Blog

Hardop! Paarse Vrijdag

Heb jij wel eens gehoord over Paarse Vrijdag? Elke tweede vrijdag van december wordt er solidariteit getoond aan de LGBTQ+ gemeenschap door de kleur paars te dragen. In dit artikel ga ik het hebben over deze bijzondere dag en heb ik wat inside informatie verkregen van een student aan de Hogeschool Rotterdam!

Door: Melisa Koster 

Wat betekent LGBTQ+ eigenlijk?
Ik kan me voorstellen dat je denkt, wat betekent LGBTQ+ eigenlijk? Dit is de betekenis van LGBTQ+: 

  • L staat voor lesbian 
  • G staat voor gay 
  • B staat voor bisexual  
  • T staat voor transgender 
  • Q staat voor queer of voor questioning. Mensen die hun seksuele voorkeur liever niet in een hokje plaatsen. 
  • + staat voor andere genderidentiteiten, expressies en oriëntaties 

Paarse Vrijdag
Laten we beginnen met wat achtergrondinformatie over deze dag. “Homoseksuele en transgenderleerlingen worden op school vaker gepest. Er zijn nog best veel jongeren niet uit de kast gekomen. Wanneer je niet jezelf kunt zijn, kun je je verdrietig en alleen gaan voelen. Dat willen wij toch niet? Paarse Vrijdag is de dag om te laten zien dat niemand alleen is” (Kan, 2020). 

Het idee komt uit de Verenigde Staten.  Daar vieren ze sinds 2010 elke derde donderdag in oktober Spirit Day, een dag waarop zij, net als wij in Nederland, paars dragen. Deze dag is in het leven geroepen om bewustzijn te creëren onder de studentenscholieren en anderenOok wordt deze dag gebruikt om steun te tonen aan de LGBTQ+ jongeren die worden gepest en de nabestaanden van slachtoffers die vandaag de dag helaas niet meer met ons zijn. 

De kleur paars komt vaak voor in de LGBTQ+-gemeenschap. In veel van de vlaggen komt deze kleur voor, waaronder in de regenboogvlag. Biseksuele en lesbische vrouwen gaven elkaar vroeger paarse viooltjes naar het idee van een gedicht van de Griekse Sappho. “De kleur paars was gekozen omdat in de regenboogvlag de kleur voor spirit staat” (DMS Educatief, z.d.).

Interview
Om een duidelijker beeld te krijgen over Paarse Vrijdag heb ik Hidde geïnterviewd. Hidde is een 20-jarige student aan de Hogeschool Rotterdam en hij is homoseksueel. Hij studeert de opleiding tot docent aardrijkskunde aan het instituut voor lerarenopleidingen en zit in zijn tweede leerjaar. Hidde woont net buiten Rotterdam en is verkoopmedewerker bij de Trekpleister. 

Hoe identificeer je jezelf?
”Hij/hem.” 

Wanneer ben ervoor uitgekomen dat je op mannen valt?
”Toen ik 14 jaar oud was.” 

Hoe ervaarde je die periode?
”Bevrijdend. Ik weet nog dat ik al heel lang van mezelf wist dat ik op jongens viel. Ik kwam er in groep 5 of 6 pas achter wat dit betekende en toen koppelde ik het label homoseksueel aan mijn gevoelens, omdat ik op jongens val.

Mijn broer wist het nog niet. Toen begon ik een gesprek over een hypothetische situatie. Hij zei tegen me dat hij het pas na de middelbare school zou vertellen, omdat je dan minder kans hebt om gepest te worden. Ik weet nog dat ik dacht: ‘waarom kom ik er nu niet voor uit?’ 

Een tijdje later zat ik op de trap en zei ik: ‘Wat zou je ervan vinden als ik je vertel dat ik homo ben?’ Hij zei toen: ‘Dat maakt me niet uit je blijft altijd mijn kleine broertje en ik zal je altijd beschermen.’ Dit gaf een bevrijdend gevoel, maar het maakte me ook angstig omdat ik me tegelijkertijd realiseerde dat niet iedereen dat accepteert.

Daarna ben ik bij mijn vrienden uit de kast gekomen, maar later nam ik dit weer terug uit angst. Uiteindelijk heb ik toch de knoop doorgehakt en maakte het me niet meer uit wie het wist. In mijn eindexamenjaar van de middelbare school kwam er een bepaalde angst naar boven. Ik vond het lastig om er content mee te zijn, ik zakte echt even in en voelde me eenzaam. Ik wist niet zeker hoe en of ik uit die fase zou komen. Er ging wat tijd overheen, ik heb er een flink jaar mee gezeten en daarna begon ik weer op te bloeien. Toen leerde ik van mezelf te houden en mezelf te accepteren, dat was bevrijdend.”

