Blog

Big Five – tips ter voorbereiding op je stage-sollicitatiegesprek

Je hebt eindelijk reactie van een bedrijf waar je graag stage wil lopen. Yes! Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je wordt al zenuwachtig bij het idee, want je hebt geen idee wat je bij zo’n sollicitatiegesprek kan verwachten en wat voor vragen ze gaan stellen.. Gelukkig hebben de derdejaars dit proces allemaal al achter de rug en geven zij je wat fijne tips mee.

1. Bereid je voor, neem de vacature door
Na de small talk en vragen als ‘kon je het makkelijk vinden?’ begint het echte werk pas. Dikke kans dat er vragen worden gesteld over de vacature, dus wees hier op voorbereid. Neem van tevoren de vacature nog een paar keer door zodat je weet wat er ook alweer in stond en waarom nu jij deze vacature je zo aansprak. Zorg dat je jezelf goed weet te pitchen: wie ben je en waarom ben jij geschikt binnen dit bedrijf?! Klinkt vanzelfsprekend, maar uit ervaring kan ik je vertellen dat je bij de vraag ‘vertel wat over jezelf’ compleet dicht kan slaan.

2. Geef antwoord op de vraag: waarom Communicatie?
Waarom ben je Communicatie gaan studeren? Denk hier voor het sollicitatiegesprek nog eens goed over na, want antwoorden als ‘ik wist niet wat ik anders moest doen’ en ‘ het is zo lekker breed’ zitten zij niet op te wachten. Bedenk ook alvast waar je tot nu toe écht trots op bent geweest op school, zoals het organiseren van een evenement. Bedenk ook wat je tot nu toe is tegengevallen en hoe je hiermee bent omgegaan.

3. Weet wat je kwaliteiten en valkuilen zijn
Tijdens het sollicitatiegesprek is het belangrijk dat het bedrijf een goed beeld krijgt van jou en je kwaliteiten. Weet wat je kwaliteiten zijn, maar ook wat je valkuilen zijn. (Tip: zeg niet dat perfectionisme je zwakke punt is, dat horen ze waarschijnlijk van iedereen al). Verdiep je ook alvast in wat de eisen vanuit school zijn voor je stage. Hoe veel uur moet je stage lopen? Wat voor opdrachten moet je maken tijdens je stage? Zorg dat je antwoorden hebt op die vragen.

4. Neem een slok water!
Voor mij de meest gevreesde vraag, want dit kan je moeilijk voorbereiden. Er bestaat een kans dat degene, waarmee je in gesprek gaat je een paar dilemma’s gaat voorleggen. Als dit gebeurt, neem dan rustig de tijd en denk er eerst goed over na, voordat je antwoord geeft. Vind je het ongemakkelijk worden, doordat er te lange stiltes vallen? Neem dan even een slok water of thee en gebruik die tijd om na te denken over je antwoord.

5. Stel zelf ook vragen
Aan het einde van het gesprek krijg je de kans om zelf ook nog vragen te stellen. Doe dit vooral en wees niet bang om vragen te stellen, zelfs niet als het over je vergoeding of vrije dagen gaat. Ook als er nog iets onduidelijk is, vraag het gewoon. Het bedrijf moet uiteraard een keuze maken of ze jou willen, maar jij moet ook een keuze maken of jij wel bij dit bedrijf stage wil lopen.

Als laatste tip: wees vooral jezelf tijdens je gesprek. Het gesprek is ten slotte bedoeld om elkaar te leren kennen. Zenuwen zijn dan ook echt niet erg, maar laat ze niet de overhand nemen!

Reacties

Zeer leerzaam artikel. Ik ben blij het te lezen. https://zobwerkt.nl

2 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.