Blog

Help! Scriptiestress

Daar ben je dan. Van alumnus to be naar volwaardig communicatieprofessional. De onbekende weg heb je bewandeld en het is je gelukt…of niet? Maar hoe heb je het eigenlijk allemaal voor elkaar gekregen om te komen waar je nu bent? Misschien is jouw afstudeerperiode helemaal niet zo verlopen zoals gepland, of zou je het zo nog een keer over doen (really?). Voor deze rubriek geven we afstudeerders en oud-studenten het woord en delen zij hun tips zodat jij zonder stress kunt af te studeren. Want het scriptie-leven gaat niet altijd over rozen… Of toch wel? Het afstuderen heeft Tiesha Wirosono (24) in ieder geval hele mooie kansen gebracht.

Dus… jij bent afgestudeerd. Hoe voelt dat?
In november 2017 ben ik afgestudeerd en dat voelt nog iedere dag heerlijk! Ondanks het feit dat ik een hele leuke tijd heb gehad op de HRO, geniet ik nu van de vrijheid om aan mijn bedrijf MADE FOR STORIES te werken.

Hoe zou je jouw afstudeerperiode omschrijven?
Als een hectische, maar leerzame periode. Naast mijn afstudeeropdracht moest ik nog twee vakken (uit periode 3 en 4 van jaar 3) herkansen, werkte ik (vrijwillig) mee bij mijn afstudeerbedrijf en kluste ik volgens mij ook nog bij in de horeca. Mijn agenda was toen geloof ik overvol. Maar zo leerde ik wel veel van het hele proces, over hoe je dingen moet aanpakken en vooral ook over mezelf. Ook was ik niet op het punt gekomen waar ik nu ben, als ik niet mee had gewerkt bij mijn afstudeerbedrijf. Dus het heeft mij ook mooie dingen gebracht.

Waar liep je tijdens het afstuderen tegenaan?
Ik zat in het eerste jaar van ‘het nieuwe afstuderen’. Wij schreven geen scriptie die in de bovenste lade zou verdwijnen, maar een advies- en verantwoordingsdocument waar je afstudeerbedrijf écht iets aan heeft. En ik vond het best lastig dat wij het eerste jaar van het nieuwe afstuderen waren. Zo hadden wij geen voorbeelden van voorgaande jaren. Niet omdat ik wilde afkijken, maar het kan wel richting geven aan hoe je je afstudeeropdracht wel of juist niet wilt aanpakken. Dus het voelde vaak wel aan als ‘zoeken’.

Wat ging goed?
Ik had een hele fijne klik met het bedrijf waarbij ik afstudeerde, How 2 Spend It, en leerde het bedrijf hierdoor heel goed kennen. Dat gaf mij veel energie om aan de slag te gaan met mijn afstudeeropdracht. Ook kreeg ik veel ruimte en vertrouwen van How 2 Spend It om nieuwe ideeën voor te leggen en te testen. Hierdoor had ik het idee dat mijn advies ook écht op het bedrijf aansloot en dat kreeg ik uiteindelijk ook als feedback/beoordeling.

Wat ging minder goed of viel ontzettend tegen?
Mijn agenda was best wel hectisch tijdens het afstuderen. Hoewel ik van ‘druk’ houd gaf mij dat vaak ook onrust en het zorgde er eigenlijk ook voor dat ik niet alle ballen tegelijk in de lucht kon houden. Dat vond ik denk ik wel een uitdaging tijdens het afstuderen. En als uitwonende studente had ik naast school en werk ook nog een huishouden en een sociaal leven te runnen. Dat was best pittig.

Wat doe je nu je afgestudeerd bent? Of wat heb je allemaal gedaan sinds het behalen van je diploma?
Sinds ik ben afgestudeerd, werk ik fulltime als freelance content creator. Tijdens het afstuderen ben ik – ja, dat ook nog –  mijn eigen bedrijf MADE FOR STORIES gestart. Met MADE FOR STORIES help ik ondernemers en bedrijven met hun contentstrategie en het creëren van content.

Had je dit voordat je ging afstuderen van tevoren gedacht of gepland?
Haha, om eerlijk te zijn totaal niet. Ik dacht dat ik na het afstuderen een leuke baan zou vinden waar ik eerst een paar jaartjes ervaring zou opdoen. Leuk, prima, safe, niet heel spannend. Totdat How 2 Spend It vroeg of ik ook na het afstuderen voor hen wilde werken, maar dan als freelancer. Daar hoefde ik niet heel lang over na te denken en ik ben toen als een gek gaan uitzoeken wat ik moest regelen om te kunnen freelancen. In de zomer van 2017 begon ik aan mijn eerste opdracht met MADE FOR STORIES. Ik weet nog dat ik het heel leuk en spannend tegelijk vond, want freelancen was compleet nieuw voor mij. Ook moest ik nadenken over de vraag wat ik na het afstuderen zou willen. Fulltime freelancen, of in loondienst en ernaast freelancen? Gelukkig had ik tijdens mijn afstudeerperiode een heel fijn netwerk opgebouwd bij Hashtag Workmode (de co-working space waar ik met How 2 Spend It werkte en nu nog steeds zit) en daar rolden al snel nieuwe opdrachten uit. Tegen de tijd dat ik afstudeerde, liep dat best lekker en heb ik besloten om fulltime voor MADE FOR STORIES te gaan. Ik wilde kijken hoe ver ik het zou schoppen. En zo zie je maar: ik doe het nu nog steeds.