”Het maakte me ook angstig omdat ik me tegelijkertijd realiseerde dat niet iedereen dat accepteert.”

Ben je wel eens gepest?
”Nee, ik ben nooit gepest. Ik stond altijd mijn mannetje, maar ik heb zeker wel ervaren hoe het is om negatieve reacties te krijgen. Vooral van vreemde mensen. Ik kom nooit met kwade bedoelingen binnen, ik merk dat je dan ook geen nare reacties terugkrijgt.” 

Wat vind je van Paarse Vrijdag?
”Enerzijds is het goed dat het er is. Er wordt awareness opgebracht voor de ongelijkheid die er nog is. Maar aan de andere kant is het triest dat het nog moet. We leven in 2021 en in een westers land, het zou geen probleem moeten zijn. Ik heb wel het idee dat het soms te commercieel is en mensen de gedachte erachter vergeten. Op die manier worden bepaalde stereotypen naar voren geduwd, wat zorgt voor misinterpretaties. Homoseksueel zijn wordt dan als iets aparts gezien, in plaats van dat het juist genormaliseerd wordt. Dat gezegd hebbende vind ik de essentie van Paarse Vrijdag heel goed.”

Vind je dat de Hogeschool Rotterdam hier gehoor aan geeft?
”Tot nu toe heb ik er niets van gemerkt, maar ik vind ook niet dat het hun plicht is om het naar boven te moeten brengen. Het is heel leuk als er vanuit een ondernemersraad zoiets wordt georganiseerd, maar het hoeft niet van mij.” 

Tot slot, heb je tips of tricks voor mensen die zichzelf willen zijn maar dit niet durven te uiten?
”Ja, die heb ik. Ga elke ochtend voor de spiegel staat en noem positieve eigenschappen van jezelf op. Vertel jezelf dat je het waard bent, want dat ben je echt.” 

Mijn kijk
Na het interview met Hidde zijn er een paar punten naar boven gekomen die ik wil delen. Als eerst wil ik duidelijk maken dat ik Paarse Vrijdag een goed initiatief vind. Het is belangrijk om ongelijkheid de wereld uit te helpen. Ik ben zelf biseksueel, maar ik realiseer me wel dat dit sneller geaccepteerd wordt door de huidige maatschappij omdat ik een vrouw ben. 

Dat gezegd hebbende vind ik dat Paarse Vrijdag wel bij de originele gedachte moet blijven en dat het niet een commerciële feestdag zoals Valentijnsdag moet worden. Op deze manier tonen wij onze solidariteit en acceptatie naar anderen, wat hen een zetje kan geven om zichzelf te durven zijn. 

Heb jij een aanvulling op dit artikel of kom je een interessant onderwerp tegen? Stuur gerust een mailtje naar Melisa Koster (1017900@hr.nl) of stuur een DM naar ons Instagram-platform @smartconnecting. 

 

 

Gebruikte bronnen ter ondersteuning
DMS Educatief. (z.d.). Paarse vrijdag 2021 is op 10 december. Geraadpleegd op 8 december 2021, van https://www.dms-educatief.eu/paarse-vrijdag-2021 

GSA Netwerk. (2021, 30 november). Paarse Vrijdag. Geraadpleegd op 8 december 2021, van https://www.gsanetwerk.nl/paarsevrijdag/

Kan, M. (2020, 10 december). Paarse Vrijdag, waarom eigenlijk? De Orkaan. Geraadpleegd op 1 december 2021, van https://www.deorkaan.nl/paarse-vrijdag-waarom-eigenlijk/ 

Kikkert, M. (2021, 3 juni). LGBTQ betekenis: dit is waar de letters voor staan. Cosmopolitan. Geraadpleegd op 1 december 2021, van https://www.cosmopolitan.com/nl/liefde-en-sex/a28478334/waar-staat-lgbtq-voor-betekenis/ 

Reacties

Mooi geschreven Melissa.

2 jaar geleden geplaatst

Mooi artikel! Trots op jou😘!

2 jaar geleden geplaatst

Krachtig artikel Melisa! Ik draag vandaag paars :-)

2 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.