Blog

Hardop! Abortus

Wie heeft het recht om over jouw baarmoeder te beslissen?

Heb jij de laatste trends rondom het onderwerp abortus gelezen? Ik in ieder geval wel, en ik heb er een uitgesproken mening over! Maar eerst neem ik jullie mee op reis. We gaan het hebben over de term abortus, over de recente ontwikkelingen in Amerika en over hoe Nederland ernaar kijkt aan de hand van een interview met een vrouw die abortus heeft laten plegen.

Door: Melisa Koster

Let’s talk abortus
Kort gezegd is abortus het volgende: “Abortus (meer precies: abortus provocatus) is de term voor het afdrijven of weghalen van een embryo uit de baarmoeder, zodat er geen baby geboren zal worden” (Amnesty International, 2022).

Veel kerken hebben deze praktijken altijd al afgekeurd. Dat gezegd hebbende was er nog geen juridische vervolging voor het uitvoeren van een abortus tot de 19e eeuw. Het is een lastige zaak en daarom is geen enkel land het erover eens. Er gelden verschillende regels in elk land, of zelf in verschillende staten wanneer je kijkt naar Amerika.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International meent dat het criminaliseren of onmogelijk maken van abortus een schending kan zijn van de autonomie, het recht op leven en de gezondheid en de privacy van mensen met een baarmoeder.

Recente ontwikkelingen in Amerika
Nu we duidelijk hebben wat abortus is kunnen we verder gaan naar de recente ontwikkelingen rondom het onderwerp. Abortus is, zeker in Amerika, een controversieel onderwerp en er zijn voor- en tegenstanders. De tegenstanders worden de anti-abortus beweging genoemd: zij willen dat abortus wordt afgeschaft. Deze beweging is al decennialang bezig om dit voor elkaar te krijgen. Aan het begin van mei dit jaar heeft deze groep mensen dan ook een feestje gevierd, omdat uitgelekte documenten lieten zien dat abortus illegaal zou worden.

In de Verenigde Staten heeft de wetgevende macht van Oklahoma haar goedkeuring gegeven aan een wetsvoorstel dat bijna alle abortussen verbiedt vanaf de bevruchting. De Republikeinse staat handhaaft zo de strengste abortuswet van het land.

Het wetsvoorstel volgt het Texaanse model, een wet die in september 2021 al van kracht werd en die stelt dat abortus verboden is vanaf zes weken zwangerschap. Oklahoma gaat nu nog een stap verder: het wetsvoorstel onderwerpt alle “aanbieders van abortus” en iedereen die daarbij helpt – bijvoorbeeld de persoon die de zwangere persoon vervoert of financieel steunt – aan civiele rechtszaken.

Nog opvallender aan het wetsvoorstel in Oklahoma is dat er niet enkel met straffen wordt gedreigd, maar dat er ook beloningen uitgevaardigd worden. Iemand die met succes een rechtszaak kan aanspannen kan zo een beloning tot 10.000 dollar ontvangen.

Oklahoma wil wel een uitzondering maken voor vrouwen die omwille van een medisch noodgeval een abortus moeten plegen, maar ook in dat geval gaat het enkel om situaties waarbij het leven van de ongeboren baby of de zwangere persoon in gevaar is. Als er sprake is van incest of verkrachting, zal abortus alleen kunnen plaatsvinden wanneer er ook een aanklacht is ingediend bij de politie (Het Nieuwsblad, 2022).

Maar hoe kijkt Nederland naar abortus?
In Nederland mogen mensen abortus laten plegen wanneer zij willen tot 24 weken (6 maanden). Dit is een redelijk lange periode. Na 24 weken mag een abortus enkel plaatsvinden om medische redenen. Om de kijk van Nederlanders toe te lichten heb ik een interview afgenomen bij een vrouw die zelf abortus heeft laten plegen.

Hoe oud was je toen je de abortus liet plegen?
‘’Ik was 25 jaar oud, in oktober. Dit vind ik ook nog een lastige maand.’’

Wat was de redenatie achter deze keuze?
‘’Ik denk het ontbreken van een stabiele relatie. Ook had ik al heel vroeg tijdens mijn zwangerschap spotting. Dit betekent bloedverlies. De gynaecologe zei dat dit waarschijnlijk niet goed af zou lopen, wat ook niet meehielp. Ik heb er nooit spijt van gehad, maar ik voelde me echt verschrikkelijk. Het heeft een jaar geduurd voordat ik er (normaal) over kon praten.’’

Hoe heb je de kliniek ervaren?
‘’Prima, ik kreeg vijf dagen bedenktijd. Dat vind ik persoonlijk fijn. Jongere meiden nemen een abortus vaak uit paniek dus dan is die bedenktijd wel goed, denk ik. Dan kan je het aankijken en een doordachte keuze maken die niet overhaast is.’’

”Er is zo weinig empathie voor de mensen die dit overkomt.”

Wat vind je van de recente ontwikkelingen in Amerika rondom abortus?
‘’Belachelijk! Ik vind het zelfs op een bepaalde manier kwaadaardig. De wet slaat nergens op. Je zou dit als vrouw zelf moeten kunnen bepalen. Zelfs als je zwanger raakt door verkrachting of incest is het verboden. Ik vind het bizar. Er is zo weinig empathie voor de mensen die dit overkomt. Zeker als het een stel mannen zijn die echt niet weten waar ze over praten. Ik vind het een verschrikkelijk enge ontwikkeling. Je moet altijd zelf kunnen bepalen of je abortus wil laten plegen. Dit is een vrouw haar eigen keuze.’’

Mijn kijk
Ik ben een grote voorstander van mensenrechten. Daarom komt het waarschijnlijk ook niet als verrassing dat ik vind dat dit altijd de keuze is van de vrouw. Een anti-abortus beweging zorgt, naar mijn mening, alleen maar voor problemen. Ik zou ook niet in Amerika willen zijn op dit moment, want de wetten die daar ingevoerd worden zijn te gek voor woorden. In Nederland heb je de 24-weken grens, waar ik het zelf mee eens ben. Daarnaast vind ik het een ethisch dilemma, omdat het kind dan al wel zo ver is gegroeid. Maar de 6-weken grens die nu in Oklahoma gehandhaafd wordt is belachelijk, zeker omdat de meeste vrouwen pas na zes weken weten dat ze zwanger zijn.

 

 

Gebruikte bronnen ter ondersteuning
Amnesty International. (2022, 5 mei). Abortus en mensenrechten. Geraadpleegd op 26 mei 2022, van https://www.amnesty.nl/encyclopedie/abortus-en-mensenrechten?gclid=CjwKCAjwyryUBhBSEiwAGN5OCHYzy3DkXIbSiBvedpRlGAeZcHwyIRjLvc8fGre4p-mN7EsMPQSSAxoCmcUQAvD_BwE

Het Nieuwsblad (2022, mei 19). Strengste abortuswet van Amerika officieel goedgekeurd. Het Nieuwsblad. Geraadpleegd op 26 mei 2022, van https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220519_96577707

Ministerie van Algemene Zaken. (2020, 15 juni). Tot hoeveel weken kan ik een abortus laten uitvoeren? Rijksoverheid.nl. Geraadpleegd op 26 mei 2022, van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/abortus/vraag-en-antwoord/abortus-hoeveel-weken#:%7E:text=Abortus%20tot%2024%20weken,22%20weken%20aan%20als%20grens.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.