naar wat jezelf hebt overwonnen en bepaal je eigen doelstellingen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.