Blog

Hardop! Vrijheid van meningsuiting buiten Nederland

Heb jij wel eens gehoord over de 37-jarige Chinese journaliste Zhang Zhan? Ze deelde livebeelden via haar platformen tijdens de uitbraak van COVID-19. Ze reisde af naar Wuhan om het coronavirus met eigen ogen te zien en hield zich niet stil. Zhan werd toen gearresteerd wegens “ruzie zoeken en het veroorzaken van onrust”. Nu is ze veroordeeld tot vier jaar celstraf.

Door: Melisa Koster

Zomaar verdwenen
De 37-jarige Chinese journaliste Zhang Zhan (voormalig advocate), verdween in mei. Ze werd toen gearresteerd wegens “ruzie zoeken en het veroorzaken van onrust”. Dit is een aanklacht die vaker wordt ingediend tegen journalisten, dissidenten en activisten in China.

Zhang Zhan reisde in februari naar Wuhan af, om zelf te zien wat voor impact het coronavirus op de stad had. Ze deelde video’s en livebeelden via haar sociale media-platformen en liet haar mening duidelijk horen. Ook schonk ze aandacht aan de slachtoffers en deelde ze de fouten van de autoriteiten.

“Ze daagde ook rechtstreeks de propaganda uit die de reactie van de regering verheft. Al bijna sinds het begin van de uitbraak is de Chinese regering verwikkeld in een niet aflatende campagne om de kritiek weg te nemen dat ze in eerste instantie het virus probeerde te verbergen. Het heeft andere burgerjournalisten gearresteerd, rouwende familieleden bedreigd en sociale media gecensureerd” (Wang, 2021).

Hongerstaking
Sinds mei 2020 zit Zhan in hongerstaking. Ze kreeg echter dwangvoeding toegediend via een neussonde. In december 2020 is de 37-jarige journaliste veroordeeld tot vier jaar cel.

Als je in Nederland een strafbaar feit pleegt, heb je het recht om te weten wat de beschuldigingen zijn, zwijgrecht, recht op een advocaat (al voor het eerste verhoor) en je mag een familielid of huisgenoot laten weten dat je vastzit. Dit was niet het geval tijdens de arrestatie van Zhang Zhan. In mei 2020 stopte ze abrupt met het beantwoorden van berichten en dergelijken. Volgens de advocaten is de familie op het allerlaatste moment ingelicht over de zaak en was het vanwege de toenmalige quarantaineregels onmogelijk om de vervolging bij te wonen.

Is het terecht?
Ik heb een poll opgesteld om te achterhalen wat andere mensen denken: is het terecht dat Zhang Zhan een celstraf krijgt? De link naar de afgenomen poll is hier te vinden. De belangrijkste inzichten uit de poll zijn als volgt. Alle respondenten (15) vinden het onterecht dat Zhang Zhan een celstraf te wachten staat. Het merendeel vindt dat dit in strijd is met de persvrijheid van journalisten en vrijheid van meningsuiting.

Mijn kijk
Volgens Aristoteles gebeurt alles voor een reden, ik vraag me hier echter af wat het doel is. Is dit een moreel juiste beslissing in mijn ogen? Nee, dat is het niet. Wij wonen in een vrij land waar je vrijwel alles kunt zeggen, dus ik realiseer me ook dat ik me in een bevoorrechte situatie bevind. De gehele situatie is in strijd met de grondwet zoals wij die kennen. Hierin staat namelijk dat iedere bewoner gelijk is en dat zij vrijheid van meningsuiting hebben. Ik vind dat Zhang Zhan onterecht vastzit, maar ik weet ook dat ze een risico genomen heeft. Het is algemeen bekend dat de Chinese staat bekritisering niet toelaat, dus in dit opzicht was de arrestatie geen verrassing. Ik denk dat Zhan een grote bedreiging vormde voor de Chinese regering, omdat zij kritiek gaf op hun fouten en de waarheid naar buiten wilde brengen.

Heb jij een aanvulling op dit artikel of kom je een interessant onderwerp tegen? Stuur gerust een mailtje naar Melisa Koster (1017900@hr.nl) of stuur een DM naar ons Instagram-platform @smartconnecting.

 

 

Gebruikte bronnen ter ondersteuning
Amnesty International. (2020a, augustus 27). Het rechtssysteem in China. Geraadpleegd op 4 november 2021, van https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/landen/china-informatieplatform/rechtssysteem

Amnesty International. (2020b, augustus 27). Media, internet, persvrijheid en censuur in China. Geraadpleegd op 4 november 2021, van https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/landen/china-informatieplatform/media-internet

Amnesty International. (2020c, 21 november). China, de covid-19-crisis en de mensenrechten. Geraadpleegd op 4 november 2021, van https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/landen/china-informatieplatform/china-covid19

Lodder, E. (2020, 11 mei). Rapport bewijst: China liegt tegen de wereld over het coronavirus. SCEPTR. Geraadpleegd op 4 november 2021, van https://sceptr.net/2020/05/rapport-bewijst-china-liegt-tegen-de-wereld-over-het-coronavirus/

Van der Kolk, R. (2020, 25 februari). Waarom zijn we zo bang voor China? OneWorld. Geraadpleegd op 4 november 2021, van https://www.oneworld.nl/lezen/discriminatie/racisme/waarom-zijn-we-zo-bang-voor-china/

Wang, V. (2021, 8 oktober). Chinese Citizen Journalist Sentenced to 4 Years for Covid Reporting. The New York Times. Geraadpleegd op 4 november 2021, van https://www.nytimes.com/2020/12/28/world/asia/china-Zhang-Zhan-covid-convicted.html

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.