Kan je iets meer vertellen over je afstudeeronderzoek?
Mijn afstudeeronderzoek deed ik dus bij/voor How 2 Spend It, een blog over financiën voor en door vrouwen. In het kort onderzocht ik met welke contentstrategie How 2 Spend It een relatie op kan bouwen met een jonger publiek (Millennials). Hiervoor deed ik onder andere onderzoek naar de Millennial-generatie en welke financiële onderwerpen, media, contenttypen (tekst, video, audio) en trends het beste bij deze generatie passen. De uitkomsten van mijn onderzoek heb ik vervolgens vertaald naar een creatief concept en content voor How 2 Spend It.

Hoe ben je op je onderzoeksvraag gekomen?
Via Instagram kwam ik bij How 2 Spend It terecht. Ik nam toen een kijkje op de website en was in eerste instantie verbaasd over hoe leuk en toegankelijk zij schreven over geld en financiën. Dat vond ik echt wel een verademing, want geld en financiën kunnen best stoffige onderwerpen zijn en op de website van de Belastingdienst kom ik er bijvoorbeeld ook niet altijd uit. Op how2spendit.nl vond ik dus hele handige artikelen over geldzaken. Wat me alleen opviel, was dat ze veel content maakten over koopwoningen, kinderen en trouwen. Handig om over te lezen, maar dat soort onderwerpen spelen nog niet in mijn leven. Toen dacht ik: als je studeert, uit huis gaat of überhaupt volwassen wordt, dan komt daar financieel ook heel veel bij kijken. Daar zag ik een mooie kans in. Ik heb mijn voorstel/idee toen naar How 2 Spend It gemaild en kreeg antwoord dat zij hier ook wel oren naar hadden. Zo ben ik dus aan mijn onderzoeksvraag gekomen.

Waarom heb je voor dit onderwerp gekozen?
Tijdens de opleiding kwam ik er steeds meer achter dat ik contentstrategie, contentmarketing en contentcreatie echt mijn ding is. Dit vond ik altijd al het meest interessant en hier was ik ook sterk in. Als we in teams moesten werken, dan was ik vaak degene die over de content nadacht of het schrijven en controleren van teksten op zich nam. Dus het leek me een leuke en logische afsluiting van de opleiding om een content-gerelateerde afstudeeropdracht te doen. En extra leuk dat ik het ook nog heb kunnen combineren met een vraagstuk dat ik zelf heb gevonden.

Heeft de minor die je hebt gekozen hier enigszins aan bijgedragen? In hoeverre heeft je minor de richting van je afstuderen bepaald?
Ik wist al redelijk snel dat ik de content-kant op wilde, maar de minor die ik heb gevolgd (PR Creating Stories) heeft me net dat extra zetje gegeven. Tijdens minor kregen we aardig wat theorie en inzichten waarvan ik dacht: hé, hier zou ik me wel in willen verdiepen voor mijn afstudeeropdracht. En die theorieën en inzichten heb ik ook echt gebruikt of getoetst tijdens het afstuderen.

Als je één ding tijdens het schrijven van je scriptie anders kon doen, wat zou dat dan zijn?
Oeh, lastig. Ik vind het fijn om onder druk te werken. Maar als ik terugkijk op het afstuderen, dan had ik dat wel anders aangepakt.  ‘Beter onder druk kunnen werken’ zit namelijk tussen je oren. Je denkt, werkt of presteert niet per se beter onder druk, denk ik. Dat is iets wat ik van het hele afstudeerproces heb geleerd. Nu – met mijn werk – neem ik meer de tijd/ruimte om aan iets te werken. Dat geeft meer rust, maar ook de kans om je werk telkens een beetje beter te maken. Je hebt dan tenslotte meerdere kansen/momenten om je werk te herzien en te verbeteren.

Terugkijkend op je afstudeerperiode, hoe kan je jezelf het beste voorbereiden op het afstuderen?
Door een bedrijf/organisatie en onderzoeksvraag te vinden die bij jou passen. Dat weet je van tevoren natuurlijk nooit 100%, maar ik heb mezelf goed afgevraagd: zie ik mezelf 5 maanden lang bij dit bedrijf zitten en aan dit vraagstuk werken? Enthousiasme is denk ik de beste voorbereiding op het afstuderen, anders kijk je er tegenop en wordt het een hele lange zit. En verder? Just go with the flow. Pas als je in het proces zit, kun je je echt voorbereiden op wat je inhoudelijk moet doen.

Wat is een valkuil waar je andere afstudeerders voor wil waarschuwen?
Het is fijn en waardevol om met andere afstudeerders te bespreken hoe jullie bepaalde dingen aanpakken. Je kunt veel van elkaar leren en elkaar verder helpen. Maar laat je tegelijkertijd niet gek maken door wat anderen zeggen. Ik weet nog wel dat ik flink in paniek kon raken als vriendin A vertelde hoe zij iets aanpakte, vriendin B het weer op haar manier deed en ik weer een totaal andere aanpak had. Iedereen heeft een ander vraagstuk en daar komen dus ook andere theorieën en een andere aanpak bij kijken. Dus laat je daar niet te veel door afleiden.

Welke tips zou je alle alumni to be willen meegeven?Het afstuderen is meer dan alleen ‘een scriptie schrijven’. Tijdens het afstuderen heb ik bijvoorbeeld de mogelijkheid gehad om nieuwe mensen te ontmoeten en mijn netwerk uit te breiden. Je connecties kunnen je helpen naar een volgende stap in de carrière. Dat vond ikzelf heel waardevol en dat heeft mij ook echt geholpen na het afstuderen. Dus als je die kans krijgt: doen! Want daar heb je op de lange termijn heel veel aan.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.