Met de ProjectB Challenge geeft Sogeti IT-studenten de mogelijkheid om hun IT-kennis in te zetten voor een goed doel. In de vorige Gluren bij Buren gingen we bij de winnaars van deze challenge op bezoek. Maar team Epilepi was niet het enige team van de opleiding Informatica dat in de prijzen viel. Ook Sjoerd de Graaff, Joseph Libier, Casper de Keizer, Daniël Dudink en Hamza Mehmood gingen met een prijs naar huis. Ze ontwikkelden een app voor slaapproblemen. Niet onverdienstelijk dus.
Door: Mabel Ottink
Het vijftal mocht de opdracht grotendeels zelf invullen. De enige beperking was dat het een zorginnovatie moest zijn. Daar waren ze snel uit. De nacht voor het project begon, werd er slecht geslapen en dat bepaalde direct de richting die ze op wilden slaan. Een app voor mensen met slaapproblemen. Als daar nu eens een oplossing voor bedacht kon worden? Prima, de eerste stap was gezet. Tijd voor stap 2: je inlezen op het gebied van slaapproblemen. Wat houdt het in en wat helpt er nu eigenlijk tegen? Ze kwamen erachter dat ze aan de slag moesten met bijvoorbeeld white noise, rustige muziek, het wegfilteren van blauw licht en temperatuur.
Hoe werkt het dan?
Het basiselement, het product dat de projectgroep bedacht heeft, is eigenlijk een speaker. Hier zit de techniek in waarmee andere elementen zoals slimme thermostaten en lampen worden aangestuurd. De speaker is weer verbonden met een app. Via deze app geeft de gebruiker aan wat zijn voorkeuren zijn en hoe laat hij naar bed gaat en opstaat. Hierna regelt het systeem alles, waardoor je je telefoon ook gewoon lekker weg kan leggen. Het licht verandert, de temperatuur gaat omlaag en met geluiden wordt de gebruiker in slaap geleid. Ook krijg je meldingen wanneer je geen koffie of alcohol meer mag drinken of zware maaltijden mag nuttigen.
Niet zoals verwacht
De start van het project had wel wat fanatieker gekund. Het lange reizen richting de opdrachtgever viel de studenten erg tegen en de motivatie bleef daardoor een beetje achter. Wat ze wel heel leuk vonden, was dat een aantal ontwikkelaars van Phillips ontzettend enthousiast reageerden op hun idee bij een ‘sleep event’ waar ze door de opdrachtgever waren uitgenodigd. Maar dat ze aan het einde van het project daadwerkelijk een prijs in de wacht zouden slepen hadden ze nooit verwacht. Ze mogen – met hulp vanuit de praktijk – een jaar lang als startup hun idee verder ontwikkelen. “Dit was uiteindelijk echt heel leuk, want we hadden het zo niet verwacht!”
Een prachtig vooruitzicht, maar er deed zich nog wel een probleempje voor. De studenten bleken op school toch nog een herkansing te moeten doen. Het onderzoek naar de doelgroep was niet voldoende. Hoe komt het dan dat jullie bij de opdracht toch gewonnen hebben, vroeg ik me af? “Onze pitch was erg goed. Hier zijn we van het begin af aan mee bezig geweest, dus dat was echt onze kracht.”
En nu maar hopen dat de app daadwerkelijk op de markt gaat komen. Er zullen in ieder geval veel mensen mee geholpen kunnen worden.
In deze rubriek proberen we verder te kijken dan onze neus lang is. Niet verkeerd toch? Communicatie is belangrijk, maar binnen CMI is er natuurlijk nog veel meer te beleven. En daar zijn we lang niet altijd van op de hoogte. Daarom duiken we in deze rubriek iedere keer weer in een project of activiteit van een andere opleiding. Omdat ze daar hele toffe dingen doen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.